VPRAŠANJE:

Imam psičko rešenko iz zavetišča, ki je stara 1 leto. Trpi za ločitveno tesnobo, je občasno reaktivna na pse in ljudi, prav tako pa je tudi senzibilna na zvoke. Trenutno je na Amyzolu, ki je ločitveno stisko izboljšal, vendar je še vedno zelo prestrašena in zelo senzibilna na zvoke. Trenutno že sodelujemo z eno veterinarsko kliniko (ki so nam predpisali to zdravilo) ki pa s tem nimajo še nobenih izkušenj in me zanima ali jih imate vi morda kaj več?

ODGOVOR:

Amyzol (Amitriptilin) spada v skupino antidepresivov in se specifično uporablja za kronično anksioznost, kompulzivne motnje in ločitveno tesnobo pri psih. Za najboljšo učinkovitost se v takih primerih poleg medikamentozne terapije svetuje še vedenjska terapija, kjer se kuža s pozitivnimi dražljaji nauči novih vedenjskih vzorcev. Pri tem vam je lahko v pomoč kakšen pasji trener, ki se specifično ukvarja s prevzgojo in je izkušen s preplašenimi in aksioznimi kužki. Poskusite stopiti v stik s kakšno pasjo šolo in vprašajte, če bi vam morebitno lahko nudili individualne ure ali naredili načrt prevzgoje, ki bi bil specifično prilagojen vaši psički. Če je psička drugače zdrava, bi morali s kombinacijo vedenjske in medikamentozne terapije sčasoma precej uspešno odpraviti neželeno vedenje. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

 

VPRAŠANJE:

Imam muco, ki čez dan živi zunaj, ponoči je v hiši. Postala je breja in približno po dveh mesecih skotila. Mladičkov ne najdem. Doma imamo manjši hlev. Je možno, da je muca skrila mladičke ali celo zavrgla? Prihaja pa pogosto na hranjenje.

ODGOVOR:

Najverjetneje je mladiče skrila na varno in jih hodi hraniti, niso pa izključene tudi druge opcije, ki ste jih omenili. Približno po 3-4 tednih se jim začne dodajati hrano za mladiče, tako da predlagam, da
preverite skrite kotičke. Urška Vesel, dr.vet.med.

Epilog: Skrbnica muce je javila, da je našla mladičke v hlevu med senom 🙂

VPRAŠANJE:

Mladiču (pomeranec) staremu 8 mesecev še niso izpadli trije mlečni zobje.
Zanimam se ali opravljate storitev odstranitve teh mlečnih zob pod narkozo in kakšna je cena storitve.

ODGOVOR:

Omenjeni poseg opravljamo, cena ekstrakcije zob je odvisna od vrste in trajanja narkoze, okvirno 200 evrov. Če ste razmišljali o kastraciji ali sterilizaciji kužka, je smiselno oba posega opraviti naenkrat. Za več informacij me lahko pokličete na kliniko, tel. 012005180. Vice Zaninović, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Pozdravljeni. Imam mačka, ki je star 2 leti. Je zunanji in notranji muc (podnevi je zunaj, ponoči pa spi notri). Kot po navadi mu je začela izpadati zimska dlaka. Prejšnji teden pa smo opazili, da se je okoli vratu bolj praskal in mu je posledično izpadlo tudi več dlake. Zdaj ima okoli vratu zelo redko dlako in se takoj spraska. Zanima me, ali bi bila dobra ideja, da bi se mu postriglo kremplje? Če ne, kaj bi bilo najbolje narediti?

ODGOVOR:

Predlagam, da se naročite na pregled, saj je lahko razlogov za praskanje veliko. Bolj kot preprečiti praskanje je treba najti in zdraviti vzrok. Sami mu lahko date ampulo Nexgard combo za mačke, če ni izboljšanja pa se čimprej oglasite pri veterinarju. Urška Vesel, dr.vet.med.

 

VPRAŠANJE:

7 let staremu psu je pred mesecem dni otekla spodnja ustnica. Pes je živahen. Poskusili smo z raznimi kremami, pa nič ne pomaga.

ODGOVOR:

Svetujem pregled, lahko gre za lokalno vnetje področja med sluznico in kožo, zdravljenje brez pregleda odsvetujem. Urška Vesel, dr.vet.med.

 

VPRAŠANJE:

Imam 2 leti starega pritlikavega šnavcerja. Zadnje čase imava probleme pri srečevanju drugih samcev, renči, ko se mu drugi pes približa. Ali menite, da bi agresijo do drugim samcev kastracija rešila ali bi zadevo še poslabšala? Ali bi bilo smiselno najprej probati s kemično kastracijo?

ODGOVOR:

S kastracijo pri psu prekinemo nastanek hormona testosterona, ki je deloma povezan tudi z agresijo.
Kastracija psov najbolj vpliva na njihov libido, ki se zmanjša, manj je zanimanja za samice, manj markiranja, ni možnosti neželenih potomcev… Poleg tega se s kastracijo prepreči tudi zdravstvene težave, ki se lahko pojavijo pri starejših nekastriranih samcih (hiperplazija prostate, rak prostate in testisov).
Kar se tiče agresije pa je odvisno kaj jo trenutno povzroča. Če ga za agresijo do psov, ki je posledica teritorialnosti bi se le ta po kastraciji morala zmanjšati. V primeru da gre za agresijo, ki izvira iz strahu pa bo ta najverjetneje ostala oziroma se še poslabšala.

Obstaja več načinov kastracije, poleg kirurške tudi kemična. Pri kemični kastraciji se pod kožo vstavi implantat, ki za 6-12 mesecev prekine nastanek testosterona. Če vas skrbi vedenje psa po kastraciji se seveda lahko najprej odločite za kemično in v primeru pozitivnih učinkov kasneje tudi za kirurško.                   Kalina Seljak, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Skrbi me za muca, ki je imel sedaj že drugo noč drisko. Blato je temno rjave barve, redko so v njem koščki hrane, med iztrebljanjem prdi. Blato mu večkrat tudi uhaja, na veliko potrebo gre približno eno uro po obroku in nato na noč še 3 krat. Sicer apetit ima (je pa prej sit), je v večih manjših obrokih in vodo pije kot prej. Opazila sem, da je na trenutke bolj utrujen, več bi se crkljal, vendar pa je po obroku kot nov, pripravljen na igro. Tableto Dehinel je dobil preventivno pred dvema tednoma, bi jo bilo dobro dati še enkrat?

Trebušček občasno deluje napihnjen, po obroku mu “kruli” , sicer opaznih znakov npr. v iztrebku ni. Sicer muc večino dneva preživi zunaj, pogosto mu odstranjujemo klopa, pred tednom dni se je stepel (glede na odstranjeni krempelj predvidevam z večjo ptico ali podgano). Vse rane se lepo celijo.

Ali je dobro, da mu mokro mačjo hrano zamenjam S kuhanim mesom? Kaj bi se z mucom lahko dogajalo?

Ker še ni bil pri veterinarju in nasploh na poti, si predstavljam, da bo to zanj velik dodaten stres, bi se lahko vzorce blata neslo na analizo, da se zmanjša število obiskov?

ODGOVOR:

Blato bi bilo zagotovo smiselno pregledati, lahko pridete po napotnico in nesete vzorec blata, ki ga zbirate 3 dni na Veterinarsko fakulteto. V primeru, da bo izvid negativen, svetujem pregled. Urška Vesel, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Naš mucek je 3 tedne nazaj umrl zaradi virusa FIP (suha oblika). V prihodnosti bi rada znova posvojila mačka, a sem na internetu našla zelo mešane odgovore, koliko časa more preteči – na nekaterih straneh piše do 1 meseca, na drugih vsaj 7 tednov. Zato me zanima, koliko časa virus preživi na različnih površinah in kdaj je varno posvojiti novega mačka? Prav tako ne zanima, ali je potrebno zavreči vse igrače, posode za hrano, mačje drevo ali je dovolj vse temeljito očistiti?

ODGOVOR:

Mačji koronavirus povzroča bolezen FIP samo v redkih primerih, ko v telesu posameznih mačk pride do njegove mutacije v bolj patogeno obliko, prenos tega na drugo mačjo pa je malo verjeten. Lahko pa pride do prenosa osnovne oblike virusa, tudi neposredno, ki sam po sebi povzroča le blage driske. Načeloma je virus slabo obstojen, dobro občutljiv na razkužila. Svetujem, da temeljito presesate preproge, razkužite površine in operete igrače, odeje na vsaj 60 stopinj, ni pa potrebno tega zavreči. Po 1-2 mesecih bi bilo varno novo mačko pripeljati v vaš dom. Urška Vesel, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Vljudno vas prosim za opredelitev oziroma vaše mnenje, kdaj smatrate, da je psičko smotrno sterilizirati, pred prvo gonitvijo, ali po njej. Psička je 15.4.2022 dopolnila 5 mesecev. Je pasme cavapoo. Tehta okvirno med 6 in 7 kg. Na koncu bi vas še vljudno prosila, če mi lahko zaupate ceno sterilizacije po klasični metodi oziroma z laparoskopsko metodo.

ODGOVOR:

Pozdravljeni, sterilizacijo pri psičkah svetujemo cca. 2 do 3 mesece po prvi gonitvi (največkrat je prva gonitev med 6 in 9 mesecem starosti, tako da so ob sterilizaciji stare okvirno eno leto). Cena klasičnega posega za psičke do 10 kg je 145 evrov, cena laparoskopske sterilizacije pa 330 evrov.                                Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Svojemu psu sem 1.aprila zvečer dala ampulo Fypryst combo (4-10kg), ker v navodilih piše, da se pes ne sme močiti 48 ur, sem le to upoštevala, 4. aprila pa je bil pri frizerju, kjer se je tudi kopal. 6.aprila smo bili v gozdu, po sprehodu v gozdu sem na njem opazila 3 klope, ki še hvala bogu niso bili pritrjeni. Kljub rednemu pregledovanju in izogibanju gozda sem naslednje tri dni na njem našla cca. 5 pritrjenih klopov. Ker v soboto zjutraj klopa nisem pravilno odstranila (ostala je še glava) sem obiskala veterinarja, ki mi je rekel, da mu lahko po 14. dneh dam novo ampulo, dal mi je ampulo Vectra (4-10kg).

Zanima me še drugo mnenje, ali menite, da je ok, če mu 14.4. dam to novo ampulo?

ODGOVOR:

Učinkovitost ampul je odvisna od načina nanosa, zelo pomembno je, da se celotna vsebina ampule nanese na kožo in ne na dlako. Možno je, da so nekateri klopi na določene antiparazitike že odporni. Med dajanjem posameznih antiparazitikov naj mine vsaj 14 dni – v kolikor gre za različne učinkovine, kot v vašem primeru, bi moralo biti to dovolj. Sicer pa bi bilo morda bolj smiselno poskusiti s tableto proti klopom (npr. Nexgard), ki velja za zelo učinkovito in smo lahko prepričani, da jo je pes v celoti pojedel.    Urška Vesel, dr.vet.med.

Navigacija prispevkov