Zavod za kulturo učenja in sobivanja KUS in PRVA-K klinika za male živali smo pripravili projekt, s katerim želimo otroke naučiti razumevanja govorice psov ter ravnanja in pravilnega pristopa do psa. Ljudje imamo vse manj stikov z živalmi in posledično se izgublja tudi razumevanje vedenja živali. Otroci so, predvsem zaradi nepoznavanja narave psov, najpogostejše žrtve pasjih ugrizov.
Minili so časi, ko smo kot otroci hodili v šolo sami. Če nam je pot prekrižal pes, ki je prosto tekal po naselju, ker se je snel iz verige ali bil prepuščen samemu sebi, smo vedeli, kaj storiti pa naj je bil še tako ljubek. Vedeli smo, da se živali ne približuje kar tako. Vsi smo se zavedali kako pomembno je, da se okoli psov gibljemo mirno. Da, tudi ugrizi so se zgodili, ampak reakcije odraslih so bile takrat drugačne. Starši so nam preprosto rekli: “Psi so psi.” ali pa so nas ošteli: “Sem ti rekel, da se ne igraš s tem psom!”

 

26  12
14  5

 

Dosti otrok doživlja pse, kot prijazne hišne živalice ali celo igrače in ne kot potencialno nevarne živali, saj z njimi še niso imeli negativnih izkušenj in ne razumejo govorice telesa s katero psi komunicirajo z okolico. Od psov se danes zelo veliko pričakuje in pogosto so ta pričakovanja nerealna. Ljudje vse prevečkrat mislimo, da bo vsak pes dopustil prav vsako človeško vedenje, na primer ljubkovanje in objemanje.

Tako odrasli, kot otroci, si ne znamo dobro razlagati, zakaj živali na določeno vedenje ljudi včasih odreagirajo tudi agresivno ali v obrambi. Starši dostikrat ne vedo, kako pojasniti otroku, kakšno je pravilno obnašanje v bližini psa. Tudi mediji, risanke in filmi največkrat pse prikazujejo zavajajoče.

Otroci zato psa dojemajo kot razumevajočega, pravičnega, vselej prijaznega in si predstavljajo, da je pes človeku podobno razmišljujoče bitje. Otroke je potrebno naučiti, da pes ni vedno prijazen, da sveta ne doživlja kot človek, da imajo njegova dejanja drugačne vzroke. Na drugi strani pa imajo določeni otroci priučen pretiran strah do psov, brez osnovnega razumevanja, zakaj bi kuža napadel. Vsi otroci, ne glede na to, ali imajo doma psa ali ne, se lahko priučijo pravilnega obnašanja v bližini psa.

Živali so del našega sistema in so za otroka lahko zelo pomemben razvojni element. Otroka pa moramo pravilno vzgojiti, da bo znal z njimi ravnati in jih razumeti tako, kot jih razume narava.

 

VEČ O PROGRAMU:

– ciljna skupina so otroci 3. in 4. razreda osnovne šole
– program traja 90 minut in se izvaja po razredih
– učenje vključuje video in PPT predstavitve ter interaktivne delavnice in delo v skupinah

Otroci z igro, s kreativnostjo ter z lastnim uprizarjanjem in izražanjem:
· spoznajo, da se psi med seboj razlikujejo po značilnostih in potrebah
· se vživijo v različna občutja psa, krepijo empatijo in razumevanje do vedenja psov
· spoznajo, kako se psi sporazumevajo med seboj in z lastnikom · se učijo govorice psov in znakov, ki jih kaže pes v različnih okoliščinah
· se naučijo pravilno pristopati k psu
· dobijo občutek za pravilen odnos do psa in ostalih domačih živali

Pripravili smo poučno brošuro za otroke in njihove starše. Za več podrobnosti o programu nas lahko kontaktirate. Projekt, ki je za šole brezplačen, bomo letos in v letu 2015 izvajali po ljubljanskih osnovnih šolah. Če želite, nas kontaktirajte in vas obiščemo.

brosuraA brosura_B

Ne glede na to, ali otrok odrašča s psom ali ne, prek delavnic spoznava, da je pes čuteče živo bitje in da ima vsak svoje osebne potrebe in želje, ki niso vedno v skladu z željami otroka. Psu tako ni vedno do crkljanja in zato ga je nujno opazovati, zaznati in razumeti njegovo razpoloženje, preden pristopimo k njemu. Ne smemo mu povzročati stiske ali bolečine, ker s tem ogrožamo tudi sebe. Najpomembnejše znanje, ki ga otroci osvojijo, je, da spoznajo ustrezen »protokol« pristopanja k psu in obnašanja pri spoznavanju z neznanimi psi. Spoznajo se tudi s potrebami domačih živali in odgovornostmi, ki jih kot lastniki ljubljencev nosimo.


Otroci tretjega razreda osnovne šole Majde Vrhovnik so nam poslali prisrčne zahvale, ker smo z njimi spoznali govorico psov in se naučili pravilnega pristopa k psu. Na recepciji naše klinike visijo prave umetnine malih ustvarjalcev. Njihove risbe in besede so nam segle do srca. Hvala otroci!
Z delavnicami “Pes je moj prijatelj” želimo doseči boljše razumevanje vzrokov za določeno vedenje psa, prepoznavanje njegove telesne govorice in se, z nadzorom lastnih dejanj, izogniti nevarnim dogodkom.

zahvala_otrokom_2 2015-01-21 08.45.22

Screen Shot 2014-12-23 at 7.09.45 PM

 

Projekt PES JE MOJ PRIJATELJ sofinancira Mestna občina Ljubljana.
Izvajamo ga v spremstvu Slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke.

MOL logotip_promocijski_barvni_mali_cmyk_2


Za uspešen začetek projekta, ki smo ga v letu 2014 prostovoljno izvajali, so nas podprli:
Vetconsult pharma
Vetpromet
Celjska Mohorjeva družba
Dorwest

fotka_brosura