članek je povzet iz vira DRUŠTVO ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA

V Evropski uniji je od 11. marca 2013 v veljavi direktiva, ki prepoveduje trženje kozmetičnih izdelkov, ki so bili v kakršnikoli obliki testirani na živalih. Vendar pa številna evropska podjetja nadaljujejo testiranja na živalih, za prodajo izdelkov na tujih trgih, kjer takšne prepovedi še ni, ali pa so tam tovrstna testiranja celo obvezna. Zaradi želje prodreti na njihov trg je že nekaj proizvajalcev, ki prej tega niso počeli, začelo opravljati testiranja kozmetičnih izdelkov na živalih. Zato moramo biti pri nakupu tovrstnih izdelkov še vedno pozorni!

Na kozmetičnih izdelkih lahko zasledimo premnoge oznake, ki pa jim ne smemo slepo zaupati! Nekatera podjetja svoje izdelke označujejo z različnimi »znaki zajčkov« in napisi »ni testirano na živalih«, ki običajno označujejo, da končni izdelek ni bil testiran na živalih, kar pa ne velja nujno tudi za njihove sestavine. K sreči obstajajo zanesljivi in mednarodno priznani certifikati, ki potrjujejo, da izdelek ustreza določenim kriterijem in s tem potrošniku olajša odločitev pri nakupu izdelka. Da se boste lažje odločili, katere izdelke kupiti, smo vam pripravili opise certifikatov, ki jih lahko srečate na kozmetičnih proizvodih pri nas. Želimo si, da se boste pri nakupu izdelkov (še naprej) odločali za etično in živalim prijazno kozmetiko!

OFCUSDA IHTK Natrue_2BDIH Vegan

Soil_Ass Leaping_Bunny_2

Na povezavi DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA lahko najdete razširjeni seznam belih podjetij, ki imajo certifikat »Skakajočega zajčka« (Leaping Bunny), ki zagotavlja, da izdelek ni bil testiran na živalih, niti niso bile na živalih testirane njegove sestavine. Izdelke mnogih podjetij je moč najti na policah slovenskih trgovin, ostale lahko kupite v spletnih prodajalnah. Za več informacij in redno posodobljen seznam certificiranih blagovnih znamk obiščte: www.gocrueltyfree.org.

150335281

Še nekaj zanimivih člankov:

Naprej k mednarodni prepovedi testiranja na živalih

STOP kruti kozmetiki

Prepoved testiranja je velik korak naprej

Zgodba o svobodi

Je to resnično znanost?