VPRAŠANJE:

Kužku, ki tehta 14 kg sem dala tableto NexGard 38 mg/8 mg. Dobil je močno drisko in bruhal. Čez en mesec bi mu mogla dati ponovno. Naj doziram manjšo količino?

ODGOVOR:

Nexgard spectra 38mg/8mg se daje kužkom od 7,5 do 15 kg, torej je primerna izbira za težo vašega kužka. Možno je, da kuža Nexgarda enostavno ne prenaša, rajši poskusite s kakšnim drugim antiparazitikom npr. ampulo (Ataxxa, Fypryst) za zunanje parazite v kombinaciji z Milprazon tableto za notranje parazite. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

 

VPRAŠANJE:

Imam mačko staro 10let. V zadnjih dveh mesecih je imela trikrat napade kašlja/težkega dihanja. Opravila je RTG slikanje pljuč, kjer so bile blage spremembe in postavljen je bil sum na astmo. Zadnjih 14 dni pa ima napade vsak tretji dan (1x dnevno, po navadi  zgodaj zjutraj/zvečer, trajajo cca 30-60s, nato ji je spontano bolje, sicer je živahna in ješča). Zanima me, kdaj je indicirano zdravljenje s kortikosteroidi/bronhodilatatorji (morajo biti napadi večkrat dnevno, daljši itd?) Saj sem v dilemi ali naj jo ponovno pripeljem  na pregled zaradi morebitne uvedbe terapije glede na spremembo pogostosti napadov. Obenem pa me zanima, ali je možno da to ni astma temveč kakšen drug respiratorni vzrok, saj takšnih težav ni imela nikoli prej

ODGOVOR:

Če se napadi stopnjujejo do te mere, da so zdaj vsakodnevni, prej pa so bili precej redkejši in je postavljen sum na astmo mucko, prosim čimprej, odpeljite do njenega veterinarja na kontrolo (rentgen pljuč, mogoče tudi bela krvna slika). Ob astmatičnih napadih in stopnjevanju le teh, je zagotovo indicirano zdravljenje s kortikosteroidi (peroralno, lahko tudi z inhalatorji, če jih muc prenaša) in bronhodilatatorji. Pogostost in način terapije bo glede na stanje mucka določil vaš veterinar, bi bilo pa definitivno pametno začeti z njo. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Približno teden dni imam psičko, staro leto in pol, ki ni še cepljena, niti čipirana. Ob prevzemu mi je lastnik dal mamino št. čipa , s katero naj bi vse uredila. Takrat sem se morala na hitro odločiti, ali jo bom vzela ali ne. Pa sem jo. Sedaj mi pa nekateri pravijo, da bi zaradi tega morala plačali kazen, ker ni bila cepljena do 4. meseca, pa mi ni jasno, zakaj bi kazen plačevala jaz, saj želim psičko cepiti in čipirati, kot je potrebno. Je to res? Žal se mi ob prevzemu dejstvo, da ni cepljena, ni zdelo sporno – jo bom že jaz peljala k veterinarju, sem si mislila.
Lastnik, vsaj kolikor mi je znano, živi med Slovenijo in Bosno, ni mi dostopen.
Prosim za nasvet, kaj lahko storim, da bo vse kot mora biti.

ODGOVOR:

Psičko je potrebno peljati k veterinarju, treba jo je namreč čipirati, vpisati v slovenski centralni register psov in cepiti proti steklini. Po zakonu morajo biti vsi mladiči čipirani in cepljeni proti steklini do 16. tedna starosti, čipirati jih mora že lastnik mame/vzreditelj, predno se jim spremeni lastništvo. Ker je psička že starejša in ni niti čipirana niti cepljena gre v tem primeru za prekršek, torej se bo njeno dokumentacijo v centralni register psov vpisalo kot nepopolno, naprej pa se s tem ukvarjajo uradni veterinarji na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki vas o nadaljnemu postopku tudi kontaktirajo. Aleksandra Slapšak, dvm

 

VPRAŠANJE:

Maček ima na hrbtu rano iz katere se cedi. Kaj bi lahko to bilo?

ODGOVOR:

Če je muc zunanji in obstaja možnost, da se je stepel z drugim mačkom gre lahko za kakšen absces – posledica ugriza ali praske. Če se stanje ne izboljša je priporočljiv obisk veterinarja. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Naša muca je imela vnete oči, kar smo zdravili s Tobrexom, ki ga je predpisal veterinar. Takrat je bila tudi testirana in ni bilo ugotovljenih kakšnih bolezni. Eno oko se je povsem pozdravilo, medtem ko se ji drugo oko še vedno prekomerno solzi, kar traja že dlje časa. Najbolj je to očitno zjutraj in kadar gre ven, še posebej če je hladno in/ali vetrovno. Solzi se ne ves čas – vmes ima tudi suho pod očesom, vseeno pa pride do “izliva” večkrat na dan.
Oko ni pordelo, je čisto in svetlo in tudi kakšnih drugih sprememb na očesu ni videti. Izcedek je redek, prosojen ali rjavkasto obarvan – kakor kdaj, se ne strjuje, vedno je tekoč. Ni opaziti da bi jo solzenje motilo, njeno obnašanje je normalno. Muca je stara 13 let.
Ali bi nas to solzenje moralo skrbeti oziroma ali bi svetovali obisk veterinarja?

ODGOVOR:

Če se izcedek iz enega očesa nikakor ne popravi in je morebitno pridružen še izcedek iz nosu bi bilo pametno pri veterinarju preveriti stanje zobovja – včasih so lahko stomatološke težave vzrok za prekomerno solzenje. Veterinar bo tudi presodil, če je potreben še nadaljnji oftalmološki pregled. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

 

VPRAŠANJE:

Imamo ruskega hrčka starega dva meseca in pol. Je zelo živahen, pije in je raznoliko hrano, ter ne kaže nobenih zdravstvenih težav. Skrbi nas menjava barve dlake. Ob nakupu je bil temnejše sive barve, sedaj je svetlo siv,  po nekaterih delih pa že kar bele barve. Gre za kakšno bolezen, saj pri prejšnjih hrčkih tega pojava nismo opazili. Prosim za vaše strokovno mnenje.

ODGOVOR:

Pri nekaterih vrstah hrčkov med katerimi je tudi ruski, je menjava barve dlake normalen pojav. Ruski hrčki, ki živijo v naravi pozimi dobijo svetlejšo ali celo belo barvo dlake (ki jih zavaruje pred plenilci), spomladi pa ta zaradi daljšega dneva spet potemni.
Pri hrčkih, ki jih imamo doma in živijo v ujetništvu, do tega ne pride vedno, sploh če so zaradi notranjega bivanja ves čas izpostavljeni enaki količini svetlobe. Kljub temu se včasih zgodi da pozimi zaradi krajših dni spremenijo barvo dlake. Če gre za to, bi morala dlaka spomladi/poleti spet potemneti.
V primeru da bi pri hrčku opazili še kakršnekoli druge znake (srbečica, izpadanje dlake ipd.) pa bi vam vseeno svetovala obisk veterinarja specializiranega za male glodalce. Kalina Seljak, dr.vet.med.

 

VPRAŠANJE:

Na vas se obračam za drugo mnenje v zvezi z bulo pri psički. Namreč gre za tretji tak primer bule, ki se je pojavila. Prvič je bila bula odstranjena in opravljena sterilizacija. Potem se je zadeva pojavila drugič. Vendar so jo zgolj izluščili in ne odstranili. Sedaj je pa zadeva ponovno tukaj. Je pa tudi znano, da tvorba ni bila kakorkoli rakava. Po besedah veterinarja je bilo vidno kot neke vrste maščobno tkivo, mehko in želatinasto na dotik med tem ko so prerezali ovojnico. Vprašali so me tudi po evtanaziji psičke, vendar je njeno počutje in pa vse življenske funkcije delujejo popolnoma normalno. Nima nobenih težav s čimerkoli. Sedaj me pa zanima neko strokovno menje in ali je sploh smiselna še kakšen tak poseg glede na to da je to tretji tak primer bule. Tudi treba je upoštevati starost psa ki je trenutno 11let. Glede evtanazije pa mi je po branju znano, da se to stori res v primeru ko se kuža muči. Tukaj pa tega niti slučajno ni. Zelo bi bil vesel vsakršnega odgovora in pojasnila.

ODGOVOR:

Težko vam karkoli komentiram, potrebovala bi več informacij glede mase. Za kakšen tumor točno gre? Je bila po odstranitvi opravljena patohistološka preiskava in je zagotovo, da masa ni maligna (je bil tumor po posegu odposlan k patologom na nadaljnje preiskave)? Če je samo maščobno tkivo (lipom) je to benigna tvorba, ki načeloma ne moti in ne potrebuje kirurške odstranitve, razen, če prekomerno zraste ali je na motečem mestu. Predvidevam, da je psička drugače klinično normalna – se pravi normalno je, odvaja, je živahna, ne hujša, ne bruha ipd. V tem primeru o evtanaziji ne bi razmišljala, bi pa bilo pametno opraviti podrobnejšo diagnostiko te mase, če le ta še ni bila narejena – to se lahko naredi tudi s tankoigelno biopsijo, brez sedacije v ambulanti. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Na 9 letni psički (coton de tulear) opažamo majhne črne pikice na spodnjem delu trebuha (kjer je manj dlake). Pikice se ne odstranijo zlahka, tudi po ravno izvedenem temeljitem umivanju s šamponom Benzoic del le-teh ostaja. Ob poskusu z belim papirjem in vodo se pikice ne raztopijo niti ne obarvajo rdeče, torej ne gre za izločke bolh? Naš veterinar je mnenja, da ne gre za bolhe. Sicer pa se kuža občasno praska, grize in otresa, a ne opažamo znatnega povečanja opisanih dejanj v primerjavi s preteklostjo. Pred dvemi leti je imela težave s kožo (po aplikaciji ampule proti klopom in tudi antibiotika je šlo za hudo alergijsko reakcijo). Redno nosi ovratnico Foresto. Za kaj menite, da bi lahko šlo? Kakšno vrsto diagnostike predlagate?

ODGOVOR:

Pri belih kužkih s svetlo kožo so lahko te pikice popolnoma normalen pojav – lahko je povečana pigmentacija kože, največkrat zaradi izpostavitve soncu in ni razlog za skrb. Cotončki nimajo poddlanke in so temu še posebej izpostavljeni. Izločki bolh so večinoma na dlaki in kot ste sami pravilno ugotovili, se na vlažnem papirju obarvajo rdeče, tako da zelo verjetno ne gre za to. Vseeno bi svetovala redno uporabo antiparazitikov – če je psička nagnjena k srbečici mogoče namesto Foresto ovratnice poskusite s kakšnimi ampulami, ki vsebujejo še repelent (npr. Ataxxa, Advantix). Če psička nima drugih znakov (je živahna, ješča, pije in urinira normalno in ne prekomerno, ni shujšala in se ne praska prekomerno, se te spremembe na koži ne spreminjajo) predvidevam, da nadaljnje diagnostike ne potrebuje. V nasprotnem primeru pa bi bilo pametno opraviti dermatološki pregled, in po potrebi tudi splošni klinični. Aleksandra Slapšak,dvm

VPRAŠANJE:

Imamo 9 let staro psico, zdravo malo mešanko med pinči. Problem je, da je zunaj vsak dan, redno 3-4x, vmes 1urni sprehod, vendar že ves čas lula in kaka, kjerkoli se ji zdi. Sedaj smo jo dali ven, vendar je tudi na terasi ista zgodba. Jo niti ne moti, da v tem leži, saj ima svojo posteljico tudi premočeno. Kaj naj naredim? Drugače je pridna, nekako posluša, ampak to je pa noro. Res je močno moteče vseh teh 9 let in res ne vem več kaj naj naredim.

ODGOVOR:

Če prav razumem se ji to dogaja že dlje časa in ne šele zdaj, ko je starejša? Lahko je vedenjski problem, a je v vsakem primeru dobro prej izključiti fizične vzroke za urinarno in fekalno inkontinenco (uroinfekt, inkontinenca po sterilizaciji, fekalna inkontinenca zaradi težav v ledveni hrbtenici ipd.). Najprej bi bilo smotrno opraviti internistični pregled in preiskave, da se zgoraj omenjeno izključi. Če vzrok ni fizične narave je najboljša pot sodelovanje s kakšnim pasjim trenerjem, npr. individualne ure prevzgoje. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Pri mački sem opazila nenavaden del kože brez dlake v kvadratni obliki. Uporabila sem slikovno iskanje na spletu, kar mi je podalo v odgovor spirurida. Mi lahko malo svetujete o te, na kaj moram biti pozorna, kako je z nalezljivostjo na človeka?

ODGOVOR:

Spirurida oziroma Thelazia je očesna glista, ki povzroča zelo redko bolezen na očeh pri mačkah in je v Evropi opisanih samo nekaj primerov.

Razlogov za brezdlačna mesta na koži pri mačkah je veliko, pogosto so lahko tudi nenavadnih oblik. Svetujem pregled, kjer bomo vzeli tudi vzorce iz kože in svetovali za naprej. Urška Vesel, dr.vet.med.

 

Navigacija prispevkov