VPRAŠANJE:

Psički pritlikavi pudlici, so ob treh mlečnih zobkih zrastli stalni. Pri sedmih mesecih so ji izpulili te tri mlečne zobke. Ima pa nepravilen ugriz, sprednjo čeljust ima pomaknjeno naprej oz. daljšo z cca 0,5 cm razmikom. Sedaj je stara 7 mesecev in me zanima ali bo to slabo vplivalo na zdravje ostalih zobk. Ali se bo ugriz še popravil? Ali se ji lahko kako pomaga, da bo lahko uporabljala sprednje zobke.

ODGOVOR:

Pohvalno, da ste tako hitro ukrepali in so se zaostali mlečni zobje odstranili. Nepravilen ugriz je lahko problematičen, če preprečuje popolno zaprtje gobčka, omejuje jemanje hrane ali povzroča, da imajo nekateri zobje premalo prostora in zato rastejo v neprimernih ravninah. Do pribljižno 1 do 1,5 let so zobje še precej mobilni in se lahko do neke mere prestavijo nazaj v naraven položaj, ko se zobje, ki so bili v nepravilni poziciji odstranijo – to pogosto vidimo pri zaostalih mlečnih podočnikih. Zelo majhna verjetnost je, da se bo čeljust sama od sebe popravila. Trenutno obstajajo že nekatere ortodontske terapije, ki lahko pomagajo pri zelo nepravilnih ugrizih, za več informacij se lahko obrnete na specialistki veterinarske stomatologije Dr. Ano Nemec na veterinarski fakulteti ali Dr. Ano Rejec v Bolnici za živali Postojna. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Imam mačka, ki je star 2-3 mesece in se mu vedno solzi samo desno oko. Je to lahko znak kakšne bolezni ali vnetja oči? Kako lahko to pozdravimo če gre za resno zadevo? Nismo bili pri veterinarju, ker še ne vemo če je to normalno.

ODGOVOR:

Izcedek iz oči je lahko znak vnetja očesnih veznic ali tudi virusnih obolenj zgornjih dihal. Svetovala bi pregled, kjer bi ugotovili, če maček potrebuje kapljice za oči. Urška Vesel, dr.vet.med.

 

VPRAŠANJE:

Psička se je spomladi pri 1,5 letu prvič gonila. Gonitev je trajala zelo dolgo, cca. 6-7 tednov. Po gonitvi so ostali povečani seski. Danes smo opazili, da ob stisku priteče mleko. Šele zdaj smo dojeli, da ima očitno navidezno brejost. Vmes je bila neješča, drugih sprememb pri obnašanju pa nismo opazili. Od konca gonitve je sedaj že polne tri mesece. Se bo zadeva sama uredila ali moramo kaj ukrepati? V začetku avgusta jo nameravamo sterilizirati. Jo lahko tudi v primeru, da bi se to se kar vleklo?

ODGOVOR:

Navidezna brejost je precej pogost pojav in sam po sebi ni zaskrbljujoč. Lahko ji poskusite za kakšen teden zmanjšati obrok za 25% in opazujete, če se produkcija mleka zniža. V nasprotnem primeru obstajajo hormonska zdravila v obliki sirupa, ki se dajejo 3-4 dni in laktacijo ustavijo. Zaželeno bi bilo, da navidezna brejost mine pred sterilizacijo, torej, če se v naslednjem tednu stanje ne umiri in v avgustu planirate sterilizacijo, se rajši oglasite po sirup, in bo laktacija izzvenela v nekaj dneh.                                                  Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Imam muca starega 6 let, na trebuhu mu simetrično izpada dlaka v zadnjih 6 mesecih. Izpadanje je vedno večje. Je samo v hiši, normalno je, pije in opravlja potrebo, ga ne srbi, nisem zamenjala hrane, okolja in ostalo je isto kot prej. Zanima me, kaj bi lahko bil vzrok? Mucek deluje srečno.

ODGOVOR:

Brezdlačno področje trebuha pri mačkih je lahko znak alergije (mački se ližejo na skrivaj), bolečine v trebuhu ali sistemske (hormonske) bolezni, kot npr. bolezni ščitnice, nadledvične žleze itd. Če se želite naročiti na pregled, pokličite na našo telefonsko številko. Urška Vesel, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Po posegu čiščenja kamna in puljenja zob. Koliko časa po posegu še krvavi?

ODGOVOR:

Minimalna krvavitev nekaj dni po ekstrakciji zob je pričakovana in normalna, po tem času se mora stanje normalizirati. Čas trajanja krvavitve je seveda odvisen tudi od načina opravljenega posega, koliko in kateri zobje so bili odstranjeni in ali je bila rana zašita ali ne. Veterinar, ki je opravljal poseg vam bo v tem primeru najbolje svetoval kaj je pričakovano in kaj ne. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Naš maček je star 13let in kastriran, prejšnji mesec se je pokazalo od repa navzgor po hrbtenici kot mazoljčki. Šli smo k veterinarju, dal je antibiotik , ampulo proti praskanju, vzeli so kri . Toda muci še vedno niso zginili mazoljčki in tudi praska se precej po glavi nad očmi in pod gobčkom. Mažem ja z Bepantholom, ki mu kar pomaga, toda začne se praskati drugje. Po hrbtu še vedno ni izginilo.

ODGOVOR:

Glede na opis gre lahko za bakterijsko vnetje kože, alergijo na bolšjo slino/hrano/pršice ali parazitozo kože. Za vse našteto je značilno intenzivno srbenje. Glede na to, da ni boljše z dosedanjo terapijo bi
svetovala pregled kožnih ostružkov in odtiskov pod mikroskopom in zdravljenje glede na to. Če bi se želeli naročiti na pregled pri nas, svetujem da pokličete na našo številko. S seboj prinesite tudi izvide in
terapijo, ki jo je mačka dobila do sedaj. Urška Vesel, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Dobili smo mucke, ki naj bi bil star 3 mesece. Tehta približno 0.7kg in je precej suh. Vemo, da mucek kakšen dan ne je, zaradi novega okolja, a v treh dneh ni ničesar pojedel. Poskusili smo različne lokacije za hrano, različne krožničke/posodice in suho/mokro hrano. Vodo pije.
Zdi se nam, da bi do sedaj že moral jesti in nas skrbi, da ni kaj narobe. Je sicer živahen, rad se boža in raziskuje. Ne kaže znakov, da bi bil šibek ali zelo utrujen.

ODGOVOR:

Neješčnost zaradi menjave okolja je možen vzrok, vendar ni edini. Če mucek danes ne začne jesti in normalno odvajati blata, je potrebno opraviti klinični pregled pri veterinarju. Vice Zaninović, dr.vet.med.

 

 

VPRAŠANJE:

Sem skrbnica 2 leti starega muca najdenčka, ki je strogo hišni muc. V soboto zvečer ga je, na domačem vrtu, napadel neznani muc. Večjih ran nima, morda so na zadnji taci vidne sledi ugriza. Muc normalno je in hodi na wc,  se pa vede drugače. Veliko je boksu, nenehno spi, ni igriv, celo boječ. Zanima, ali je potreben obisk veterinarja.

ODGOVOR:

Mačji ugrizi večinoma ne povzročajo velikih ran, po navadi so rane majhne in vbodne, se pa zelo rade zagnojijo. Velika verjetnost je, da je muc miren in se skriva zaradi bolečine/vnetja. Če se stanje še vedno ni izboljšalo ga čimprej odpeljite k veterinarju, ki bo rane pregledal in ocenil, če muc potrebuje antibiotično in analgetsko terapijo. Aleksandra Slapšak , dr.vet.med.

VPRAŠANJA:

Kuža je star 4 mesce in se mu je pred 3 dnevi desni uhelj povesil. Lahko ga le obrača. Bolečine ne kaže in tudi nima zlomljenega hrustanca. Mi lahko pomagate saj me skrbi in ali se bi lahko uhelj sam lahko popravil nazaj?

ODGOVOR:

Če je kuža star 4 mesece je ravno začel z menjavo mlečnih zob v stalne. V tem času je normalno, da se uhelj kdaj povesi in se nato spet postavi nazaj. Nekih posebnih ukrepov ni potrebno izvajati, se pa pričakuje, da bodo uhlji pokončni nekje okrog sedmega meseca, ko so izrastli vsi stalni zobje.  Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Naš 5 letni kastriran samec je imel pred mesecem dni vnetje mehurja. Ta petek sva bila spet pri veterinarju, ker se je napenjal med uriniranjem. Na veterini je ostal čez noč s katetrom, da so mu izpraznili mehur. Ker je večino dneva zunaj, me zanima, ali kdo ve kako preveriti, če je mehur spet poln? Obnaša se sicer normalno (tudi na dan, ko je ostal na veterini je bil videti čisto ok, brez bolečin) normalno je in pije ampak ga še nismo videli, da bi šel lulat.

ODGOVOR:

Obstrukcije sečnice zaradi kristalov so precej pogoste pri mačkah kot pri psih. Če muc še nima  kakšne  protibolečinske / protivnetne terapije bi bilo to pametno dodati. Sicer je pa poln mehur pri mačkah precej lažje tipljiv kot pri psih – če je maček priden in vam pusti, je poln mehur praktično edina čvrsta, okrogla struktura v spodnjem delu trebuščka. Najlažje bi bilo, če vam veterinar ob naslednjem obisku pokaže, kako se ga locira in kakšen je občutek, da bi lahko to sami počeli doma. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

Navigacija prispevkov