VPRAŠANJE:

Zanima me, ali je nevarno, če kuža že več dni hlasta oz. sliši se kot glasno goltanje in beži ven jest travo? Je možno da ima vnet želodec ali kaj podobnega? Kakšen pregled priporočate?

ODGOVOR:

Glede na opisano je mogoče, da ima kuža težave z želodčno kislino oz. gastritis. Priporočam vam internistični pregled z ultrazvokom abdomna, da se oceni stanje gastrointestinalnega sistema. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Imam pekinezerja starega 11 let ki ima zadnjih 14 dni težave s prebavo. Bila sva pri veterinarki, ki je predpisala tablete za razglistenje pa probiotoke. Par dni je pes ok, nato se stanje zopet poslabša. Ropotanje po trebuhu, slinjene in dvigovanje kisline. To je bilo 2x v 14 dneh. Prehranjuje se z dietno hrano – piščanec in riž ter goveje meso in polenta. Drugače je živahen.

ODGOVOR: 

Glede na opisano je mogoče, da ima vaš kuža blag gastritis (vnetje želodca) in se zato občasno slini in se mu spahuje. Če se stanje samo od sebe ne umiri bi bilo pametno opraviti ultrazvočni pregled abdomna, da se preveri v kakšnem stanju je želodec in če bi bilo potrebno k terapiji dodati gastroprotektive (sredstva za zaščito želodca in nižanje želodčne kisline). Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

 

 

 

VPRAŠANJE:

Imam psa pasme akita in trpi za epilepticnimi napadi. Začelo se je pred letom in pol, ko je imel par napadov na leto, sedaj pa jih ima po 2x dnevno. Ob napadu nima “blackouta”, ne urinira ali spušča blata, prav tako se tudi ne slini.. Nima nadzora nad telesom, cel se trese in ima izbuljene oči. Napadi trajajo po par minut. Zdravimo ga s epiphenom in sirupom. Opravili smo vse možne teste(ct glave, rentgen telesa, pregled jeter, ledvic, krvne slike itd..) Naj bi slo za idiopatske epileptične napade. Zanima me pa samo vase iskreno mnenje kaj je za pričakovat v prihodnje? Ali se moramo bati najhujšega?

Prav tako ima avtoimunsko bolezen (nizko raven eritrocitov) in se zlom tačke je doživel pred 4. mesci ob trku z avtom, kasneje tudi vnetje tačke, sedaj se vedno malo šepa.

ODGOVOR:

Za odgovor na vaša vprašanja bi potrebovali več informacij, v prvi vrsti razultate vseh diagnostičnih preiskav, vključno s CT poročilom. Če želite drugo mnenje, lahko pridobite termin za konzultacijo preko recepcije klinike, tel. 012005180 pri meni. S seboj prinesite vse izvide in pripeljite tudi psa. Če ne živite v bližini, me lahko prej tudi pokličete. Vice Zaninović, dr.vet.med.

VPRAŠANJE: 

Imamo 6 let starega Cavalier king charlesa. Pri njem sem opazila oteženo diha je, ki se je iz dneva v dan slabšalo, zato sem ga odpeljala h veterinarju. Veterinar ga je slikal in opazil,,meglico v pljučih ” ter rekel, da se mu nabira voda. Nato nas je napotil h kardiologu. Kardiolog je rekel, da mu srce normalno deluje in da nima težav. Veterinar mu je nato najprej predpisal tablete za odvajanje vode, ki mu niso pomagale nato je bil več kot 2 meseca na medrolu in se ob tem zredil za 2 kili (stranski učinek Medrola), nato je jedel Medrol in antibijotike ( 3 tedne), predpisal pa mu je tudi pumpico ( podobno kot za astmatike). Nič mu ni pomagalo. Poskusili smo tudi s homeopatijo. Ni pomagalo. Trenutno jemlje neke nove tablete Prednicortone, ki mu tudi ne pomagajo. Diha zelo težko sliši se kot, da bi imel vodo že v grlu. Kaj lahko še storimo, se mu da kako pomagati, zelo me skrbi zanj.

ODGOVOR:

Glede na to, da je bilo opravljenih že precej preiskav in predpisanih veliko različnih terapij, kuža pa še vedno ni boljše (oz. se mu stanje slabša) bi bilo v prvi vrsti potrebno točno določiti, v kakšnem stanju je njegov kardiorespiratorni sistem, kaj povzroča njegovo težko dihanje in morebiten edem pljuč (nabiranje vode), ter nato stanje ustrezno zdraviti. Priporočam vam podrobnejšo internistično diagnostiko in nujno ponovitev rentgenskega slikanja pljuč ali napredno slikovno diagnostiko (CT prsnega koša), da se postavi prava diagnoza. Različna respiratorna obolenja se namreč specifično zdravijo (nekatera z antibiotiki, druga s kortikosteroidi, bronhodilatatorji ipd.). Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

 

 

VPRAŠANJE:

Imam doma 2 morska prašička, včeraj sem opazila pri eni, da se težko giblje in ne je, ko sem ji dala solato je vsaj malo začela jo jesti, danes pa ni opaziti, da bi hotela kaj pojesti. Opazila sem tudi, da je pregrizla mi kabel katerega je bil dosegljiv do nje. Je možno, da jo je elektrika malo stresla in jo boli zaradi tega? Druga je v odličnem stanju.

ODGOVOR:

Za neješčnost je pri morski prašičkih več različnih vzrokov. Med pogostejšimi so težave z zobmi, lahko gre pa tudi za katerokoli drugo bolezensko stanje. Omenili ste, da je pregrizla kabel. Ob tem lahko pride do poškodb ustne votline, kot so nekroze in ulcerji na sluznici ustne votline ali jeziku, opekline, lahko pa pride tudi do intoksikacije z metali. Tovrstne poškodbe so boleče in bi tudi lahko bile vzrok neješčnosti. V vsakem primeru Vam svetujem čim hitrejši obisk veterinarja specialista za eksotične živali, ki bo opravil temeljit pregled ustne votline ter druge potrebne preiskave. Do takrat morskega prašička pitajte po brizgi. Kalina Seljak, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Konec meseca dobimo mladičko psičko pasme Shitzu. Želimo jo sterilizirati, saj ne nameravamo imeti mladičkov. Prosila bi vas, če mi lahko poveste kdaj naj jo steriliziramo in ali laporskopsko ali navadno sterilizacijo? Obenem vas prosim še za ceno in kakšen je postopek naročila psičke na poseg (koliko prej in podobno)?
ODGOVOR:

Sterilizacijo svetujemo opraviti po prvi oz. pred drugo gonitvijo. Laparoskopske sterilizacije pri majhnih pasmah ne opravljamo zaradi tehničnih razlogov, svetujem opraviti klasičen poseg.
Točno ceno lahko izveste na recepciji klinike, kjer lahko pridobite tudi termin za poseg. Če želite še kakšne informacije, me lahko pokličete osebno. Tel. št. klinike je 012005180. Vice Zaninović, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Na vas se obračam s prošnjo, da bi pogledali posnetke hoje/teka našega kužka. Star je 8 mesecev in že več ljudi nam je reklo, da ‘čudno hodi’, naj mu zadnje tačke damo slikati na rentgen in podobno. Res je, da včasih težko skoči (npr. v avto), kot mladič pa je na sprehodih res bil počasen, včasih se je kar usedel in ni želel naprej ipd. Mi smo to pripisovali slabokrvnosti in težavam, ki jih je imel s prebavo, vseeno pa bi radi strokovno mnenje glede njegovih nog oz. hoje. Prvi posnetek je hoja, drugi počasen tek, tretji pa nekoliko hitrejši tek. Upam, da je približno razvidno. Res bomo hvaležni, če boste lahko pogledali in nam svetovali, ali je treba kaj ukrepati ali pa je to popolnoma normalno

ODGOVOR:

Odprem lahko samo video hoje. Ne glede na to je za ugotavljanje določenih ortopedskih obolenj , npr. displazije kolkov, potrebno najprej opraviti ortopedski in nevrološki pregled ter na podlagi le-teh slikovno diagnostiko. Z ocenjevanje hoje namreč ni možno postaviti diagnoze. Svetujem torej opraviti omenjene preiskave. Vice Zaninović, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Imam 4 leta starega Jack rusell terrierja. Zadnje 3 dni opažam, da ga boli desna prednja šapa. Pes ne šepa, le ko gre šapa proti spodnji mišici (ne znam opisat prav, kot bi želel našo dlan-prste usmerit proti komolcu) zacvili. Če mu šape tipam se lize, sicer že navadno ne mara tega na prednjih tacah, od vedno, ampak če mi šapo premikam v sklepu, ko jo blago potisnem dol cvili. Danes se je to pojavilo se na levi šapi. Na otip ni reakcij niti ne občutim sprememb. Na sprehod gre normalno, tudi teče in skače kot prej.

ODGOVOR:

Svetujem opraviti ortopedski pregled, s katerim lokaliziramo bolečino, glede na izvid pa RTG slikanje. Pri nas se lahko naročite pri meni preko recepcije klinike, kuža naj pride na tešče. Tel. št. 012005180.                      Vice Zaninović. dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Imam 7 letno pritlikavo šnavcerko. Psička zadnje dni pretirano pije in hujša. Ker ima tudi težave z jetri smo bili danes na ultrazvoku in naredili krvno sliko. Ultrazvok je pokazal nepravilnosti na jetrih, vendar veterinar ni videl tumorja. Krvna slika pa ALP 704, GLU 24.7. Dobila sem inzulin, krvni sladkor ji bo veterinar izmeril v ponedeljek. Psičko hranim z briketi in mokro hrano Hepatic, ki jo kupujem na veterini. Seveda, priboljški so za nagrado. Prosila bi za nasvet glede sladkorne bolezni, sploh pa kaj naj naredim, da se stanje jeter popravi.

ODGOVOR:

Po vašem opisu sodeč sklepam, da je diagnosticirana sladkorna bolezen, ki jo je potrebno zdraviti z inzulinom. Povišana ALP v kombinaciji s sladkorno boleznijo je lahko posledica tudi drugih endokrinih obolenj. Če želite naše drugo mnenje, je potrebno opraviti pregled dosedanjih izvidov in ultrazvočno preiskavo nadledvičnih žlez. Lahko me prej tudi pokličete, dosegljiv bom jutri po 15h. Vice Zaninović, dr.vet.med.

 

VPRAŠANJE:

Rabim nasvet kako in s čem naj spravim mehke obloge pri psu iz zob? Ter na nogah med prstih ima rdečo rjave fleke s čem bi se to dalo stran?

ODGOVOR:

Mehke zobne obloge najlažje očistite s krtačenjem zob. Svetujemo čiščenje z encimsko zobno pasto namenjeno psom ter uporabo naprstnika ter kasneje ko se pes navadi tudi uporabo mehke zobne ščetke (curaprox junior). Glede hrane se smatrajo briketi primernejši kot mokra hrana, saj deloma tudi mehansko očistijo zobe. Kar se tiče tačk gre v opisanem primeru najpogosteje za površinsko okužbo s kvasovkami, ki dajo dlaki rjavo barvo. Svetujemo umivanje tačk z antiseptičnim šamponom, v primeru da je okužba hujša ali se celo pojavijo rane zaradi grizenja pa svetujemo obisk veterinarja, ki bo predpisal ustrezno terapijo. Kalina Seljak, dr.vet.med.

 

Navigacija prispevkov