OSNOVNA OSKRBA

OSNOVNA OSKRBA LJUBLJENCA

banner_psiinmucki

Kdaj k veterinarju?

Če je vaša žival bolna, nikar ne odlašajte z obiskom pri veterinarju. Pokličite in prijazno vam bomo svetovali glede težav ljubljenčka.

Kadar se vam zdi, da se vaš ljubljenec ne počuti najbolje, raje pokličite veterinarja in na podlagi simptomov, ki se kažejo pri ljubljencu, bo veterinar sklepal, če je stvar resna. Bolezen se lahko kaže na različne načine. Našteli bomo nekaj znakov, ki kažejo na bolezensko stanje ljubljenca:
• žival je lahko pobita, • se čudno obnaša, • ne jé ali več jé, • ne pije ali več pije, • hujša ali se redi, • ima drisko, • bruha, • ima težave z uriniranjem, • kaže bolečine ali renči, ko se jo dotaknemo, • šepa, • ima krče ali napade, • kašlja, • se hitreje utrudi, • ji pretirano ali v kosmih izpada dlaka, • se praska, • pretirano liže, • otresa z glavo, • povečano izloča slino, • ima izcedek iz nosa, oči ali nožnice idr..

Preberite si tudi KDAJ JE NUJNO POKLICATI VETERINARJA.

IN UPOŠTEVAJTE PRAVILO:
Nikar ne odlašajte z obiskom pri veterinarju in n
ikoli ne dajajte svoji živali zdravil brez predhodnega posveta z veterinarjem. Nekatera zdravila, primerna za ljudi, so za živali škodljiva.


Na naši kliniki potekajo redni sistematični pregledi starejših živali, saj lahko s hitro diagnostiko in pravilnimi ukrepi znatno podaljšamo življenje naših ljubljenčkov. PREVENTIVNI, oz. geriatrični pregled je dobro opraviti pri starejših živalih (nad 10 let). Pregled vključuje preiskave s katerimi odkrivamo prikrite kronične bolezni - kronično odpovedovanje ledvic, popuščanje srčne mišice, disfunkcije drugih organov ter svetujemp glede nege in prehrane ljubljenca.

Nega živali

DLAKA: Kratkodlake živali krtačimo s krtačami iz naravnih ščetin ali z gumijastimi krtačami, dolgo dlako pa pred krtačenjem razčešemo z redkozobnim glavnikom. Pri nekaterih pasmah je potrebna posebna nega - bodisi redno striženje bodisi trimanje, kar naj vsaj na začetku opravi strokovnjak.

KOPANJE: Pomeni poseg v normalno delovanje pasje kože, zato kopamo žival le, kadar je nujno. Uporabimo kakovostne šampone in balzame, namenjene ustrezni živalski vrsti.

KREMPLJI: Če si žival krempljev ne zbrusi na naraven način, postanejo predolgi in jo ovirajo pri gibanju. Potrebno jih je skrajšati. To lahko previdno naredimo sami, prvič pa naj nam to pokaže in o tem razloži strokovnjak.

ZOBJE: Ljubljenčka navadimo, da nam pusti pregledati ustno votlino. Na zobeh se mu nabirajo zobne obloge, ki jih čistimo s ščetko ali posebnim naprstnikom in s posebno zobno pasto za živali. Psu kupimo primerna glodala (kosti iz stisnjenih govejih kož, bikovke ipd), da jih grize in si tako dodatno čisti zobe. V naši trgovini dobite tudi posebno hrano, ki se manj nabira na zobeh in ki jih s svojo strukturo mehansko čisti. Kljub temu se lahko na zobeh nabere zobni kamen, ki pa ga lahko odstrani le veterinar.

UŠESA: Zunanji del čistimo z vato, ki smo jo namočili v mandljevo ali bebi olje. Sluhovoda nikdar ne čistimo s palčko in vanj ničesar ne zlivajmo. Ob vnetju sluhovodov (stresanje z glavo, praskanje po ušesih) je pregled pri veterinarju nujen in dosledno moramo upoštevati njegova navodila. Po zdravljenju je pomemben kontrolni pregled, da s citološko preiskavo potrdimo ozdravitev sluhovoda.
Gosto dlako okoli vhoda v sluhovod postrižemo s topimi škarjami, ne smemo je puliti. Le če se živali izloča preveč ušesnega masla, čistimo ušesa s posebnim čistilom. O tem naj odloči veterinar, ki vam bo tudi pokazal postopek čiščenja.

OČI: Izločke, ki se naberejo v očesnih kotičkih, odstranimo z vlažno krpo. Dolgodlakim kužkom dlake postrižemo, da ne dražijo oči. Ob vnetju (solzenje, pordela beločnica, izcedek, otečene veke) je potreben pregled pri veterinarju.

ANALNI VREČKI: Nekateri psi imajo občasno težave z izločanjem vsebine analnih vrečk (žlez ob zadnjiku). To se kaže kot lizanje, grizenje okoli zadka ali drgnjenje ('sankanje') po tleh. Vrečke je potrebno izprazniti, kar naredi veterinar. Včasih sta vrečki vneti ter zelo boleči in ju je potrebno zdraviti.

GIBANJE: Mačke imajo popoln gibalni sistem in če so zunaj, same poskrbijo za najprimernejše gibanje. Če so zaprte, se z njimi igramo in jim priskrbimo možnost plezanja in brušenja krempljev. Za razvoj gibalnega sistema psa in socializacijo so pomembni vsakodnevni sprehodi v različna okolja. Bolje je več krajših sprehodov kot en daljši. Vsekakor pa pes, ki nima dovolj gibanja največkrat začne kazati tudi vedenjske težave, saj svojo energijo mora nekam sprostiti. Med sprehodom je dobro, da se kuža srečuje z različnimi ljudmi, živalmi in situacijami. Tako postaja bolj socializiran. Situacije pa zanj ne smejo biti stresne. Tudi pri ostarelem kužku poskrbimo za več krajših sprehodov. Če kužek težko hodi ali šepa, ne pretiravajmo z gibanjem

STERILIZACIJA IN KASTRACIJA: Sterilizacija in kastracija sta rutinska posega, s katerima odpravimo za urbano okolje neželene aktivnosti in vedenjske značilnosti, vezane na spolni ciklus in razmnoževanje živali. Živali, ki niso namenjene razplodu, steriliziramo oziroma kastriramo po opravljenih cepljenjih, pred prvo gonitvijo. Če psičko steriliziramo pred prvo gonitvijo, jo skoraj 100%-no zaščitimo pred rakom na mlečni žlezi. Sterilizirana psica ne more dobiti gnojnega vnetja maternice, ne bolezni jajčnikov. Kastrirani samci so zaščiteni pred določenimi boleznimi prostate in mod. Pri kastriranih in steriliziranih živalih še bolj pozorno spremljamo telesno težo. Po potrebi omejimo količino hrane in poskrbimo, da se žival dovolj giblje.Mačka se goni vsake 3 tedne in ima lahko 3 legla na leto. Gozdne oziroma divje mačke se ne gonijo tako pogosto. Ob vsaki paritvi se mačka lahko okuži z mnogimi boleznimi (mačji aids, levkoza, mikrosporija, garje itd). Nekastrirani mački lahko dobijo poleg teh bolezni med boji z drugimi samci hude ugrizne rane, katerih zdravljenje je zahtevno in dolgotrajno. VEČ O LAPAROSKOPSKI STERILIZACIJI.

VEČ PRISPEVKOV NA TEMO OSNOVNE OSKRBE LJUBLJENCEV

BAZA KRVODAJALCEV

Ideja je bila, da se ustanovi mreža krvodajalcev po celi Sloveniji na ta način, da bi vsaka ambulanta, ki je članica spletnega portala, imela dostop do večih testiranih krvodajalcev v svojem lokalnem okolju.

DEBELOST

December, ko so nas povsod zavajale dobrote, je za nami. Je pa z nami ostal kakšen dodaten kilogram ali dva. Debelost je bolezen, ki se ni »razpasla« le pri ljudeh, temveč svoje kremplje steguje tudi po domačih ljubljenčkih.

BAZA KRVODAJALCEV PSOV IN MAČK V SLOVENIJI

Kljub vsemu znanju, znanost še ni razvila nadomestka za kri, zato je pri določenih oblikah zdravljenja kri krvodajalca edina možna izbira zdravljenja.

PES JE MOJ PRIJATELJ

»iiii, kako je luškan. Mami, oči, poglejta, kužka! Tudi jaz bi imel takega kužka!« Vam je situacija znana? Pa tiste velike očke otroka, iz katerih kar sije beseda: »Prosim, prosim, prosim!!!«

GREMO MI NA LEPŠE. KAKO PA?

Če potujemo z avtom je pomembna varnost ljubljenca, prav tako kot naša. V teh časih se takoj, ko se usedemo v avtomobil povsem samodejno zapnemo z varsnostnim pasom. Kaj pa kuža, muca?

NEGA TAČK – Nasveti za nego psa

Izogibajmo se vlažilnim kremam za roke, namenjene ljudem, ki pasje blazinice zmehčajo, kar pa lahko vodi do poškodb. Tudi masaža tačk pripomore k sprostitvi šap in boljši cirkulaciji krvi.

ODPRAVLJANJE NOTRANJIH IN ZUNANJIH ZAJEDAVCEV

Da bi se izognili nevšečnostim in boleznim, ki jih prinašajo bolhe, svoje ljubljence vsak mesec zaščitite z zdravilom, ki deluje na odrasle bolhe in na njihove razvojne oblike v okolici.

ZOONOZE in PARAZITI, ki jih prenašajo

Zoonoze so tiste bolezni, ki se lahko neposredno ali posredno prenašajo iz živali na človeka. Dokaj običajno je, da se na neki točki v življenju vsak pes ali mačka okuži z notranjimi ali zunanjimi paraziti.

NEGA KREMPLJEV – Nasveti za nego psa

Nekateri psi kažejo, prestrašeno ali agresivno obnašanje, ko se soočajo z obrezovanjem krempljev. Če naš pes spada v to kategorijo, ga ne silimo, da se preda ali potrpi. Obiščimo njegovega veterinarja ali strokovnega frizerja...

MALA ŠOLA »Psiček – skokec«

Nekateri psi so prave kosmate, štirinožne žogice skokice. Kot bi bili na vzmeteh skačejo pred nami, za nami, poleg nas in, žal, tudi NA nas … To nas še zlasti razburi tedaj, ko smo lepo oblečeni, psi pa mokri in umazani…

MALA ŠOLA »Nosne zadeve…«

Nosovi naših štirinožnih prijateljev so tako »izostreni«, da v bogati zakladnici našega jezika, pa tudi v drugih ni izraza, ki bi to lahko ustrezno opisal. Če pobrskamo po literaturi, zasledimo kar nekaj osupljivih podatkov.

MALA ŠOLA »Moč pogleda…«

Najpogosteje takrat, ko je skrbnik pri kosilu ali malici in mu pasji pogled skozi oči seže neposredno do želodca ali še globlje ter tako pokvari tek – če seveda svojega obroka ne deli s psom…