EKSOTI KOT LJUBLJENCI IN KAJ JE POMEMBNO VEDETI?

Male živali, kot so dihurji, kunci, glodavci (morski prašički, hrčki, miši, podgane,…), okrasne ptice (kanarčki, zebrice,…), papige pa tudi plazilci (želve, kuščarji in kače) se pri nas že vrsto let pojavljajo kot hišni ljubljenčki. Po številčnosti jih prekašajo le psi in mačke. Imenujemo jih tudi “eksotične” živali, saj nekatere med njimi niso tipični domači ljubljenčki, temveč so morda prej kot to, celo divje živali.

Vse več teh raznolikih vrst, ki se dandanes pojavlja v trgovinah z živalmi in po domovih, smo  pred leti lahko videli le v divjini in živalskih vrtovih (progaste veverice, veverice mošnjičarke, afriški ježi, nosati medvedki, žabe, pajki, ščurki, škorpijoni…). Še vedno pa to niso čisto udomačene živali, kot so to npr. mačke in psi.

Vsekakor so to posebne živali, katerih vedenje je specifično, zato je potrebno dobro poznati njihove biološke značilnosti (način življenja, prehrano, razmnoževanje,…).

Večina teh živali ima v naravi vlogo plena in je temu prilagojeno tudi njihovo obnašanje. Skrivanje znakov bolezni je naravna zaščita pred plenilci, da jim ostanejo čim dlje neopazne. Bolne in poškodovane živali so namreč lahek ulov. Tako lahko takšni ljubljenčki precej dolgo skrivajo bolezen in ko so prvi znaki opazni, je lahko že pozno, žal kdaj tudi prepozno za uspešno zdravljenje.

Zato pozivam vse lastnike in bodoče lastnike eksotičnih hišnih ljubljenčkov, da se že pred pridobitvijo živali, dobro informirate o splošnih bioloških potrebah te vrste in se primerno pripravite glede namestitve, prehrane in opreme, saj je večina zdravstvenih problemov posledica nepravilne prehrane in oskrbe.

Ker so te male živali pogosto nabavljene na željo otrok in so tudi njihova odgovornost, je še posebej pomembno, da je prisotna tudi pozornost in skrb odrasle odgovorne osebe, ki bo lahko pravočasno ukrepala in pomagala z obiskom pri veterinarju.

Če namen držanja živali ni vzreja in razmnoževanje za prodajo ali hrano za ostale živali (za kače ali nekatere kuščarje), se tudi pri malih sesalcih svetuje sterilizacija oz. kastracija. Posega preprečita neželeni naraščaj in zagotovita daljše in kvalitetnejše življenje, saj je kar nekaj bolezni, ki se razvijejo pod vplivom hormonov (usodna anemija pri dihurkah, adenokarcinom maternice pri kunčicah, tumorji mlečnih žlez pri podganah, ciste jajčnikov pri budrah, tumorji mod,…). Pa veliko veselja in uspeha z vašimi nevsakdanjimi domačimi ljubljenčki! Petra Šinkovec, dr.vet.med.

ZDRAVLJENJE EKSOTIČNIH MALIH ŽIVALI

PREDSTAVITEV VETERINARKE: PETRA ŠINKOVEC, dr.vet.med.

PREBERITE SI VEČ:
PROBLEMI UDOMAČEVANJA DIVJIH ŽIVALI 2. del
ETIČNI PROBLEMI “DIVJIH LJUBLJENCEV” 1. del