Emir Mujagić dr. vet.  med. in Vice Zaninović dr. vet. med.

Travmatski izpah komolčnega sklepa ali luksacija komolčnega sklepa je posledica mehanične poškodbe, največkrat pri padcu, ali ko pes obvisi na zataknjeni sprednji nogi. Zaradi dobrega prilagajanja sklepnih površin, močne strukture mišic in vezi ter sklepne ovojnice, je izpah  relativno redek pojav. Pri mladičih, ki imajo odprte rastne cone, pride ob taki poškodbi praviloma prej do zloma kosti v rastni coni kot do  izpaha komolca. Ankonealni podaljšek kot kavelj vlega v komolčno jamo (fosso olecrani) in s tem dodatno preprečuje izpah, razen v primeru, da je podlahtnica rotirana za več kot 45 stopinj. Rotacijske sile se prenašajo na sklep preko mišično-vezivnih struktur.

Devetdeset odstotkov izpahov komolca je v lateralno smer (podlaht se zamakne stran od telesa), kljub temu, da je lateralna kolateralna vez močnejša od medialne. K stabilnosti na medialni strani pripomore močan medialni kondil. Lateralna kolateralna vez je poškodovana v 18-50% primerov. Pri izpahu komolčnega sklepa lahko pričakujemo natrganje sklepne ovojnice in rupturo ali avulzijo ene ali obeh kolateralnih vezi. V resnejših primerih lahko pričakujemo tudi avulzijo mišic vpogibalk ali iztegovalk (mišice se izpulijo iz nasadišča v nadlahti).

Diagnostika travmatskega izpaha komolčnega sklepa Diagnozo postavimo na podlagi splošnega kliničnega pregleda in zgodovine poteka dogodkov (poškodba, ki se je zgodila pred kratkim zaradi pretepa, sunkovitem zaustavljanju ali obračanju pri vadbi, padcu z višine ali trka z avtom, zataknjeni sprednji okončini). Pri prihodu na kliniko pes ne obremenjuje prizadete noge. Nadlaht in komolčni sklep sta postavljena ob telesu, podlaht je odmaknjena in zarotirana navzven. Komolec je zatečen in boleč.

POVEZAVA DO CELOTNEGA ČLANKA: IZPAH – LUKSACIJA KOMOLČNEGA SKLEPA