Končno smo dočakali poletje in z njim tudi vročino. Tu je torej čas, ko se vsi želimo skobacati iz svojih domov in komaj čakamo oditi na dopust. Nekateri gremo na potovanja, drugi v hribe ali na morje, so pa tudi taki, ki ostanejo doma, v mestu ali na podeželju. Vsi lastniki psov n mačk, se ne glede na to, kje bomo preživeli poletje, moramo ustrezno pripraviti na tegobe in možne zaplete, ki pridejo v paketu s poletjem.

KAKO SE MAČKI IN PSI HLADIJO?

Naši štirinožci se z vročino spopadajo popolnoma drugače kot mi. Najbolj učinkovit način s katerim se hladijo, je pospešeno dihanje. Mačke in psi imajo tudi nekaj žlez znojnic, vendar je njihova koža pokrita s krznom in to zmanjšuje možnost hlajenja. Na blazinicah imajo največ znojnic in včasih lahko celo opazimo vlažne odtise njihovih tačk na površini po kateri hodijo.

2012-05-30 09.19 2011-10-21 10.27

Naši ljubljenci torej premagujejo toploto večinoma s počivanjem v senci in iskanjem hladnih površin, s pitjem večje količine hladne vode, z zmanjšano telesno aktivnostjo in pospešenim dihanjem. Pospešeno dihanje je pri psih zelo pogost pojav, medtem ko se pri mačkah pojavi le v izrednih primerih, takrat je mačka zaradi pregretja že v nevarnosti in rabi takojšnjo pomoč (ohlajevanje kožuha z vodo, umik v hladnejši prostor in nasvet veterinarja).

NEKATERE NEVARNOSTI, KI POLETI LAHKO DOLETIJO NAŠE KOSMATE PRIJATELJE:

  • vročinski udar in dehidracija
  • škodljivi vplivi sonca na kožo živali
  • suhe vrste trav, ki se zapletejo v dlako in prodrejo pod kožo ter telesne odprtine
  • piki insektov
  • alergije in prebavne motnje
  • odpoved potovanja, ker nismo poskrbeli za vse potrebno…

Osnovni pogoji, za katere moramo poskrbeti poleti so torej:

VODA, ki je več kot nujna!
Zadostna količina hladne vode naj bo vedno na voljo. Na sprehodu, s seboj vedno nosimo vodo. Psi potrebujejo hladno vodo, da si z njo hladijo notranje organe. Da voda ostane hladna, lahko polovico plastenke najprej zaledenimo in jo drugi dan do vrha napolnimo z vodo, katero po potrebi le dolivamo, tako bo voda vedno ostala dovolj hladna.

PROSTOR, ki naj bo hladen in senčen!
Živalim omogočimo dostop do hladnega prostora, kamor se lahko umaknejo. Ko se odpravimo na plažo in če nismo prepričani, da je na lokaciji senca in hlad, psa raje pustimo doma. Psi se radi uležejo na ploščice, zato gredo radi v kopalnico ali garažo, včasih si pod grmičevjem izkopljejo luknjo v zemlji, ležejo vanjo in se na ta način hladijo.
V avtu (predvsem v vozilih brez klime) se živali že med samo vožnjo lahko močno pregrejejo. Dodatno jih ogreje tudi stres, če niso navajene na vožnjo. Kadar jih vozimo v boksih bodimo izredno pazljivi in redno preverjajmo v kakšnem stanju so, oziroma, poskrbimo, da jim ni prevroče. Večkrat se lahko ustavimo in pustimo živali, da se umiri in ohladi.

SPREHODI so dostikrat razlog, da žival doživi vročinski šok!
Tudi sprehodi znajo biti poleti prenaporni za žival. Izogibajmo se sprehodom v času najhujše vročine in se sprehajajmo zgodaj zjutraj in pozno zvečer ali ponoči. Sprehodi naj bodo kratki in vedno naj bo v bližini senca. Sprehodi naj bodo poleti brez povišane telesne aktivnosti živali (izogibajmo se igram z žogo, teku ob kolesu…). Po možnosti se z našim ljubljencem sprehajajmo po gozdu, senčnih in zelenih površinah ali ob vodi.

2012-06-19 13.35

NEGA je poleti drugačna kot pozimi!
Striženje živali je včasih koristno in včasih ne, zato se o tem posvetujmo z veterinarjem. Živali delno pomagamo, če ji odstranimo dlako, ki jo greje in striženje živali v večini primerov pomaga a dlaka v določenih primerih tudi hladi in ščiti pred soncem. Psa in mačko lahko na primer hladimo tako, da ju polivamo z vodo. Vedeti moramo tudi to, da se živali s temnimi kožuhi pregrejejo hitreje kot tiste s svetlimi. V nego pa štejemo tudi zaščito proti parazitom. Predvsem pri odhodu v druge kraje, je dobro, če se pozanimamo kaj tam lahko ogroža našega ljubljenca in poskrbimo za preventivo ter zaščito (srčna glista, bolhe in pršice…).

NA POT se pripravimo pravočasno!
Preden se odpravimo na dopust, predvsem kadar odhajamo na morje moramo poskrbeti za varnost naših živali. Preden se odpravimo, lahko preverimo ali na destinaciji, kamor se odpravljamo obstaja veterinarska oskrba in kako tam sprejemajo živali (so dobrodošle v apartmaju, hotelu, na plažah)? Poskrbeti moramo tudi za vse ostalo, kar določena pot zahteva (potni list, varnostni povodec za avto ali boks za ladjo…). Lahko se zgodi, da nam se zaradi kosmatega družinskega člana zaplete celo potovanje.

Na morju se zaradi vročine, soli in ostalih razlogov lahko pojavijo alergijske reakcije in srbečice, lahko pride tudi do ugrizov insektov, zastrupitev ali prebavnih težav, če na primer spremenimo prehrano živali, zato s seboj vzamemo osnovno zdravstveno oskrbo za ljubljenca in si priskrbimo kontakte veterinarjev. V primorju je tudi polno vrst trav, ki se psu lahko zapičijo med blazinice, v nos ali ušesa ter povzročijo velike zaplete, zato se izogibajmo sušnim travnatim površinam in psa redno pregledujmo.

Živali nikoli ne puščamo v avtu, saj se lahko zgodi nekaj nepričakovanega in ta ostane zaprta v avtu. Rajši jo privežimo nekam zunaj ob avto, ob drevo ali jo vzemimo s seboj.
Psa nikoli ne silimo v morje, če ima strah in tega ne želi. Postopoma ga lahko naučimo, da strah izgubi. Do takrat ga lahko hladimo s polivanjem in speremo sol z njega vsakič, ko se vrnemo domov. Nekatere pse slana koža ne moti, drugi pa se lahko odzovejo na to s srbečico.
Tudi razni obiski festivalov in glasnih dogodkov so za živali neprijetni in če imamo možnost, jih zato pustimo doma.

Zapomnimo si le, da Živali bistveno težje prenašajo vročino, kot ljudje!!!