VPRAŠANJE:

Imamo 3 mesečnega mucka. Na prvem pregledu je veterinar ugotovil, da ima garje. Dal nam je zdravilo, vendar sta se po tednu dni uporabe le tega pojavila ataksija in tremor. Muc sicer je, se igra, hodi pa zelo težko. Ali je stanje trajno ali lahko upamo na izboljšanje?

ODGOVOR:

Nekatera zdravila lahko povzročijo nevrološke motnje- svetujem, da prenehate dajati zdravilo proti garjam, če je to vzrok ataksije in tremorja, lahko pričakujemo, da bodo znaki sčasoma izginili. Vsekakor pa bi bilo pametno opraviti nevrološki pregled in krvno diagnostiko, po potrebi tudi simptomatsko terapijo. Obrnite se na lečečega veterinarja, če želite oskrbo pri nas, je potreben pregled mucka, naročite ga lahko na recepciji, tel. št. 012005180. Vice Zaninović, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Moja grška želva je stara 7 let,  že nekaj časa ni aktivna in ne je, oklep ima mehak. Kaj naj storim?

ODGOVOR:

Za grške kornjače, ki živijo prosto v naravi je normalno, da pred zimo, ko se temperature znižajo, postanejo manj aktivne in neješče saj se s tem pripravijo na hibernacijo.
Z želvami v ujetništvu pa je drugače, saj hibernacija ni nujno potrebna. Če jo imate doma v stanovanju je v hladnejših mesecih potrebno postopoma znižati temperature terarija ter njegovo osvetlitev.
Če imate želvo zunaj, se ji lahko omogoči tudi hibernacija, vendar je pred tem potreben pregled pri veterinarju, saj morajo biti želve za to popolnoma zdrave, pomembno pa je tudi, da imajo v okolju vse potrebne pogoje za hiberniranje (zemlja/slama, temperatura ki ne pade pod 0°C, postopno praznenje prebavil pred hibernacijo…).
Omenili ste tudi mehek oklep, kar nakazuje, da želva ni zdrava. Do težav z oklepom (in kostmi) lahko pride zaradi pomankanja UVA/UVB svetlobe, nepravilne prehrane, pomankanja kalcija, ipd.
V vsakem primeru Vam torej svetujem, da se z želvo naročite na pregled pri veterinarju specializiranemu za eksotične vrste živali, ki bo želvo pregledal, ustrezno zdravil in vam svetoval glede ustrezne oskrbe.          Kalina Seljak, dr.vet.med.

 

VPRAŠANJE:

10 mesečnemu Shih tzuju smo dali Nexgard Spectra tableto. Po zaužitju  se je kar nekaj ur intenzivno praskal. Je taka reakcija običajna? Priporočate, da naslednjič zamenjamo sredstvo ali vztrajamo z Nexgard Spectra? 

ODGOVOR:

Takšnih reakcij načeloma ne pričakujemo, je pa kljub temu vedno mogoča preobčutljivost na kakšno učinkovino v zdravilu. Naslednjič lahko poskusite s kakšnim antiparazitikom v obliki ampule (npr. Advantix) in opazujete, če bo reakcija podobna. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Imam vprašanje glede razglistenja kužka. Star je 9 mesecev in jemlje Zantel tabletke. Zanima me, če je še vedno potrebno dajati tabletke enkrat na mesec ali zadostuje na dva ali tri mesece?

ODGOVOR:

Pri tej starosti je popolnoma sprejemljivo, če kužka razglistite vsake 2 do 3 mesece. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Imam vprašanje glede zaščite proti klopom in bolham za dolgodlake pse. Kratek čas smo imeli foresto ovratnico, ki pa ni bila zelo učinkovita – npr. imel je klope 4 cm od ovratnice. Nameščena je bila po navodilih. So sploh lahko učinkovite za dolgodlake pse? Nato smo začeli z uporabo Nexgard tablet, ki so zelo učinkovite. Me pa zanima ali je možno, da Nexgard vpliva na obnašanje psa? Začetek novembra smo začeli s pavzo s tableti, zaradi hladnega vremena, in se mi zdi, da je na težjih sprehodih precej bolj miren, manj živčen kot po navadi. Sicer je kuža star 1,5 leta in ga še redno treniramo, tako da je lahko to tudi posledica tega, ampak razlika je kar očitna. Kakšno zaščito vi priporočate?

ODGOVOR:

Foresto ovratnica je učinkovita v kolikor je zagotovljen stik ovratnice s kožo psa, kar je lahko pri psu z gosto/dolgo dlako oteženo. Pravilno ste se odločili za alternativno obliko zaščite. Pri naših pacientih ne opažamo osebnostnih ali vedenjskih sprememb kot posledica jemanja Nexgarda, tudi proizvajalec jih ne navaja kot stranski učinek. Če ste vseeno opazili spremembo lahko namesto nexgarda poskusite s kakšnim antiparazitikom v obliki ampule – npr. Ataxxa ali Advantix. Sredstvo učinkovito deluje proti klopom in bolham in repelentno proti komarjem in mušicam. Kužku na zatilju na dlaki naredite ”prečko” (kar je izvedljivo, tudi če je dolgodlak) in na kožo nanesete tekočino iz ampule. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

V skladu s telefonskim pogovorom vam pošiljam rentgensko sliko, gre za nemškega ovčarja starega 8 mesecev, ki ima probleme pri hoji. Prosila bi vas za nasvet – kaj narediti, in seveda kakšni bi bili okvirni stroški.

ODGOVOR:

Vaš pes ima zelo izrazito displazijo obeh kolkov, posledično artrozo in luksacijo enega kolka.
Od kirurških terapij korekturna pelvična osteotomija ne pride v poštev, praktično ostaneta samo 2 možnosti- amputacija glavice in vratu stegnenic ali vstavitev umetnih kolkov, pri čemer je slednja vprašljiva zaradi artroze acetabuluma.
Amputacijo glavic stegnenic pri nas opravljamo, cena posega je cca 1000 evrov (1 noga). Operacije vstavitve umetnih kolkov ne opravljamo. Za natančnejše informacije me lahko pokličite, tel. št recepcije je 0038612005180. Vice Zaninović, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Imam psa bradatega škotskega ovčarja, ki je bil junija star 5 let, teža okoli 25 kg. V zadnjih tednih opažam naslednjo težavo: ko prideva s hribov (hoje max. 1h 30 min) in se malo umiri, začne šepati na zadnjo levo taco. Polege šepanja ima problem tudi, ko vstane – težko vstane in cvili dokler se ne pobere iz ležečega položaja. Taco sem mu celotno pregledala, mu jo premikala in nič – ni pokazal nobenega nelagodja. Če pes miruje (kar on zelo težko) potem se stanje izboljša in ne šepa več, ampak do naslednjega daljšega sprehoda. Sedaj začne šepati že samo, če mu nekaj časa mečem žogo. Prosim za informacijo kaj mi priporočate (ortopedski pregled, slikanje,…) in koliko bi omenjene storitve cenovno znašale pri vas.

ODGOVOR:

Svetujem opraviti ortopedski in nevrološki pregled psa, ter na podlagi tega slikovno diagnostiko (RTG). Cena omenjenih postopkov je 150-200 evrov, odvisno od števila RTG slik in morebitne sedacije pacienta. Pri nas se lahko naročite na recepciji, tel. 012005180, kuža naj pride na tešče. Vice Zaninović, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Prosila bi vas za informacijo in sicer imam Nemški Ovčar stara 7 let. Smo jo peljali h veterinarju v Italijo(ker prihajamo iz Italije-Trst) ker že 2 tedna je na desni nogi spredaj hodila slabo. Smo ji naredili krvne analize in tudi so jo slikali, in nam sporočili : da  psico je treba operirat na desni nogi in sicer v nogo dat ploščo. Prosila bi vas, da sporočite ali omenjeni poseg opravite vi.

ODGOVOR:

Na podlagi izvida sklepam, da je svetovana karpalna artrodeza. Omenjeni poseg opravljamo, pred tem je potreben pregled RTG slik in psa za potrditev diagnoze in naročanje ustreznega implantata. Vice Zaninović, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Našli smo mladega mucka, ki ga je najbrž nekdo odvrgel v gozdu. Domnevam, da je letošnje poletno leglo, star kake tri mesece. Je zdrav, ni shiran, čeprav je bil zelo lačen. Živimo na deželi, imamo že eno posvojenko, ki ga sicer še malo”negira”, ampak se počasi privaja. Mucek je zelo cartljiv, nič preplašen in z veseljem nori po hiši. Ven ne gre rad, le kadar gremo mi, zato domnevam, da je bil do zdaj v kakšnem mestnem stanovanju. Ko se zvečer umiri se zvije v klobčič in sesa zadnjo tačko, vedno na istem mestu. Tako ima tam že kar malo izbočeno mesto, (kot sesek), brez dlake in izgleda, kot da se bo zdaj, zdaj preslinil skozi lastno kožo. Kaj naj naredimo?

ODGOVOR:

Takšno obnašanje mačjih mladičev se zgodi, kadar so prehitro odstavljeni od matere ali pod stresom. Sesanje sicer mačke pomirja, vendar jih je treba odvaditi od tega vedenja kadar postane kompulzivno. Svetujem, da mačka poskušati zamotiti z dovolj pozornosti, igre z vami, igračami.
Včasih pomaga, da poskušate preusmeriti sesanje na kak mehek predmet (npr. igračo) ali da na tanko namažete mesto, kjer sesa z eteričnim oljem (npr. sivko), ki jim smrdi, da ga na ta način poskušate odvrniti od sesanja tega mesta. Pomembno je tudi, da ima maček kvalitetno hrano za mačje mladiče. Če se stanje ne izboljša, nas pokličite. Urška Vesel, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Med vikendom smo prevzeli mlado mucko. Mucka je stara okoli 8 tednov, težka pa točno 1kg. Natančne starosti ne ve nihče, saj se je mama z leglom pritepla k znancem. V prejšnjem tednu je mama izginila, mucke pa ostale same. Tako smo se odločili za “posvojitev”. Mucka je naučena uporabe “WCja”, je mehko hrano in tudi brikete, pri znancih pa so jo hranili tudi s kravjim mlekom, na katerega se je očitno zelo navadila – voda ji niti približno ne diši tako. Mucka ima rahlo vneta očka (je že dobivala AB kapljice) in pa kiha. Hkrati je bilo tudi že poskrbljeno za morebitne parazite. Kako lahko postopamo glede kihanja in očk?

ODGOVOR:

Najverjetneje ima mlada muca virusno vnetje zgornjih dihal, ki samo po sebi ni nevarno in mine samo od sebe. Izcedek iz oči vsakodnevno očistite z vodo ali fiziološko raztopino, včasih so potrebne antibiotične kapljice (3-5 krat na dan 1 teden). Lahko dodajate L-lizin, ki pomaga imunskemu sistemu proti virusnim okužbam (dostopno v spletni trgovini Vitalabo, L-lizin 500 mg, 1/2 kapsule na dan na mačko, vendar poglejte, da vsebuje samo L-lizin). V primeru slabega počutja, apatičnosti, slabšega apetita ali kašlja, svetujem pregled pri veterinarju, saj se lahko viroza zakomplicira z bakterijskimi pljučnicami.                        Urška Vesel, dr.vet.med.

 

 

Navigacija prispevkov