Večina psov tako uživa ob igri s »plenom«, da bi se jo lahko igrali ves dan, vsak dan…

»Plen« lahko iščejo, lovijo, zgrabijo, se vlečejo zanj in ga na koncu »ubijajo« s stresanjem. Mi pa psa lahko s pomočjo take igre naučimo prinašanje predmetov in njihovo iskanje. Igro vlečenja za predmet lahko s pridom uporabimo kot nagrado pri učenju manj privlačnih vaj po njihovi uspešni izvedbi. Enako lahko storimo tudi z vajo prinašanje predmeta ali njegovo iskanje, če ju pes izvaja z veseljem.

Preden se lotimo prve vaje, vlečenja za predmet, še nekaj besed k vaji »proč«, katero smo podrobno opisali v prejšnji številki revije. Ko smo psa do popolnosti naučili, da se ob znaku »proč« ne sme dotikati hrane, ki smo jo sami nastavili, lahko začnemo vaditi tudi z drugimi predmeti. Uporabimo različne igračke, sprva manj privlačne, kasneje vse bolj. Najprej vadimo v stanovanju, pozneje poskusimo z vajo zunaj. Vrhunec šolanja bo, ko se bo pes ob znaku »proč« odmaknil od sveže pognojene njive, namesto da bi si privoščil »sočni priboljšek«. A pot do tam je dolga in trnova …Tlakovana je z vztrajnostjo in redno vajo. Začne se v pasji mali šoli, konča pa s pasjim doktoratom …

Zdaj pa k vaji vlečenje za predmet. Zakaj sem napisala vaja, ne pa igra? Čeprav je za psa res igra, je hkrati ODLIČNA vaja samoobvladovanja. Tako kot druge, ki smo jih opisovali v prejšnjih člankih. Seveda le, če jo učimo PRAVILNO, in jo tako tudi izvajamo. Če ne, se lahko v hipu spremeni v nenadzorovano merjenje moči, ki se lahko konča tudi s poškodbami. Vsekakor pa slabo vpliva na vzgojo psa. Moram priznati, da sama še pred nekaj leti nisem bila najbolj navdušena nad igro vleka. Tako je naša prejšnja psica sploh ni poznala. Pri zdajšnji psici pa jo z velikim uspehom uporabljam kot nagrado po uspešni izvedbi težkih vaj, denimo »dol« med tekom za srno ali pa odpoklic v enakih okoliščinah. Igra vlečenja, prinašanje predmeta ali pa njegovo iskanje psici toliko pomenijo, da se lahko upre še tako močni skušnjavi. Na znak nemudoma izvede želeno vajo, denimo »dol« ali »sem« med tekom, saj po tem pričakuje omenjeno nagrado.

Dobro je, če psiček pred učenjem vaje vlečenja za predmet že obvlada vsaj »pasji zen«, še bolje pa tudi vajo »proč«. Tako bomo igro laže nadzorovali. Kot predmet vlečenja lahko uporabimo različne igrače. Na trgu jih je kar veliko: koščki vrvi z vozloma na obeh koncih, različne kombinacije gumijastih igrač in vrvi, kong na vrvici in mnogo drugih. Če te psička ne zanimajo, poskusimo s kosom umetnega ali celo pravega krzna, ki ga lahko zvijemo v obliki klobase. Spet začnemo v naši učilnici, s klikerjem in priboljški v priročni bližini. Psička pokličemo in mu pokažemo »plen«. Nato ga začnemo »dražiti« z njim. »Plen« premikamo levo in desno od njegove glave, kot bi bil živ. Pomolimo ga psičku pred nos, ga spet hitro umaknemo, skrijemo za hrbet itd. Slej ko prej ga bo psiček zgrabil in začel vleči. Takrat uporabimo besedni znak »zgrabi«, »drži« ali kaj podobnega. Vlečemo igračko psičkovi zagnanosti primerno. Če je neodločen, plašen – bolj nežno. Če drži močno – lahko močneje. Po nekaj sekundah igro prekinemo. Na voljo imamo dve možnosti. Pri prvi držimo kliker v isti roki kot »plen«. Ko želimo igro prekiniti, z drugo roko psička primemo za ovratnico, »plen« spustimo ter čakamo.

Takoj ko začne psiček odpirati gobček, KLIKNEMO in mu damo košček hrane. Nato nadaljujemo z draženjem in vlečenjem. Igro pa lahko prekinemo tudi tako, da psičku pred nos pomolimo priboljšek, ki ga držimo v isti roki kot kliker. Ko spusti plen, kliknemo, mu damo hrano ter z igro nadaljujemo. Vadimo še nekaj minut: »zgrabi«, nekaj sekund vlečenja, prekinitev, klik, hrana in nadaljevanje igre. Potem z igro prenehamo in vadimo kaj drugega. Ko začne psiček ob bližanju naše roke s priboljškom ali takrat, ko se dotaknemo njegove ovratnice, sam spuščati predmet, dodamo znak »spusti«. Tudi to vajo vadimo dvakrat na dan po nekaj minut. Kasneje dodamo še znak »proč« in postopoma stopnjujemo težavnost vaje.

Članek je napisala mag. Sabina Stariha Pipan in je objavljen tudi v reviji Moj Pes.
 VEČ ČLANKOV SI LAHKO POGLEDATE NA POVEZAVI “MALA ŠOLA”

Priporočamo, da si več o prijazni pasji vzgoji preberete v njeni knjigi Vzgojimo psa – učinkovito, a prijazno, ki je izšla lani in je že bila ponatisnjena. Knjiga je na voljo tudi v naši trgovini.