poljudne veterinarske teme

POLJUDNE TEME

Objavljamo različne poljudne članke, ki so naključno izbrani v spodnjih objavah.Lahko pa jih iščete tudi po temah, ki so naštete spodaj. Članki so večinoma objavljeni v revijah Moj pes ter Kinolog, nekateri pa so bili objavljeni drugod.

ISKANJE ČLANKOV PO TEMATIKI

/STERILIZACIJA / TUJINA / BOLEZNI / OSNOVNA OSKRBA / PARAZITI / BREZDOMCI / MAČKI / PSI / PRI PSIHOLOGU/

BRAHIOCEFALIČNI SINDROM 1 IN 2

Značilni kratki gobci in velike oči spominjajo na mladiča, ki se mu je res težko upreti. Poleg veselja lastnikov selekcija na kratko gobčnost prinaša za seboj manj zaželene posledice, s katerimi se v praksi pogosto soočamo.

Potrditev soglasja za prejemanje novic

S 25. majem 2018 začne veljati nova evropska uredba GDPR, ki ureja zbiranje, uporabo in hrambo osebnih podatkov. V Prva-K kliniki za male živali  se vam zahvaljujemo za potrditev oziroma vaše soglasje, da želite še naprej prejemati naše mesečne novice!

BAZA KRVODAJALCEV PSOV IN MAČK V SLOVENIJI

Kljub vsemu znanju, znanost še ni razvila nadomestka za kri, zato je pri določenih oblikah zdravljenja kri krvodajalca edina možna izbira zdravljenja.

9 + 1 ZAPOVED, KI NAM JO PREDAJAJO ŽIVALI

Fraza, ki je že tako obrabljena, da zaskelijo oči, ko jo preberem, zabolijo ušesa, ko jo slišim. Pa vendar se sprašujem; znam živeti v trenutku? Kaj to pomeni?

KOLIZIJSKI TUMOR USTNE VOTLINE

Kolizijski tumorji so redka patološka sprememba, pri katerih se na isti anatomski lokaciji pojavita dva izvorno različna tumorja.

PES JE MOJ PRIJATELJ

»iiii, kako je luškan. Mami, oči, poglejta, kužka! Tudi jaz bi imel takega kužka!« Vam je situacija znana? Pa tiste velike očke otroka, iz katerih kar sije beseda: »Prosim, prosim, prosim!!!«

GREMO MI NA LEPŠE. KAKO PA?

Če potujemo z avtom je pomembna varnost ljubljenca, prav tako kot naša. V teh časih se takoj, ko se usedemo v avtomobil povsem samodejno zapnemo z varsnostnim pasom. Kaj pa kuža, muca?

NEGA TAČK – Nasveti za nego psa

Izogibajmo se vlažilnim kremam za roke, namenjene ljudem, ki pasje blazinice zmehčajo, kar pa lahko vodi do poškodb. Tudi masaža tačk pripomore k sprostitvi šap in boljši cirkulaciji krvi.

ODPRAVLJANJE NOTRANJIH IN ZUNANJIH ZAJEDAVCEV

Da bi se izognili nevšečnostim in boleznim, ki jih prinašajo bolhe, svoje ljubljence vsak mesec zaščitite z zdravilom, ki deluje na odrasle bolhe in na njihove razvojne oblike v okolici.

ZOONOZE in PARAZITI, ki jih prenašajo

Zoonoze so tiste bolezni, ki se lahko neposredno ali posredno prenašajo iz živali na človeka. Dokaj običajno je, da se na neki točki v življenju vsak pes ali mačka okuži z notranjimi ali zunanjimi paraziti.

NEGA KREMPLJEV – Nasveti za nego psa

Nekateri psi kažejo, prestrašeno ali agresivno obnašanje, ko se soočajo z obrezovanjem krempljev. Če naš pes spada v to kategorijo, ga ne silimo, da se preda ali potrpi. Obiščimo njegovega veterinarja ali strokovnega frizerja...

MALA ŠOLA »Psiček – skokec«

Nekateri psi so prave kosmate, štirinožne žogice skokice. Kot bi bili na vzmeteh skačejo pred nami, za nami, poleg nas in, žal, tudi NA nas … To nas še zlasti razburi tedaj, ko smo lepo oblečeni, psi pa mokri in umazani…

MALA ŠOLA »Nosne zadeve…«

Nosovi naših štirinožnih prijateljev so tako »izostreni«, da v bogati zakladnici našega jezika, pa tudi v drugih ni izraza, ki bi to lahko ustrezno opisal. Če pobrskamo po literaturi, zasledimo kar nekaj osupljivih podatkov.

MALA ŠOLA »Moč pogleda…«

Najpogosteje takrat, ko je skrbnik pri kosilu ali malici in mu pasji pogled skozi oči seže neposredno do želodca ali še globlje ter tako pokvari tek – če seveda svojega obroka ne deli s psom…

MALA ŠOLA »Malo za šalo, malo za hec…«

Podlago lahko vzamemo s seboj na različna mesta in z njeno pomočjo psa umirimo. V pasjo šolo, na vadbo ali povsod tja, kjer pes doživlja stres. Doma jo lahko uporabimo, ko pridejo gostje.

ETIČNI PROBLEMI UDOMAČEVANJA DIVJIH ŽIVALI 2. del

Takšne in podobne zgodbe se izkoriščajo v namene senzacionalnosti, namesto, da bi spodbudile ljudi k razmišljanju ali so določene živali sploh primerne za hišne ljubljenčke?

WOBBLERJEV SINDROM

Wobblerjev sindrom (to wobble: angl. zamajati) opisuje skupek simptomov, ki jih povzročijo številne nepravilnosti v zgradbi vratnega dela hrbtenice. Le-te povzročijo pritisk na hrbtenjačni živec in posledično bolečino ter ataksijo – nestabilno, nekoordinirano hojo in stojo.

TUMORJI NA VRANICI

Tumorji na vranici se pojavljajo pri vseh psih, najbolj pogosto pa prizadenejo pasme kot so nemški ovčarji in zlati prinašalci, labradorci in kodri. Benigni tumorji (fibrom, leiomiom, hemangiom in drugi) ne predstavljajo nevarnosti za razsevanje po drugih organih v telesu...

RUPTURA V KOLENU

Kaj sta kolenski križni vezi? Sprednja in zadnja križna vez sta trakova vezivnega tkiva, sestavljena iz velikega števila fino razporejenih, tankih vezivnih vlaken. Pripenjata se na stegnenično in golenično kost in preprečujeta zdrs golenične kosti pred stegnenično kost in posledično nestabilnost kolenskega sklepa.

RINOSKOPIJA

Rinoskopija je nepogrešljiv del pregleda nosne votline in jo uporabljamo v povezavi s krvnimi preiskavami, rentgenogramom glave in prsnega koša, CT in MRI slikanjem. Uporabljamo za diagnostiko in zdravljenje dolgo trajajočih (kroničnih) bolezni nosne votline...

GASTROINTESTINALNA ENDOSKOPIJA – Pregled prebavil

Gastrointestinalna endoskopija je minimalno invazivna metoda pregledovanja prebavil. Ponuja nam možnost, da direktno pogledamo grlo, lumen (svetlino) požiralnika, želodca in črevesja.

PNEVMOTORAKS

Normalno dihanje omogoča več fizikalnih dejavnikov, med drugim tudi neprodušno zaprt prostor med pljuči in prsno steno (t.i. plevralni prostor). Zaradi delovanja dihalnih mišic (mišice prsne stene in trebušne prepone), se volumen prsne votline spreminja,...

OSTEOSARKOM PRI PSIH

Osteosarkom je najbolj pogost kostni tumor pri psih (predstavlja 85% vseh tumorjev, ki se pojavljajo na kosteh). Lahko prizadane različne pasme, vendar je najbolj pogost pri velikih pasmah. Pojavlja se pri dogah, irskih setrih, dobermanih, rottweilerjih, nemških ovčarjih in zlatih prinašalcih.

OSTEOHONDROZA PRI PSIH

Enhondralna osifikacija je normalen proces rasti dolgih kosti (nadlahtnica, stegnenica...), pri katerem se hrustančno tkivo na obeh koncih rastoče kosti pod sklepno ploskvijo spreminja v kostno tkivo.

NENORMALNA RAST KOSTI

Kotna in torzijska deformacija okončin in rotacija sklepov je stanje, ki se pojavi zaradi nenormalne ali zavrte rasti ene ali več dolgih kosti. Določene pasme (kot je angleški buldog, valižanski ovčar, jazbečar), so nagnjene k tem težavam, ki so posledica namenske selekcije na takšen videz.

NAP – Nezdruženi ankonealni podaljšek

Kaj je NAP? Nezdruženi ankonealni podaljšek je obolenje komolčnega sklepa, pri katerem se kostna štrlina komolčnice (ki ima obliko kaveljčka in se nahaja v komolčni jami nadlahti), loči od preostalega dela komolčne kosti.

NEGA UŠES – Nasveti za nego psa

Ljubljencem ušes ne čistimo prepogosto in tudi ne pregloboko, saj lahko s tem povzročimo draženje in s tem težave. Če se pes pogosto kopa ali plava, je nagnjen k pogostejšim okužbam oz. infekcijam ušes.

NEGA OČI – Nasveti za nego psa

Zenice morajo biti enake velikosti, oči se ne smejo solziti in ne sme biti izcedkov iz oči ali skorjic v kotičkih oči. S palcem nežno pomaknemo spodnjo veko navzdol in pogledamo še sluznice, torej kožo, ki se nahaja okoli zrkla in na notranji strani veke.

EKSOTIČNI DOMAČI LJUBLJENCI

KAJ JE POMEMBNO VEDETI? Večina teh živali ima v naravi vlogo plena in je temu prilagojeno tudi njihovo obnašanje. Skrivanje znakov bolezni je naravna zaščita pred plenilci, da jim ostanejo čim dlje neopazne.

LERINGALNA PARALIZA

Študije kažejo, da je grlna paraliza lahko posledica tako imenovane »dying-back« nevropatije, pri kateri najprej pride do degeneracije najbolj oddaljenih delov živca. To nam pove, zakaj je laringalna paraliza lahko prvi znak generalizirane nevropatije...

LEDVENOKRIŽNI SINDROM

Beseda sindrom označuje skupek kliničnih znakov, ki nastanejo zaradi pritiska na hrbtenjačni živec ali živce caude equine, oziroma živčne korenine na ledveno-križnem področju. Vedeti moramo, da pravzaprav ne gre za eno bolezen, do pritiska na živec lahko pride zaradi različnih vzrokov.

KRIPTORHIZEM – Nespuščeni testisi

Po rojstvu se do 40. dneva starosti modi, skozi ingvinalni (dimeljski) kanal, spustita s področja za ledvicami v modnik. Včasih spust mod traja dlje, vendar morata biti do šestega meseca starosti obe modi v modniku...

KOMOLČNA DISPLAZIJA

Beseda displazija je sestavljena iz dveh starogrških besed (dys-težava in plasis-razvoj), kar pomeni težava v razvoju. Komolčni sklep je kompleksen sklep, sestavljen iz sklepnih ploskev treh kosti: nadlahti, komolčnice in koželjnice (lat. humerus, ulna in radius)...

KOLONOSKOPIJA – PREGLED DEBELEGA ČREVESJA

V terapevtske namene kolonoskopijo uporabljamo za balonsko razširitev črevesnih zožitev, ki so nastale zaradi vnetja, resekcije čreva ali drugih vzrokov.

JETRNI TUMORJI

Jetra so organ, ki ima mnogo vitalno pomembnih funkcij. Pomembno vlogo ima pri odstranjevanju strupenih snovi, ki se iz črevesja reabsorbirajo v kri pri procesu prebave. Je tudi skladišče energije...
LUKSACIJA KOMOLČNEGA SKLEPA

IZPAH – LUKSACIJA KOMOLČNEGA SKLEPA

Travmatski izpah komolčnega sklepa je posledica mehanične poškodbe, največkrat pri padcu, ali ko pes obvisi na zataknjeni sprednji nogi.

NEGA ZOB – Nasveti za nego psa

Redno ščetkanje zob naših ljubljencev (psov ali mačk), skupaj z zdravo prehrano in veliko žvečenja (igrač, kosti, palic in ostalih žvečilk), lahko močno pripomore k ohranjanju njihovega zdravega zobovja.

KOPANJE IN NEGA DLAKE – Nasveti za nego psa

Kopanje psa priporočamo vsaj enkrat na vsake tri mesece, nekateri psi zahtevajo pogostejše kopeli, če preživijo veliko časa na prostem ali imajo težave s kožo in nenazadnje tudi, če se crkljajo v naših posteljah in foteljih.

KOŽNI PROBLEMI – Nasveti za nego psa

Koža in dlaka vašega psa kaže na njegovo splošno zdravje, zato je pomembno, da je ta v dobri formi. Ko se pojavi težava s kožo, se lahko vaš pes odzove s pretiranim praskanjem, grizljanjem in / ali lizanjem...

KJE KUPUJEMO DIETNO HRANO?

Prevečkrat je ključni dejavnik pri odločitvi, kje kupujemo hrano za ljubljence, cena. Poleg pregleda ljubljenca, strokovnega nasveta lastniku, se bo veterinar trudil, da bo dietna hrana vedno dostopna za vsak žep.

NASVETI ZA NEGO PSA

Včasih psi, kljub temu, da se negujejo sami, potrebujejo malo naše pomoči. V nadaljevanju boste našli navodila, kako ohraniti kožuh, kožo, kremplje, zobe, ušesa in tace vašega ljubljenca zdrave in čiste.

ŽIVALI VROČINO PRENAŠAJO DRUGAČE

Končno smo dočakali poletje in z njim tudi vročino. Tu je torej čas, ko se vsi želimo skobacati iz svojih domov in komaj čakamo oditi na dopust. Nekateri gremo na potovanja, drugi v hribe ali na morje, so pa tudi taki, ki ostanejo doma, v mestu ali na podeželju. Vsi lastniki psov n mačk, se […]

DEBELOST PRI PSIH IN MAČKAH

Najpogostejši vzrok za pojav debelosti je, da živalica več poje kot porabi. Vzroki so še v pasemski predispoziciji, povezani so s starostjo živali, pa s posegom sterilizacije in kastracije; po katerih se veliko psov in mačk zredi.

PREHRAMBENA DOPOLNILA ZA PSE IN MAČKE

Uporabljamo jih predvsem pri ljubljencih, ki jim hrano pripravljamo doma in kadar nam zaradi zdravstvenih razlogov to priporoča veterinar. Na ta način preprečimo morebitna pomanjkanja, pozitivno vplivamo na imunski sistem živali ter skrbimo za dodatno podporo zdravju.

PRVA-K klinika za male živali in HILL’S NAGRAJUJETA VZTRAJNEŽE

V začetku septembra, točneje , 5.9.2016, pa izmed vseh kandidatov, ki so se »borili« do konca izžrebamo srečneže, katerim Hill's podarja dietno hrano za obdobje 3 mesecev. Prvega srečneža obdari s hrano za obdobje 3 mesecev, drugega za obdoje 2 mesecev in tretjega za obdobje 1 meseca.

UČINKOVITA SREDSTVA PROTI PARAZITOM

Za vas smo pripravili seznam vseh učinkovitih sredstev proti zunanjim zajedavcem (bolhe, klopi, pršice,...) in napotke, kako se sredstva uporabljajo. Navodila lahko prejmete tudi v naši PRVA-K trgovini za male živali, na Gorkičevi 6, v Ljubljani.

KOMERCIALNA IN DIETNA HRANA ZA PSE IN MAČKE

Za živali s preobčutljivostjo na hrano in gastrointestinalnimi težavami se pogosto priporoča hidrolizirana hrana, torej dieta s hidroliziranimi proteini. Za živali z ledvičnimi in jetrnimi obolenji, gastrointestinalnimi motnjami...

VZGOJIMO PSA – UČINKOVITO A PRIJAZNO

Knjiga govori o izbiri psa, o tem, česa vsega se mora pes naučiti, kako se z njim pravilno igramo, kakšno gibanje potrebuje in zakaj je tudi za pse pomembno »vseživljenjsko učenje«. Kako vzgojiti – ne dresirati psa , je glavno sporočilo knjige.

O TESTIRANJU IZDELKOV NA ŽIVALIH

številna evropska podjetja nadaljujejo testiranja na živalih, za prodajo izdelkov na tujih trgih, kjer takšne prepovedi še ni, ali pa so tam tovrstna testiranja celo obvezna. Zato moramo biti pri nakupu tovrstnih izdelkov še vedno pozorni!

MALI SVET ZUNANJIH ZAJEDALCEV – NEXGUARD IN BROADLINE

Oglejte si kratko in koristno predavanje o zajedalcih. Po ogledu predavanja lahko sodelujete v naradni igri, če le pridobite pravilne odgovore na vprašanja.

ZAVAROVANJE LJUBLJENCA

Dragi lastniki kužkov, če se odločite zavarovati svojega kosmatinca v okviru vseživljenjskega zavarovanja pri Zavarovalnici Triglav in ste naša stranka ste deležni dodatnega 10% popusta pri sklenitvi zavarovanja.

ZASUK ŽELODCA

Razširitev in zasuk želodca (GDV) je življensko nevaren pojav, pri katerem pri psu zaradi nezmožnosti praznjenja plinov pride do nenadnega napihovanja želodca .

PREGLED PREBAVIL – EZOFAGOSKOPIJA

Ezofagoskopija je pregled votline in sten požiralnika s pomočjo endoskopa in nam omogoča, da določimo spremembe na sluznici požiralnika.

REGISTRACIJA IN POTOVANJA S HIŠNIMI ŽIVALMI

Z 29. decembrom 2014 je prišlo do sprememb v zakonodaji na področju registracije in netrgovinskih premikov (potovanj) domačih živali (psov, mačk, belih dihurjev in ostalih hišnih živali).

ALERGIJE

Tako kot ljudje, lahko tudi psi kažejo simptome alergije oz. preobčutljivosti, ko njihov imunski sistem prepoznava različne snovi iz njihovega okolja kot nevarne.

DVA PRIMERA KOŽNE FEOHIFOMIKOZE PRI MAČKAH

Phaeohyphomycosis are uncommon opportunistic infections with characteristic pigmented hyphal and yeast-like elements in the tissue...

LOČITVENA TESNOBA

Če vas po prihodu iz službe preseneti razdejanje v stanovanju, to lahko pomeni, da ima vaš pes enostavno preveč energije, ki jo mora nekje potrošiti.

MALA ŠOLA »Relaks!«

Danes bomo opisali sprostitveno vajo, ki bo psu in nam nedvomno mnogokrat v veliko pomoč. Učili ga bomo, da se bo na povelje ulegel...

MALA ŠOLA »Dotik – nos, šapa in še kaj…«

V tistem trenutku kliknemo in mu damo priboljšek. Spet približamo predmet, pes se dotakne z nosom, klik, hrana. Ponudimo predmet, dotik, klik, hrana.

MALA ŠOLA »Odnašalci«

Večina amaterskih pasjih učiteljev svoje štirinožne učence nekako pripravi do tega, da stečejo za predmetom, ko bi ga morali prinesti nazaj in celo spustiti, pa se ponavadi »zalomi«.

ETIČNI PROBLEMI “DIVJIH LJUBLJENCEV” 1.del

Namesto zagotavljanja ustrezne nastanitve in oskrbe, se živali večkrat pohabi, odstrani ali pobrusi zobe, kljun, krila, kremplje, se jih kastrira ali spremenji na druge načine.

PRIHAJA ZIMA IN Z NJO SNEG, SOL, ZMRZAL…

Druga tegoba, ki se pojavi pozimi je sneg, ki se nabira med blazinicami in po spodnjem delu telesa. Sneg se nabira predvsem na dolgo dlako.

CEPLJENJE PSA

Učinkovitost cepljenja je odvisna od imunskega spomina po cepljenju, ta pa je odvisen od: genetskega ozadja živali, učinkovitosti cepiva, trajanja imunosti, programa cepljenja.

NEGA UŠES PRI PSU IN MAČKI

Še nekaj najpogostejših ušesnih težav: UŠESNE GARJE so pogost parazit in visoko nalezljiv med našimi ljubljenčki. Najočitnejši znaki, ki lahko nakazujejo to parazitozo so: neprestano praskanje ušesa...

MALA ŠOLA »Tarčanje«

Če ste doslej pridno vadili in pri tem dosledno upoštevali naša navodila, potem vaš pes že kar dobro obvlada nekaj osnovnih vaj. Vsekakor se zna na znak usesti in uleči ter tako tudi nekaj časa ostati.

MALA ŠOLA »Plen« njihov vsakdanji…

Večina psov tako uživa ob igri s »plenom«, da bi se jo lahko igrali ves dan, vsak dan… »Plen« lahko iščejo, lovijo, zgrabijo, se vlečejo zanj in ga na koncu »ubijajo« s stresanjem.

MALA ŠOLA »Ruk, cuk… poleg!«

Neskončno trajajoča hoja v krogu, potegi s povodcem, cingljanje verižnih ovratnic na zateg, kričanje....

MALA ŠOLA »Visi naj…!«

Preden se komu utrne kaka čudna misel, naj povem, da bomo tokrat govorili o vodenju psa na povodcu..., ki naj pri tem vedno visi

MALA ŠOLA Pozitivni »NE?!«

Večina tečajnikov je presenečena, ko jim povem, da lahko tako rekoč negativno stvar naučimo psa na pozitiven način, se pravi BREZ KAZNI.

LAPAROSKOPSKA STERILIZACIJA ŠIMPANZINJE NIKE

Ko sem izvedela, da bo naša klinika sodelovala pri prvem tovrstnem posegu v Sloveniji me je prešinilo: »Tako rada bi bila poleg.«

POMOČ PSOM V POPLAVAH

Pravi zdravnik za pse najprej poboža psa in se nato rokuje s človekom. Ne pozna meja in mu narodnost živali ni pomembna.

MOJ KUŽA

Naučimo otroke, kako se obnašati v bližini psov. Vaški psi so bili pogosto spuščeni pred hišo in mačke so se prosto potepale po vasi. Vsi smo vedeli, kaj storiti, ko se srečamo.

BILBI SE PRIPRAVLJA NA POLETJE

Bilbi je dobra tri leta stara psička pasme beagle. Je zdrava psička. Njen edini problem je debelost.

OTROK IN KUŽA

V brošuri je prikazano pravilno ravnanje otroka, ko stopi v kontakt s psom. Za povečavo, kliknite na sliko.

USTNA HIGIENA

Pomen zobozdravstvenih storitev za hišne živali in osveščenost lastnikov o negi zobovja v zadnjih letih pridobivata na pomenu. Preberite si več i ustni higieni psov in kako lahko pripomoremo k boljšemu stanju zob pri psih

LAPAROSKOPIJA – LAPAROSKOPSKA OPERACIJA

Laparoskopija, laparoskopska kirurgija, minimalno invazivna kirurgija, video kirurgija, endoskopska kirurgija...

DOLOČANJE PROTITELES IN CEPLJENJE !!

WSAVA priporoča, naj se živali proti omenjenim boleznim ne bi cepilo pogosteje kot vsake 3 leta. To pa ne pomeni, da naj bi žival cepili vsake 3 leta

HIPERKORTICIZEM ALI CUSHINGOV SINDROM

Skupek klinično laboratorijskih znakov, ki so posledica delovanja čezmernih neustreznih količin glukokortikoidov.

ŽIVALI V CIRKUSIH

V zadnjih mesecih so po mnogih slovenskih krajih gostovali cirkusi z živalmi. Društvu za osvoboditev živali in njihove pravice nasprotujemo uporabi in zlorabi živali v cirkuške namene.

SPREMEMBA ZAKONA O CEPLJENJIH PSOV PROTI STEKLINI

Z letom 2014 je prišlo do novih uvedb in sprememb zakona o cepljenjih. 7. marca 2013 so poslanci sprejeli nov zakon.

KDAJ K VETERINARJU? KJE JE DEŽURNA VETERINARSKA KLINIKA ALI DEŽURNI VETERINAR?

Naslednje informacije vam lahko pomagajo pri odločitvi, kateri primeri so urgentni in za katere lahko uporabimo "počakajmo in bomo videli" odnos.

PREDAVANJE VZGOJIMO PSA

KDAJ? V sredo, 15. 1. 2014, ob 17. uri. KJE? V BIC Ljubljana, Gimnaziji in veterinarski šoli, na Cesti v Mestni log 47.Vstop prost. Priročnik lahko kupite tudi v naši trgovini za male živali.

PROSTORI KLINIKE

Delo opravljamo v 4 ambulantah, centralnem kliničnem prostoru, dveh operacijskih sobah, prostoru za rentgen in v pomožnih prostorih...

PROTEINURIJA PRI PSIH Z GLOMERULONEFRITISOM

Glomerulonefritis (GN) je obolenje vnetne narave, ki povzroča morfološke in funkcionalne spremembe v glomerulih.

KRONIČNA LEDVIČNA ODPOVED PRI MAČKAH

Stara, zaspana muca, ki več pije in urinira, manj je in hujša, občasno ali pogosteje bruha, je značilna klinična slika za katero se skriva nevarna bolezen, kronična ledvična odpoved.

ENDOPARAZITI PRI GOVEDIH

Kot strasten bodoči parazitolog sem se odločil napisati članek o notranjih (endo) parazitih pri govedih.

MASTOCITOM

Mastocitom je najpogostejši tumor pri psih. Kaj so mastociti? Kako diagnosticiramo mastocitom, kašna je prognoza in kakšna terapija?

DERMOIDNI SINUS

Dermoidni sinus je embriološko gledano defekt nevralne cevi. V času razvoja plodu pride do ločitve tkiv. Če ta ločitev ni popolna...

DISTOCIJA PRI PSU

Distocijo definiramo kot porod, pri katerem je normalen prehod plodu skozi porodne poti moten ali nemogoč.

KATARAKTA PRI PSIH

Vzroki za nastanek katarakte so številni. Pri psu so najpogostejše tako imenovane dedne katarakte, drugi najpogostejši vzrok pa je sladkorna bolezen.

PREHRANA PSOV IN MAČK Z JETRNIMI OBOLENJI

Jetra imajo osrednjo vlogo v presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob, pri razstrupljanju presnovkov...

SRČNA GLISTA – DIROFILARIA IMMITIS

Srčna glista, oz. Dirofilarija, je parazit, ki napada pse ter redkeje mačke in človeka. Bolezen dirofilariozo povzroča nitast parazit bele barve.

ČREVESNI ZAJEDAVCI

Črevesni zajedavci so pri domačih mesojedih (psih in mačkah) precej razširjeni. Zaradi tesnega stika žival - človek lahko nekateri med njimi ogrozijo zdravje ljudi.

BOLHE

Večina vrst bolh se lahko prehranjuje s krvjo različnih živali, a kljub temu izražajo preferenco do svojega “običajnega” gostitelja, ki ga zaznajo z vohom in v bližini katerega preživijo vse življenje.

KLOPNE BOLEZNI PRI PSU

Najpogostejše klopne bolezni, ki se pojavljajo pri psih v Sloveniji, so borelioza, anaplazmoza in babezioza. Te bolezni se ne prenašajo z živali na žival z dotikom ali po zraku, ampak je glavni prenašalec klop.

BREZDOME ŽIVALI

Kljub dobrim lastnikom in ljudem, ki imajo radi živali se po ulicah in vaseh še vedno potika ogromno brezdomnih nebogljenih psov in muc.

MRZLICA Q

Mrzlica Q je zoonoza, prvič opisana v Avstraliji, leta 1937, povzročena z bakterijo Coxiella burnetii, razširjena po vsem svetu.

TVORBA URINA PRI PSIH

Primarni urin nastaja z ultrafiltracijo plazme v glomerulu, ki prehaja skozi glomerulno filtracijsko pregrado.

THE OESTRUS CYCLE IN THE BITCH

The regulation of the oestrous cycle in the bitch is quite unique among the various animal species commonly encountered in veterinary medicine.

DISPNOA PRI PSU IN MAČKI

Dispnoa pomeni težko, oteženo dihanje, ''občutek pomanjkanja zraka'' oziroma respiratorno stisko.