ULTRAZVOČNA PREISKAVA

Ultrazvok je longitudinalno valovanje, katerega frekvenčno območje se razprostira nad mejo človeškega sluha (nad 20kHZ). Na kliniki uporabljamo ultrazvočni aparat IXOS Vet, ki deluje s frekvenco 5-10 MHz.

Preiskava z ultrazvokom je neinvazivna diagnostična metoda, s katero dobimo vpogled v notranjost mehkih tkiv (slika 1). Diagnostika temelji na razlikah v refleksiji in absorpciji  različnih tkiv za UZ valovanje. Tako npr. tkiva z veliko tekočine slabo reflektirajo UZ valovanja oziroma jih dobro absorbirajo in jih označujemo kot hipoehogena (slika 2 in 3). Tkiva, ki reflektirajo UZ valove, pa označujemo kot hiperehogena (slika 4).

uz1

Slika 1: Ultrazvočna preiskava trebuha pri psički. Najbolj natančno jo lahko opravimo, če žival leži na hrbtu in smo ji pobrili spodnjo stran trebuha.

uz2

Slika 2: Vsebina sečnega mehurja (nespremenjen urin) pri psu je hipoehogena, na steni sečnega mehurja so vzbrsti (polipoidni cistitis).

uz3

Slika 3: Hipoehogena vsebina v maternici.

uz4

Slika 4: Kamen v mehurju reflektira UZ valovanje, vidimo hiperehogeno površino, ki ne prepušča UZ žarkov, zato pod njim ni vidnih struktur (kamen meče akustično senco).

Z ultrazvočno preiskavo opravljamo pregled prebavil, sečil, jeter, nadledvičnih žlez, prostate, mod, jajčnikov, maternice (tudi pregled na brejost), abdominalnih bezgavk, pregled srca (glej kardiologija) in pregled majhnih delov (otekline, tetive, bezgavke). Z ultrazvokom lahko vodimo tankoigelno biopsijo tumorjev in spremenjenih organov, cistocentezo… (slika 5).

VLUU L110, M110  / Samsung L110, M110

Slika 5: Ultrazvočno vodena cistocenteza (sterilni odvzem urina s punkcijo mehurja)

ULTRAZVOČNI PREGLED SEČIL

Uporabljamo 5-10 MHz konveksno ali linearno sondo, pregledamo ledvici, sečni mehur, proksimalni del sečnice, prostato in regionalne bezgavke. Sečevode lahko vidimo, če so dilatirani. Pri pregledu ledvic lahko izmerimo velikost ledvic in debelino skorje.

Pozorni smo na spremembe, kot so hiperehogena področja skorje (npr. pri kronični progresivni bolezni ledvic, vnetjih, okužbah, mineralizacijah, infarktih), zmanjšana ehogenost področij ledvične skorje (slika 6), novotvorb, hiperehogena sredica (nalaganje mineralov, nekatere novotvorbe idr.) in dilatirano ledvično čašico (najpogosteje povezana z moteno diurezo, pielonefritisom ali obstrukcijo). Ledvični kamni so hiperehogene strukture, ki mečejo senco. Pri ultrazvočnem pregledu sečnega mehurja je pomembno, da je ta poln. Izmerimo volumen in debelino stene. Pozorni smo na nepravilnosti kot so zadebeljena stena, tujki, kamni, krvni strdki, divertikli, vzbrsti, ektopični sečevodi idr. Sečne kamne vidimo kot hiperehogene strukture, ki mečejo akustično senco na globlje ležeča tkiva. Z ultrazvokom ocenjujemo tudi velikost, obliko in notranjo strukturo prostate (slika 7). Volumen prostate lahko izračunamo iz ultrazvočnih meritev največje kranioventralne, prečne in dorzoventralne dimenzije.

uz6

Slika 6: Policistična bolezen ledvice pri mački

uz7

Slika 7: Cista v kranialnem delu prostate

Mag. Maja Brložnik, dr.vet.med.