Uporaba vaje, kjer se pes na znak uleže na določeno podlago, ima neskončno možnosti…

Podlago lahko vzamemo s seboj na različna mesta in z njeno pomočjo psa umirimo. V pasjo šolo, na vadbo ali povsod tja, kjer pes doživlja stres. Doma jo lahko uporabimo, ko pridejo gostje. Če je pes preveč nemiren in poskočen, ga pošljemo na podlago in ga tam nagrajujemo. Med ležanjem na določeni podlagi lahko počnemo tudi tako imenovano desenzibilizacijo pri psih, ki se pretirano bojijo različnih zvokov, denimo pokov petard, grmenja ipd. Medtem ko pes sproščeno leži na podlagi, predvajamo posnete zvoke. Sprva seveda zelo potiho, glasnost pa POSTOPOMA stopnjujemo. Podrobna navodila za tako vedenjsko terapijo lahko dobimo pri strokovnjaku. Pes bo na podlagi vse bolj sproščen ali se bo trudil sprostiti, če bomo še posebej nagrajevali zunanje znake sproščenosti. Tako kliknemo, če sproščeno pripre oči ali mežika, če zazeha, položi glavo na šapo, se uleže na stran ipd. Lahko pa ga na podlagi tudi zmasiramo, denimo z masažo tellington ttouch, če jo obvladamo.

Zdaj si bomo ogledali še nekaj vaj, ki so sicer malo za šalo, lahko pa nam tudi pomagajo zaposliti prenekaterega pasjega robavsa in njegovo razpoloženje spraviti na bolje. Že večkrat smo pisali o tem, kako učenje na pozitiven način, kot je to s klikerjem, pomaga tudi pri različnih vedenjskih težavah. Čim več bo pes z veseljem uporabljal svoje možgane za učenje novih vaj in prikazovanje starih, manj časa in zanimanja mu bo ostalo za drugo, manj želeno vedenje…

»Bum!«: To je zelo prikupna vaja, ki zmeraj »vžge« … Proti psu usmerimo kazalec in palec v obliki pištole, rečemo »bum« in pes v trenutku pade »mrtev« na tla, kjerkoli že smo (glej sliko). S tem kuža ponavadi sproži obilico smeha pri gledalcih. Kako našega štirinožnega igralca naučimo to vajo? Sprva si pomagamo s hrano ali z znakom »dotik«. Najprej psu rečemo, naj se uleže. Ko je to storil, mu pred nos pomolimo priboljšek. Skrijemo ga v roko in gremo z njo proti tilniku psa. Pes nam bo s smrčkom sledil in se bo slej ko prej prevrnil na bok. Takrat kliknemo in mu damo priboljšek z mize. Postopek večkrat ponovimo. Ko se pes že hitro prevrne, poskusimo s prazno roko, nato klik in hrana. Tudi to nekajkrat ponovimo. Dodamo besedni znak: »bum«, roka pred smrček, pes se prevrne, klik in hrana. Dovolj za prvič! Vadimo še druge vaje, se poigramo in končamo. Vadimo dvakrat na dan po nekaj minut. Ko pes vajo že dobro obvlada, začnemo umikati roko. Rečemo »bum« in počakamo, da se kuža prevrne na bok. Le če tega ne stori, mu še pomagamo s kretnjo. Ko obvlada vajo samo na besedni znak, preprosto dodamo »pištolico«: znak z roko, »bum«, pes pade, klik in hrana. Če pes obvlada vajo dotik, si namesto s hrano lahko na začetku pomagamo tako, da ga vodimo s prstom, iztegnjenim pred smrček.

Obrat na mestu. Tudi tu si pomagamo z vajo »dotik«. Lahko uporabimo palčko ali prst, ki ga stegnemo psu pred smrček in ga vodimo tako, da naredi obrat. V tistem trenutku kliknemo in ga nagradimo. To večkrat ponovimo. Ko se pes samo na krožni znak s prstom ali palico obrne na mestu, lahko dodamo povelje – »levo« za levi obrat in drugo za desni. Sama ne uporabljam povelja »desno«, ampak »right«, ker se bolj razlikuje od »levo« in ju tako pes laže razlikuje. Lahko pa uporabite karkoli drugega. Tudi to vajo vadimo dvakrat na dan po nekaj minut. S pomočjo dobrega pasjega učitelja pa jo bomo lahko izpopolnili tako, da jo bo pes obvladal brez kretnje, samo na besedo. Slalom med nogama. Zelo zabavna vaja, ki pa nam bo lahko tudi v veliko pomoč! Takrat namreč, ko bomo skušali doseči, da se pes v zanj razburljivih okoliščinah osredotoči na nas. Najpogosteje je to pri psih, ki jih vznemirjajo drugi psi, ljudje ali kaj drugega.

Članek je napisala mag. Sabina Stariha Pipan in je objavljen tudi v reviji Moj Pes.
VEČ ČLANKOV SI LAHKO POGLEDATE NA POVEZAVI “MALA ŠOLA”

Priporočamo, da si več o prijazni pasji vzgoji preberete v njeni knjigi Vzgojimo psa – učinkovito, a prijazno, ki je izšla lani in je že bila ponatisnjena. Knjiga je na voljo tudi v naši trgovini.