Ste tudi vi med  tistimi, ki že ob pričetku leta označijo proste dneve  na koledarju in načrtujejo izlete, potovanja?  Če ste, potem je kar nekaj križcev na vašem koledarju, če niste pa vedite, da vas konec  tega meseca čaka prost dan. Če imate šoloobvezne otroke, celo ves teden. Bi izkoristili dneve za izlet, morda krajše potovanje? Brez ljubega štirinožca ne bo šlo, je tako?

Če potujemo z avtom je pomembna varnost ljubljenca, prav tako kot naša. V teh časih se  takoj, ko se usedemo v avtomobil povsem samodejno zapnemo z varsnostnim pasom. Kaj pa kuža, muca? Prevečkrat vidimo kužke, ki stojijo na zadnjih ali celo sprednjih  sedežih, pozdravljajo  skozi okno, kakšne  manjše pasme  celo z zadnje police avtomobila.  Takšna vožnja je prepovedana tudi z zakonom.

Kako ravnati, da poskrbimo za našo varnost in varnost ljubljenca, v prometu?

  • Večina psov in mačk se povsem varno počuti v potovalnem boksu. Večji potovalni boks namestimo v prtljažnik, manjšega pa lahko na zadnje sedeže, a poskrbimo za njegovo stabilnost. Izberimo kvalitetni boks. Naj bo iz aluminija ali kvalitetne plastike in dovolj velikih dimenzij za potnika.
  • Pri transportu uporabimo mrežo, ki deli prtljažni del od »potovalnega dela«
  • Ne pozabimo umakniti oz. pritrditi vseh predmetov, ki bi lahko med nenadnim zaviranjem, nepričakovano situacijo, poleteli po kabini. Medtem, ko rešujemo situacijo na cesti, težko lovimo še svojega ljubljenca in druge znane leteče predmete.
  • Varno psa prevažamo tudi, ko ga pripnemo z varnostnim pasom za pse ali posebno oprsnico. Varnostni pas pritrdimo na kužkovo oprsnico, jeziček, na drugem delu pasu, pa pripnemo, kot bi pripenjali človeka. Posebno oprsnico pa namestimo na psa in jo zataknemo v varovalo varnostnega pasu avtomobila.
  • Poskrbimo, da je avto ohlajen. Vožnja z odprtim oknom skozi katerega gleda kužkova glava ni varna vožnja. In nemalokrat se zgodi, da ravno med tako vožnjo, v oko kosmatinca, prileti tujek.
  • Če kljub vsemu želite, sploh manjše pse, prevažati na sovoznikovem sedežu, uporabite varnostni pas ali posebno oprsnico in izklopite varovalne zračne blazine.

Ko prvič uporabimo boks ali varnsotni pas znamo naleteti na protest štirinožca. Privajajmo ga počasi. Na boks ga najprej navadimo zunaj avtomobila. Šele, ko vidimo, da se v boksu udobno počuti, boks prestavimo v avtomobil. Naj bodo prve vožnje krajše in jih sčasoma podaljšujmo. In nikakor naj ne bo prva vožnja k veterinarju.

149409880

Srečno in varno!

V trgovini najdete: varnostni pas, oprsnica, transportni boks, prevleka za svto sedež, ingverjeve tablete proti slabosti