BREZDOMCI

BREZDOMCI

141825838 141841415

Kljub dobrim lastnikom in ljudem, ki imajo radi živali se po ulicah in vaseh še vedno potika ogromno brezdomnih nebogljenih psov in muc. Te živali so z udomačenostjo izgubile navade preživetja v divjini in se lahko zanašajo samo na človeka ter so na žalost od njega odvisne. Nekatere se v brezdomstvu znajdejo bolje nekatere slabše.


IZGUBLJENE IN BREZDOME ŽIVALI POTREBUJEJO POZORNOST!

148950096 148950681KAJ JE TREBA VEDETI IN KAKO LAHKO POMAGAMO?

Ko se odločamo za novega ljubljenca imamo vedno možnost vzeti tistega iz ulice ali zavetišča. Tak kuža nam bo izkazoval hvaležnost bolj, kot si to lahko predstavljamo. Brezdomim živalim lahko pomagamo tudi drugače. Če si ne želimo čisto svojega ljubljenca, kljub temu pa želimo preživljati čas s kosmatinčki, smo dobrodošli v azilu Gmajnice, kjer lahko peljemo kužka na sprehod. Zavedati pa se moramo, da se lahko žival naveže na nas in je žalostna, ko jo zapustimo. V azilu nas o sprehajanju in ravnanju z živalmi tudi poučijo.


LAHKO SI PREBERETE ŠE NEKAJ PRISPEVKOV NA TEMO BREZDOMIH ŽIVALI

MALI SVET ZUNANJIH ZAJEDALCEV – NEXGUARD IN BROADLINE

Oglejte si kratko in koristno predavanje o zajedalcih. Po ogledu predavanja lahko sodelujete v naradni igri, če le pridobite pravilne odgovore na vprašanja.

POMOČ PSOM V POPLAVAH

Pravi zdravnik za pse najprej poboža psa in se nato rokuje s človekom. Ne pozna meja in mu narodnost živali ni pomembna.

MOJ KUŽA

Naučimo otroke, kako se obnašati v bližini psov. Vaški psi so bili pogosto spuščeni pred hišo in mačke so se prosto potepale po vasi. Vsi smo vedeli, kaj storiti, ko se srečamo.

ŽIVALI V CIRKUSIH

V zadnjih mesecih so po mnogih slovenskih krajih gostovali cirkusi z živalmi. Društvu za osvoboditev živali in njihove pravice nasprotujemo uporabi in zlorabi živali v cirkuške namene.

SRČNA GLISTA – DIROFILARIA IMMITIS

Srčna glista, oz. Dirofilarija, je parazit, ki napada pse ter redkeje mačke in človeka. Bolezen dirofilariozo povzroča nitast parazit bele barve.

ČREVESNI ZAJEDAVCI

Črevesni zajedavci so pri domačih mesojedih (psih in mačkah) precej razširjeni. Zaradi tesnega stika žival - človek lahko nekateri med njimi ogrozijo zdravje ljudi.

BOLHE

Večina vrst bolh se lahko prehranjuje s krvjo različnih živali, a kljub temu izražajo preferenco do svojega “običajnega” gostitelja, ki ga zaznajo z vohom in v bližini katerega preživijo vse življenje.

BREZDOME ŽIVALI

Kljub dobrim lastnikom in ljudem, ki imajo radi živali se po ulicah in vaseh še vedno potika ogromno brezdomnih nebogljenih psov in muc.