NAUČIMO SVOJE OTROKE,KAKO SE OBNAŠATI V BLIŽINI NAŠIH KUŽKOV – PSOV

V obdobju odraščanja, nas je večina imela bogate izkušnje z živalmi in tudi več stikov z njimi. Nismo odraščali na kmetiji, smo pa živeli v primestnem okolju. Vaški psi so bili pogosto spuščeni pred hišo in mačke so se prosto potepale po vasi, tako smo hodili v šolo in jih vsakodnevno srečevali. Vsi smo vedeli, kaj storiti, ko se srečamo. Nikoli nismo bili priča vedenju otroka, ki se poskuša dotakniti renčečega psa ali se približuje brezdomi živali. Otroci tudi niso bežali od živali, ali razburjeno vriskali ob pogledu na žival. Vsi smo vedeli, da je pomembno, da se okoli psov gibljemo mirno. Da, tudi ugrizi so se zgodili, ampak reakcije odraslih, so bile takrat drugačne. Ljudje so preprosto rekli “psi so psi” ali ošteli otroka “sem ti rekel, da se ne igraš s tem psom!”

 

2014-08-28 15.27.50 2014-08-28 15.28.14

Časi so se dramatično spremenili! Zdaj so pričakovanja od psov zelo visoka in pogosto nerealna. Nekateri ljudje mislijo, da bi psi morali tolerirati obnašanje otrok, da vsako človeško vedenje prenašajo strpno ne da bi se razjezili. Poleg tega imajo mnogi otroci in odrasli omejene izkušnje z živalmi in ne vedo, kako si je treba razlagati vedenje živali. Vidimo, da se tudi starši včasih izgubijo v tem, kako učinkovito komunicirati s svojim otrokom in mu pojasniti in  predstaviti kako se pravilno obnašati v bližini psa.

Zato je tukaj nekaj nasvetov za starše in otroke:

1. Postavite jasna pričakovanja. Če v dom sprejemate psa, se o tem najprej pogovorite. Kako naj se otroci obnašajo v trenutku, ko pes pride. Pogovor se mora zgoditi preden kuža pride v hišo. Nov kuža je živo in čuteče bitje, ki bo pri prehodu v novo življenjsko okolje pod stresom in bo v novem domu potreboval prej mir in tišino, kot razburjenje in vreščanje.

2. Ne presenečajte otrok z “darilom” in jim ne vrzite nenadoma v roke novega psička. To bi bilo zabavno za vas, ampak bo ustvarilo preveč vznemirjenja v domu in tveganj za strašenje ali pretirano razburjenost mladička. Tako dejanje bi otroku dalo do znanja, da je kuža objekt za njihovo zabavo in ne, da je živo bitje z veliko potrebami. Namesto da otrok dobi veliko škatlo s psičkom, vanjo rajši zavijte povodec, ovratnico, knjigo o negi psa, skledo in hrano ter presenetite otroka z novico, da se vam bo v nekaj tednih pridružil novi kuža. To vam bo omogočilo, da svoje otroke in dom pripravite za miren sprejem kužka in tako dejanje tudi sporoča, da je kuža živo bitje, ki ima potrebe, katere bo vsakdo v družini sprejel in spoštoval.

2014-08-28 15.29.392014-08-28 17.18.43

3. Poudarite pomembnost razumevanja mladička, sočustvovanja z njim in upoštevanja njegovih potreb. Otroci morajo počakati na psa oz. mladička, da ta pokaže, da želi sodelovati. Brez pretiranega objemanja in poljubljanja psa! Bodite vzor vi in pokažite primerno vedenje sami, tako da nakažete otroku: “mladiček že spi, jaz se bom umaknil in mu dal prostor za počitek.”

2014-08-28 15.49.10 2014-08-28 15.54.50

4. Vaša navodila otrokom naj bodo enostavna in kratka. Mlajši je otrok, krajše mora biti navodilo. Na primer: “Počakajte Pikija,  da pride do vas.”

5. Uporabljajte pozitivne fraze – namesto da bi rekli “ne teči okrog Pikija,” uporabite ” ko si blizu Pikija upočasni svoje gibanje.”

6. Uporabite več načinov učenja, da bi se otroci lažje naučili, kako se obnašati v bližini psa. Naj otroci ponovijo za vami in vam tako zagotovijo, da so razumeli. Napišite en ali dva opomnika in jih obesite na hladilnik. Ali še bolje, da vaš otrok sam izdela plakat, s kratkim seznamom opomnikov o tem, kako se obnašati v bližini psa. Spoznavanje zahtevnih situacij skozi igro je tudi koristen način učenja otroka. Družinski člani se izmenično pretvarjajo, da je en od njih kuža. Bolj različne načine učenja vključujete, bolj verjetno je, da si bo otrok stvari zapomnil.

7. Opazite kadar otroci delajo pravo stvar in to pohvalite. Če otroci mirno ignorirajo kužka, ko pridejo domov iz šole in se namesto nanj osredotočijo na njihovo domačo nalogo, jih pohvalite.

8. Pimerno pripravite prostor, kamor bo prišel mladiček in preprečite težavnosti pri nadzorovanju situacije. Imejte pripravljeno vrvico, žvečilko, prostor za psa in privez. Tudi svojega otroka poučite, o tem, kako preventivno poskrbi, da ne pride do težav. Predvidite izzive, reagirajte pravočasno in ne čakajte, da se problem pojavi.

9. Ne pozabite, veliko hrupa in gibanje vznemirja živali in sproži nezaželena vedenja. Poskrbite, da imajo otroci in psi drug pred drugim mir. Prepričajte se, da se prostor psa nahaja v mirnem delu doma, stran od hrupa in aktivnost in da tako dobi dovolj spanja.

10. Ponavljajte, ponavljajte in ponavljajte. Trener lastniku pravi:  “psu povej ukaz le enkrat in se ne ponavljaj” To velja za pse, za otroke pa več ponovitev izpolni vaša pričakovanja bolje.

Če imate težave, z nadzorovanjem vedenja svojega otroka, za varnost vašega otroka in za dobrobit psa najprej obravnavajte vedenjske potrebe vašega otroka in razmislite preden v dom pripeljete mladička. Posvetujte se z otrokovim učiteljem, pediatrom, šolskim svetovalcem ali drugegim usposobljenim strokovnjakom za podporo, če je to potrebno. Obstaja veliko virov na spletu za starše in otroke, ki lahko pomagajo.

In še nekaj pasjih zapovedi:

Ne približuj se psu brez lastnikovegaa dovoljenja, tudi če misliš, da je pes prijazen.

Ne skači in ne kriči v bližini psa

Nikoli ne teči za psom, ki želi pobegniti

Ne moti psa, ki je ali žveči kost ali igračo

Ne strmi psu v oči dolgo časa, če ga ne poznaš, to lahko pes razume kot napad

Ne igraj se vleke vrvi ali drugih iger, ki krepijo agresijo

 Povzeto po članku cooperativepaws.com