Neskončno trajajoča hoja v krogu, potegi s povodcem, cingljanje verižnih ovratnic na zateg, kričanje….

Stop! Pozabimo na mračne čase pasje inkvizicije! Smo sodobni učitelji in učimo bolj z glavo kot z mišicami. Zato se bomo lotili vaje »poleg« popolnoma drugače – najprej BREZ povodca!

Kaj sploh je vaja »poleg«? Ta ukaz ponavadi uporabimo, če želimo, da bo naš pes hodil tesno ob nas in s plečko stalno ob naši nogi. Sprva je to največkrat leva noga, kasneje pa lahko psa naučimo tudi hoje ob desni nogi, seveda na drug ukaz. Več o tem, zakaj, kdaj in kako, pa v kakšni boljši pasji šoli, ki jo je za izpopolnitev znanja pravzaprav nujno obiskovati. Če pes še ni preveč ubogljiv in vodljiv, začnemo z učenjem v ograjenem prostoru, lahko kar v hiši ali na vrtu. Če to ni mogoče, uporabimo lahek, malo daljši povodec, dolg, denimo, od 1,5 do 2 m. Pripnemo ga okoli pasu, da med hojo ne bi z rokami vplivali na psa. Pa začnimo! V žepu imamo posodico ali vrečko s priboljški. V desni roki držimo kliker in nekaj priboljškov. Pokličemo psa k sebi ali ga kako drugače privabimo k svoji levi nogi. Ko pride, kliknemo in ga nagradimo. Nato naredimo korak. Če je pes še vedno ob nas, spet – klik in nagrada. Pa naslednji korak, klik, hrana. In še korak, klik, hrana. Tako naredimo nekaj korakov ter za vsakim kliknemo, če je pes še ob nas.

Če je medtem ušel, seveda ne. Spet ga privabimo k sebi in nadaljujemo z vajo. Čez nekaj minut prenehamo, povadimo še kaj drugega, nato se s psom poigramo. Se še spomnimo? Vadili naj bi vsaj dvakrat na dan po nekaj minut. Če boste delali pravilno, boste opazili, da se vas pes ob vsaki naslednji vaji bolj drži. Postopoma boste lahko začeli klikati na vsaka dva koraka, nato na tri itd. A ne prehitro! Ko pes na začetku vaje ves vesel priskaklja k vam, lahko uporabite ukaz »poleg« in se hkrati z levo roko potrepljate po levem stegnu. Ko se postavi poleg vas, kliknete in ga nagradite. Če pes že dobro obvlada vajo »sedi«, lahko začnemo vajo »poleg« iz sedečega položaja in psu ukažemo »sedi«, tudi preden ga spustimo. Če nas pes prehiti, hojo upočasnimo. Ko je spet ob naši nogi, kliknemo in ga nagradimo. Če zaostane, korak pospešimo in kliknemo ter ga nagradimo, ko nas dohiti. Če se pes obrača k nam tako, da zadnji konec gleda stran od nas, mu damo priboljšek z njegove leve strani, tako da zadnji konec obrne proti nam. To je seveda samo začetek. Sledijo obrati ter pospeševanje in zaviranje, hitra in počasna hoja.

Prepričana sem, da lahko začetnik vajo »poleg« izpopolni le v kakovostni pasji šoli in s pomočjo dobrega učitelja. Le tam bo ubogljivost izpilil do popolnosti, saj se bo naučil ubogati tudi v navzočnosti drugih psov. In to ne glede na starost! Kako pa psa naučimo vajo »poleg« na vrvici? Ko jo obvlada brez vrvice, ga preprosto pripnemo in nadaljujemo z njo. V vsakdanjem življenju vajo »poleg« ponavadi uporabljamo le za krajše razdalje, in to predvsem takrat, ko bi radi, da je pes tesno ob nas. Denimo takrat, ko želimo prečkati cesto, ko se nam bližajo ljudje ali drugi psi in nismo prepričani, kaj bo ipd. Preostali čas sprehoda naj bo pes prost – izvzemši tedaj, ko to prepoveduje zakon in ko ni ubogljiv. V teh primerih je na povodcu – seveda ohlapnem.

V prešnjem članku sem obljubila, da bomo pisali o tem, kako psa prepasati, tako da ne bo mogel vleči takrat, ko nimamo časa za učenje. Na voljo so posebne oprtnice proti vlečenju. Lahko si nabavimo tako ali pa oglavnico, o kateri smo že pisali. Tokrat bomo opisali tri možnosti opasanja samo z vrvico. Pri prvem načinu vrvico napeljemo psu okoli prsnega koša in skozi karabin tako, da se zategne, ko pes povleče. Ko pa pes upočasni hojo, se takoj spet zrahlja. Karabin naj bo dovolj velik, da bo povodec lepo drsel skozenj. Glej sliko v prejšnji številki revije Moj pes.

Drugi in tretji način sta povzeta po avtorici Lindi Tellington-Jones. Linda svetuje, naj velike, neučakaneme pse upočasnimo in pomirimo tako, da jim vrvico napeljemo pred prsnim košem in jo držimo z obema rokama. Pri majhnih psih pa potegnemo vrvico od zunanje strani psa pod njegovim prsnim košem, nato pod ovratnico in jo držimo z obema rokama (glej sliko). Iz svojih bogatih izkušenj lahko povem, da so vse tri metode zelo učinkovite. Pa poskusite še sami!

Članek je napisala mag. Sabina Stariha Pipan in je objavljen tudi v reviji Moj Pes.
 VEČ ČLANKOV SI LAHKO POGLEDATE NA POVEZAVI “MALA ŠOLA”

Priporočamo, da si več o prijazni pasji vzgoji preberete v njeni knjigi Vzgojimo psa – učinkovito, a prijazno, ki je izšla lani in je že bila ponatisnjena. Knjiga je na voljo tudi v naši trgovini.