VPRAŠANJA:

Imamo muco, ki je še mladič (stara bo 3 mesece) in bi jo želeli sterilizirati. Nekateri priporočajo poseg čim prej, po drugi strani pa smo slišali tudi, da so nekateri veterinarji bolj previdni in ne priporočajo prezgodnje sterilizacije (šele okrog 6. meseca). Zanima nas, kdaj bi bil po vašem mnenju najboljši čas za sterilizacijo?

ODGOVOR:

Načeloma sterilizacijo priporočamo po 6 mesecu starosti. Večinoma so pri nas ob sterilizaciji muce stare okrog enega leta. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

 

QUESTION:

I have a male poodle 20 months old. In June he started vomiting and our veterinarian suspected that he was poisoned ( we couldn’t realize how since he didn’t take anything as far as we could see). His liver enzymes were high and he was treated with antibiotics and amilaza. After few weeks of treatment his blood results went to normal. On August 15, he started vomiting again and his ALT was high. He is on hepatic food since than and his sugar level is low. We live in Skopje and since we do not have specialist for this kind of liver problem, we would like to come to your clinic. Please inform me if you have color dopler ultrasound and a specialist who could diagnose what is the problem with his liver.

ANSWER:

While we do have a doppler ultrasound, I imagine you were told to do a proper liver ultrasound to check for portosystemic shunts and other vascular liver issues? We usually diagnose those via CT-scan, as it is far supperior as an imaging technique and gives us more information. We would also reccomend a proper in depth ultrasound, a full bloodwork and a test called ”bile acid stimulation test” which, if positive, is very indicative of portosystemic shunts – these are rather common in young, small breed dogs and if they cause clinical issues, should be investigated further. If you decide on a consult you can contact us at +386 1 200 51 80. Aleksandra Slapšak, dvm

VPRAŠANJE:

Naš kuža hospitaliziran zaradi pneumotoraksa. Pred tem je tudi veliko bruhal, imel tudi drisko. Sedaj izgleda, da je vse ok, nekoliko manj je živahen, ampak občasno še vedno bruha, je pa zelo občutljiv na hrano. Ima tudi zadah iz ust, ki se ga trenutno rešuje z glodanjem konjske kože, saj popravilo zob v anesteziji zaradi pneumotoraksa ne pride v poštev. Zanima me, če se splača narediti še kakšen krvni test za diagnostiko morebitne okvare ledvic, kjer je zgodnje odkritje anomalij kar precej pomembno. Bi bilo to za kužka preveč stresno in neprimerno? Se lahko okvare pokažejo tudi z urinskim testom?

ODGOVOR:

Zagotovo je smiselno narediti krvne preiskave (osnovna bela krvna slika, parametri za ledvica, jetra itd.), saj se mnogo patologij dokaj pozno kaže klinično, s testi pa jih lahko odkrijemo prej. Odvzem krvi je neinvaziven in mu ne bi smel povzročati pretiranega stresa. Če pogosto bruha bi vam svetovala tudi abdominalni ultrazvok – zopet, če bi kuža lahko dokaj mirno stal na mizi nekaj minut, da se ultrazvok opravi bi bil stres minimalen. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

 

VPRAŠANJE:

Imam psičko, staro 8 let. V pred kakimi tremi tedni se ji je pojavila glivična okužba kremplja. Najverjetneje posledica kopanja po zemlji, ker jih je menda letos v zemlji se posebej veliko. Tako so nam povedali v veterinarki ambulanti, kjer so nam dali tudi Lamisil kremo. Sedaj psički že en teden oskrbujemo krempelj in blazinico, pa se stanje ne izboljšuje. Blazinica je otekla, brez dlak, krempelj pa pri korenini kar črn. Zanima me za nasvet, kaj lahko še storimo, je morda še kakšna metoda, kako bi psički čim bolj učinkovito pomagali.

ODGOVOR:

Poleg antimikotičnih mazil se za glivične okužbe nohtov in tačk priporoča tudi uporaba antiseptičnih šamponov s klorheksidinom. Te se nanese na prizadeta mesta in pusti delovati 15-20 minut, nato pa se jih spere in mesto osuši.
Zdravljenje je običajno dolgotrajno, v primeru da gre za hudo infekcijo pa je včasih potrebno dodati tudi sistemske antimikotike ali antibiotike v primeru sekundarnih bakterijskih infekcij. Če se stanje v kakšnem tednu ne izboljša bi vam svetovala ponoven obisk pri veterinarju. Kalina Seljak, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Mačka je v marcu 2022 postala polnoletna – 18 let. No, v zadnjih letih pa se je nabralo par “starostnih” zadev: nivo hormonov ščitnica ZELO visok (test catalyst total T4), ugotovljeno je popuščanje ledvične funkcije (biokemične preiskave krvi), granulom in hudi vnetje dlesni (vprašljiva splošna anastezija pri stari mački..), mačka HUJŠA (10.6.2022 – 3,70 kg, 29.8.2022 – 3,40 kg…). KAKO JO ZREDITI?

Zdravljenje mačke: ŠČITNICA:  najprej ATHYRAZOL odmerek 2×2,5 mg/dan. Zdravljenje z zdravilom FELIMAZOLE: V juniju 2022 nivo hormonov: 130 (test catalyst total T4). Zadnje tri mesece zdravljenje s povišanim odmerkom zdravila FELIMAZOLE 2×5 mg/dan  – dnevno je mačka prejemala cca 8 mg zdravila/dan. Kar nas skrbi: nivo ščitničnega hormona je kljub povišanemu odmerku  ŠE MNOGO VIŠJI in sicer 220. Zakaj je temu tako ? Kako naprej? POPUŠČANJE LEDVIČNE FUNKCIJE: Kako pomagati s prehrano? GRANULOM IN HUDO VNETE DLESNI: mačka pri vsaki kontroli prejema tudi ANTIBIOTIK convenia 0,1ml. Mačka prejema tudi dnevni odmerek DENTISEPT paste. Sicer ima iz nosa občasno krvav izcedek v nosnici, na strani,  kjer je GRANULOM. Operativni poseg pod splošno anestazijo je verjetno ZELO rizičen ZA STARO MAČKO v taki zdravstveni kondiciji, sicer bi bil ZA tak poseg.

Ostalo: redno JE mokro hrano, brikete  malo teže, verjetno zaradi granuloma, veliko pije, zato tudi urinira več. Blato odvaja, sicer bolj poredko, a redno… Ne bruha (pred bruhanjem je vedno MOČNO mijavkala..) Kako naprej ?

ODGOVOR:

Ker je vaše vprašanje precej obsežno bom poskušala odgovoriti na najpomembnejše dele.

– ŠČITNICA: po 2 mesecih terapije, bi pričakovali, da se bo raven ščitničnih hormonov znižala in stabilizirala. Največkrat, ko se to kljub terapiji ne zgodi maček ne dobiva prave doze zdravila, ali pa jo njegovo telo ni sposobno absorbirati. Se pravi, preverite ali maček resnično vsak dan poje tablete, če mu jih dajete v hrano, ali res poje celoten obrok? Največkrat je težava v nepravilnemu dajanju oz. ne-dajanju tablet in ne v njihovi učinkovitosti. Obstaja pa tudi možnost, da ima muc pri njegovih letih kakšne težave z malabsorbcijo, kar bi pojasnilo, zakaj zdravila ne delujejo, kot bi morala. Prekomerno pitje in uriniranje sta zelo pogosta simptoma tako pri ščitničnih kot tudi ledvičnih obolenjih.

– CKD: terapija kronične ledvične odpovedi je odvisna od stadija bolezni. Predvidevam, da gre v njegovem primeru za stadij 1-2, torej priporočamo ledvično dieto, po možnosti mokro hrano.

– Granulom in stomatitis: Pri kronični ledvični odpovedi je pogosti simptom tudi uremični stomatitis (vnetje dlesni, ki je povzročeno zaradi povišane vrednosti uree v organizmu), ki v kombinaciji s kakšnimi granulomi v gobcu povzroči precej neprijetno stanje za mačka. Glede na to, da ima tudi krvav izcedek iz nosu ni nujno, da gre samo za izoliran dentalni proces, lahko so v nosni votlini tudi kakšne mase, polipi ipd.

Vsekakor bi mu po temeljiti slikovni diagnostiki (CT, dentalni rentgen) in stabilizaciji (ščitnica, CKD) pomagal zobni poseg – verjetno bi bila potrebna ekstrakcija obolelih zob, mogoče celo vseh zob, če ima muc kakšen kavdalni stomatitis. Kljub vsemu, se morate zavedati, da je muc že zelo star in ima več komorbidnosti, torej je potrebno temeljito premisliti, ali je tak ali kakršenkoli drug operativni poseg pri njemu sploh smiseln. Zagotovo ga je potrebno najprej stabilizirati, kar se tiče ščitnice in ledvične odpovedi. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Imam havanskega bišona, ki septembra dopolni 7 mesecev. Zanima me kdaj okvirno se priporoča kastracija in kakšna je cena za majhnega psa (okoli 4kg).

ODGOVOR:

Kastracijo priporočamo od starosti enega leta naprej. Cena posega za njegovo težo je okvirno 150 evrov. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Moja psička ima na repu in vratu hotspot. Za blaženje le tega je dobila sprej Cortavance, ki pa ni dolgotrajno učinkovit. Ali lahko na prizadeti mesti za blaženje nanesem tudi otroški puder ali se bo vse skupaj le še bolj “zapacalo” in poslabšalo stanje?

ODGOVOR:

Otroški puder bi vam odsvetovala, saj kožo samo izsuši in ne deluje protivnetno. Če se stanje kljub Cortavansu ne popravi bi bil smotrn ponoven obisk veterinarja. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Imamo muco britanko, ki bo septembra stara 13 let. Zadnjih par let redno pregledujemo ledvice s krvno analizo in tako smo opazili, da se vrednosti, ki so pokazatelj zdravja ledvic, počasi večajo. Zaenkrat so vrednosti še v zgornjih mejah normale, vseeno pa smo par mesecev nazaj začeli z renal dietno hrano. Ker je muca že nasploh zelo izbirčna glede hrane, komaj najdemo kaj takega, da poje, pa še tega se kar hitro naveliča. Smo pa enkrat v trgovini za male živali iskali renal hrano in mi je prodajalka svetovala, naj poskusim s surovim mesom, saj naj bi le-to bilo dobro za ledvice. Tako smo ji poleg renal hrane začeli dajat surovo meso, katerega z veseljem poje in ponavadi ne pusti niti koščka. Surovega mesa poje na dan okoli 1 ali 2 mini file piščanca. Prijatelji, ki je ne vidijo pogosto, so ob obisku povedali tudi, da ima bolj mehko in lepšo dlako. Včeraj je bila spet na pregledu pri veterinarju, povedali smo, da zelo rada je tudi surovo meso, veterinarka pa je odgovorila, da so to čiste beljakovine in da to zanjo ni v redu, saj ne sme jesti hrane z veliko beljakovinami. Rekla je, če ji tu pa tam damo ni problem, ni pa v redu, če je to prepogosto. Veterinarjem zaupam, ampak ker imamo dva različna mnenja, me zanima še vaše mnenje, saj ima to res rada in vsaj nekaj z veseljem poje, bomo pa dali stran, če je to potrebno. Drugače muca nima nobenih večjih problemov, tehta pa že celo življenje okoli 4kg.
Je torej surovo meso v redu za ledvice ali ne? In še, kaj na splošno priporočate glede hrane (razen renal diete seveda, to že dobiva) itd., da bi vrednosti ostale čim bolj enake in se ne bi višale?

ODGOVOR:

V vsakem primeru se popolnoma strinjam z vašo veterinarko glede surovega mesa. Občasno, kot priboljšek ne bo večje škode, zagotovo pa zaradi visoke vsebnosti beljakovin (kot vam je povedala, fileji so praktično same beljakovine) ni priporočljivo. Če se muca hitro naveliča hrane lahko poskusite tudi s kakšno drugo znamko renal diete (na tržišču jih je ogromno) in ji malo rotirate jedilnik. Visoke vsebnosti beljakovin pri ledvičnih bolnikih vedno odsvetujemo-to je tudi celoten smisel renal diete, ki proteinov vsebuje karseda malo. Dokler so njene ledvične vrednosti v zgornjem delu normale (se pravi stopnja kronične odpovedi ledvic 1-2) in je fosfor v krvi normalen, drugih dodatkov ne potrebuje. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

 

VPRAŠANJE:
Psička (ameriški pitbull), stara leto in tri mesece, občasno šepa na sprednjo taco oz. prične okorno hoditi. Izgleda kot bi bila zaležana oz. imela “musklfiber”. Na otip sprednjega ramenskega obroča, ali sprednjih tac ne kaže nobenih bolečin. Šepanje se pojavi kar tako iznenada in mine po kakšnem dnevu. Psička je in pije normalno, tudi aktivna želi biti-vendar zaradi šepanja omejimo gibanje in takrat bolj počiva. Hkrati opažam, da podoben “musklfiber” oz oslabljenost v gibanju in mišicah dobi ob večjih toplotnih obremenitvah. Dobiva vitamine Multiflex in dodajamo ji tudi lososovo olje.

ODGOVOR:

Glede na to, da se šepanje ponavlja in opažate tudi oslabljenost bi vam v vsakem primeru svetovala splošni klinični in ortopedski pregled, saj obstajajo tudi nekatera sistemska obolenja, ki bi k temu lahko doprinesla. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:
Zanima me kaj potrebujemo, da pripeljemo psa – madička, starega 3 mesece iz Bosne?

ODGOVOR:

Glede na naše informacije mora biti mladič star vsaj 3 mesece, cepljen proti steklini (cepi se ga lahko šele pri treh mesecih), mora biti čipiran, imeti potni list z vpisanim cepljenjem proti steklini in spremni dokument oz. veterinarsko spričevalo iz Bosne (tega izpolni veterina v Bosni). Cepljenje proti steklini postane veljavno šele 3 tedne po datumu cepljenja, tako da takrat lahko mladič uradno prečka mejo z EU.

Ker se zaradi epidemološkega stanja v EU in drugih državah  pravila lahko hitro spreminjajo vam predlagam, da kontaktirate še UVHVVR (upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin) in se še pri njih pozanimate, če so trenutno v veljavi kakšne izjeme. Dosegljivi so na 01 300 13 00 in na gp.uvhvvr@gov.si. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

Navigacija prispevkov