Zima je lahko težka tako za nas, kot tudi za naše štirinožne prijatelje. Predvsem za zunaj živeče živali, za katere ljudje ne poskrbimo. Še vedno vidimo pse, ki živijo zunaj v slabo izoliranih pesjakih in se pred vlago in nizkimi temperaturami nimajo kam umakniti ali brezdome mačke, ki ne najdejo primernega zatočišča in hrane.

Zima pa je lahko kruta tudi za tiste ljubljence, ki od malega živijo z nami v stanovanjih in niso niti malo prilagojeni na vlago in nizke temperature.

Dostikrat so pozimi prizadete tačke psov. Nekateri psi imajo pozimi, predvsem zaradi stika s soljenimi površinami, težave z blazinicami. Blazinice psov so pri hoji izpostavljene raznim negativnim vplivom okolja zaradi česar lahko razpokajo, se mehansko poškodujejo, lahko pride do kemičnih opeklin ali ozebline. V vlažnem jesenskem in hladnem zimskem času so tačke naših ljubljencev še bolj izpostavljene nehvaležnim okoljskim faktorjem, vlagi, mrazu, pesku, snegu in soli, ki so jo pozimi polna tla. Kljub svoji odpornosti se ob poškodbah, zaradi neprestanega gibanja in stika s podlago, toliko lažje inficirajo in težje zacelijo. Sol, na mehki in vlažni blazinici, hitro povzroči izsuševanje in razjede na koži. Če sol pride na rano tudi izredno peče.

Kako se izogniti poškodbam blazinic?

149552429

Da do ran ne pride, lahko psu preventivno namažemo blazinice z mastno kremo, ki pripomore k  prožnosti kože. Na trgu obstajajo proizvodi, ki pomagajo ohraniti tačke našega psa zdrave in odporne. Na voljo so zaščitni balzami (Dermocsent balsam), lahko uporabimo tudi nekatere proizvode za humano uporabo. Pred uporabo balzama, poskrbimo, da je tačka pripravljena na nanos, torej čista in suha. Balzam nanesemo nekaj minut pred sprehodom, da se dobro vpije v kožoi. Balzam nanesemo enakomerno preko vseh blazinic in med njimi. Po sprehodu lahko tace našega psa očistimo s toplo vodo ali krpo, da odstranimo sneg in umazanijo in nato nanesemo še eno plast balzama, ter s tem pomirimo draženje in preprečimo izsuševanje blazinic. Psi, ki nimajo težav z izsuševanjem blazinic ali ranjenimi blazinicami takšne nege s kremo ne potrebujejo.

Za pse, ki imajo težave z ranami na blazinicah so ena od možnosti za zaščito tačk tudi copatki. Pa vendar uporabimo copate za psa le takrat, ko je očitno, da drugače ne bo šlo in kadar je naš pes izredno občutljiv na zimske razmere. Copate, oziroma čevlje za pse izdelujejo različni proizvajalci in jih je mogoče najti na spletu ter v večjih trgovinah za male živali. Kvalitetni čevlji (uporabljajo jih tudi za reševalne pse) so dražji, obstaja pa veliko nekvalitetnih primerkov, ki hitro zdrsnejo iz tačk in so dostikrat le slab nakup. Psi večinoma zavračajo čevlje, zato jih je potrebno postopoma navajati nanje.

Izogibanje asfaltnim površinam in pločnikom, kjer se pozimi posipa sol in kemične snovi, je daleč najboljša preventiva pred poškodbami blazinic. Večina psov brez problema hodi po snegu in ledu ter ob tem celo razigrano uživa.

Druga tegoba, ki se pojavi pozimi je sneg, ki se nabira med blazinicami in po spodnjem delu telesa. Sneg se nabira predvsem na dolgo dlako. Ta se ob hoji pretvori v trde ledene kroglice, ki psa neprijetno bodejo v mehko kožo med prsti. Zato je pametno dlako med blazinicami in na tacah (včasih celo po spodnjem delu trupa) skrajšati, da se na ta način na tački sneg ne nabira.  Prav tako je na tačko s kratko dlako lažje nanesti balzam za blazinice.

Tudi krajšanjenje krempljev je pomembno v zimskem času. Zaradi predolgih krempljev pes ne more stopati normalno in zato hojo in stojo kompenzira s prilagajanjem položajev. Če so kremplji predolgi, se tačka in prsti razprejo bolj in tako se še bolj izpostavi občutljiv predel pasje tačke.

150850920

Psi so občutljivi tudi na ozebline in podhladitev, ravno tako kot ljudje. Če je pes moker in dolgo časa miruje, lahko pride do podhladitve. Bodimo previdni na dolžino sprehodov in ne pustimo psu, da se nagolta snega. Če se ustavimo  in zunaj s prijatelji popijemo skodelico čaja ali kuhanega vina, moramo obvezno ostati pozorni na psa in na znake, ki bi kazali na podhladitev: kot so tresenje, tesnoba in počasno premikanje psa.

Skrbimo torej za nego dlake in tačk našega psa. Medtem ko je na prostem, mu ne dovolimo, da je sneg ali pije iz luž v snežni brozgi blizu prometnih cest. Nudimo mu več krajših aktivnih sprehodov in ga opazujmo, kadar je v mirovanju. Stanovanjskim psom z redko in kratko dlako pri zelo nizkih temperaturah oblecimo pulover.

Pri skrbi za našega ljubljenca ne pozabimo na  zunaj živeče živali!