666064015_7e2a9f9cca_o

PSI

 Kdaj peljati psa k veterinarju?

Kadar se vam zdi, da se vaš ljubljenec ne počuti najbolje, raje pokličite veterinarja in na podlagi simptomov, ki se kažejo pri ljubljencu, bo veterinar sklepal, če je stvar resna. Bolezen se lahko kaže na različne načine. Našteli bomo nekaj znakov, ki kažejo na bolezensko stanje ljubljenca:
• žival je lahko pobita,
• se čudno obnaša,
• ne jé ali več jé,
• ne pije ali več pije,
• hujša ali se redi,
• ima drisko,
• bruha,
• ima težave z uriniranjem,
• kaže bolečine ali renči, ko se jo dotaknemo,
• šepa,
• ima krče ali napade,
• kašlja,
• se hitreje utrudi,
• ji pretirano ali v kosmih izpada dlaka,
• se praska,
• pretirano liže,
• otresa z glavo,
• povečano izloča slino,
• ima izcedek iz nosa, oči ali nožnice idr..

UPOŠTEVAJTE TUDI PRAVILO:
Če je vaša žival bolna, nikar ne odlašajte z obiskom pri veterinarju in nikoli ne dajajte svoji živali zdravil brez predhodnega posveta z veterinarjem. Nekatera zdravila, primerna za ljudi, so za živali škodljiva.

Pobiranje iztrebkov

V urbanem okolju za svojim psom obvezno pobirajte iztrebke!!!  V žepu imejte vedno vrečke, ki jih lahko kupite tudi v naši trgovini.

Gibanje

Vzgoja

Vzgoja in učenje našega ljubljenčka se začneta s prvim dnem, ko pride v naš dom.Pogosto mnenje je, da naj živalca uživa brezskrbno mladost, kar pa povsem nasprotuje naravi živali (starši vzgajajo »mladiče« od rane mladosti). Mlade živali se hitro učijo, zato nikar ne čakajte, da vam “zrastejo preko glave”. Mladič se mora prilagoditi na hišni red (ležišče, higiena, prehrana). Naučimo ga, kaj sme in česa ne. Že v rani mladosti ga navadimo na ovratnico, vrvico, nagobčnik in osnovna povelja (sem, sedi, prostor, prinesi, idr). Na voljo je veliko priročnikov o vzgoji, tudi pri nas na recepciji si lahko sposodite skripto, kupite literaturo in si preberete razne članke, ki vam bodo pomagali izogniti se marsikateri težavi. Če želimo, da nam žival na primer ne uničuje stanovanja, jo moramo primerno zaposliti in če želimo, da z ljubljencem nimamo težav, se mu moramo posvetiti in ga pravilno vzgojiti.Za kakršnakoli vprašanja o vzgoji in obnašanju vašega ljubljenčka, se obrnite na naše veterinarje oz. se naročite na posvet pri mag. Sabini Stariha Pipan, strokovnjakinji na področju vedenja psov.

Lahko se udeležite tudi tečaja o šolanju in vzgoji psov. Informacije dobite na recepciji klinike. Lahko si tudi preberete članke na temo PRI PSIHOLOGU.

Sterilizacija, kastracija

Sterilizacija in kastracija sta rutinska posega, s katerima odpravimo za urbano okolje neželene aktivnosti in vedenjske značilnosti, vezane na spolni ciklus in razmnoževanje živali. Živali, ki niso namenjene razplodu, steriliziramo oziroma kastriramo po opravljenih cepljenjih, pred prvo gonitvijo. Če psičko steriliziramo pred prvo gonitvijo, jo skoraj 100%-no zaščitimo pred rakom na mlečni žlezi. Sterilizirana psica ne more dobiti gnojnega vnetja maternice, ne bolezni jajčnikov. Kastrirani samci so zaščiteni pred določenimi boleznimi prostate in mod. Pri kastriranih in steriliziranih živalih še bolj pozorno spremljamo telesno težo. Po potrebi omejimo količino hrane in poskrbimo, da se žival dovolj giblje. VEČ O LAPAROSKOPSKI STERILIZACIJI.

Nega živali

pes_krtacka

DLAKA: Kratkodlake živali krtačimo s krtačami iz naravnih ščetin ali z gumijastimi krtačami, dolgo dlako pa pred krtačenjem razčešemo z redko zobnim glavnikom. Pri nekaterih pasmah je potrebna posebna nega – bodisi redno striženje bodisi trimanje, kar naj vsaj na začetku opravlja strokovnjak. Pomembno je, da dolgodlakim psom redno odkrivamo pogled, če jim dlaka gosto raste prek oči.

KOPANJE: pomeni poseg v normalno delovanje pasje kože, zato kopamo žival le, kadar je nujno. Uporabimo kakovostne šampone in balzame, namenjene kopanju psov. Ker so naši ljubljenci pogosto tudi v naših posteljah, priporočamo, da jim pogosto z vodo umivate spodnji del telesa in tačke, šamponirajte pa ga po potrebi. Enkrat mesečno šamponiranje je dovolj.

4821219526_595fd9fb94_o

KREMPLJI: Če si žival krempljev ne zbrusi na naraven način, postanejo predolgi in jo ovirajo pri gibanju. Potrebno jih je skrajšati. To lahko previdno naredimo sami, prvič pa naj nam pokaže in razloži strokovnjak. Če si pes brusi kremplje sam, striženje krempljev ni potrebno.

zobje_pes

ZOBJE: Ljubljenčka navadimo, da nam pusti pregledati ustno votlino. Na zobeh se mu nabirajo zobne obloge, ki jih lahko čistimo s ščetko ali posebnim naprstnikom in s posebno zobno pasto za živali. Psu lahko kupimo primerna glodala (kosti iz stisnjenih govejih kož, bikovke ipd), da jih grize in si tako dodatno čisti zobe. V naši trgovini je na voljo posebna hrana, ki se manj nabira na zobeh ter jih s svojo strukturo pomaga mehansko čistiti zobe.
Kljub čiščenju se lahko na zobeh nabere zobni kamen. Nujno je, da ga odstrani veterinar.

UŠESA: Zunanji del lahko po potrebi čistimo z vato, ki smo jo namočili v mandljevo ali bebi olje. Nikoli ne čistimo sluhovoda s palčko, niti ne zlivamo ničesar vanj. Ob vnetju sluhovodov (stresanje z glavo, praskanje po ušesih) je nujen pregled pri veterinarju in dosledno upoštevanje njegovih navodil. Po zdravljenju je pomemben kontrolni pregled, kjer s citološko preiskavo potrdimo ozdravitev sluhovoda.
Gosto dlako okoli vhoda v sluhovod postrižemo s topimi škarjami, ne smemo je puliti. Le če se živali izloča preveč ušesnega masla, čistimo ušesa s posebnim čistilom. O tem naj odloči veterinar, ki Vam bo tudi pokazal postopek čiščenja. Preberite si več o NEGI UŠES.

OČI: Izločke, ki se naberejo v očesnih kotičkih, odstranimo z vlažno krpo. Dolgodlakim kužkom dlake postrižemo, da ne dražijo oči. Ob vnetju (solzenje, pordela beločnica, izcedek, otečene veke) je potreben pregled pri veterinarju.

ANALNI VREČKI: Nekateri psi imajo občasno težave z izločanjem vsebine analnih vrečk (žlez ob zadnjiku). To se kaže kot lizanje, grizenje okoli zadka ali drgnjenje (‘sankanje’) po tleh. Vrečke je potrebno izprazniti, kar naredi veterinar. Včasih sta vrečki vneti ter zelo boleči in ju je potrebno zdraviti.

Cepljenje mladičev in odraslih psov

Vse informacije o boleznih, cepivih in programu cepljenje si preberite TUKAJ
Vsak dan se srečamo pred nešteto škodljivimi klicami, ki bi lahko prodrli v naše telo in povzročile bolezen. K sreči ima zdravo telo proti tem klicam učinkovito obrambo, ki je pri živalih in človeku zelo podobna. Če namreč v telo vdere povzročitelj določene bolezni, npr. virus ali bakterija, se začne pred njim braniti tako, da izdeluje protitelesa. Ta skupaj z različnimi obrambnimi celicami in posebnimi snovmi pomagajo uničiti škodljive klice in telesu ozdraveti. Žal je okužba z naravnim povzročiteljem za žival usodna, saj jo bolezen dostikrat zelo izčrpa in poškoduje različna telesna tkiva, v mnogo primerih pa se lahko konča tudi s smrtjo prizadete živali. Vse to lahko preprečimo s cepljenjem.

Zaščita pred klopi in bolhami

Poleg tega, da so klopi in bolhe za naše živalce nadležni, ker povzročajo srbež, so tudi prenašalci mnogih bolezni. Bolhe so vmesni gostitelj trakulj, klopi pa lahko okužijo žival z različnimi virusnimi, bakterijskimi in protozoarnimi boleznimi (borelioza, anaplazmoza, babezioza idr). S svojim veterinarjem se pogovorite o primerni zaščiti za vašo žival.
Če gre  ljubljenček z vami na morje, se pogovorite z veterinarjem tudi o zaščiti pred nevarnimi srčnimi zajedavci.
BOLHE, KLOPI, UŠI …

Odprava notranjih zajedavcev

Pomembno je, da ljubljenčku damo pred vsakim cepljenjem tablete proti notranjim zajedavcem. Odraslim živalim dajemo antiparazitike 3-4x na leto, mladim pa pogosteje (po navodilih veterinarja). Če je očitno, da ima vaš ljubljenec notranje parazite mu je priporočeno, dati antiparazitik 1. dan, 2. dan ter 3. dan in naknadno še čez 14 dni. Za odrasle pse in mačke se ponavadi uporabljajo tabletke, obstajajo tudi ampule, za mladičke z nižjo telesno težo pa obstajajo paste proti parazitom (Banminth, Biovermin…). O primernih sredstvih in načinu uporabe je najbolje poklicati veterinarja, saj so določena sredstva bolj primerna za mačke, določena pa so primerna za pse. Ko v vaš dom pripeljete novo kosmato bitje, vam bodo prav prišli nasveti od Maje Brložnik dr.vet.med.  O OSNOVNI OSKRBI LJUBLJENCA in članek VEČ O NOTRANJIH ZAJEDAVCIH