VPRAŠANJE:

Na 9 letni psički (coton de tulear) opažamo majhne črne pikice na spodnjem delu trebuha (kjer je manj dlake). Pikice se ne odstranijo zlahka, tudi po ravno izvedenem temeljitem umivanju s šamponom Benzoic del le-teh ostaja. Ob poskusu z belim papirjem in vodo se pikice ne raztopijo niti ne obarvajo rdeče, torej ne gre za izločke bolh? Naš veterinar je mnenja, da ne gre za bolhe. Sicer pa se kuža občasno praska, grize in otresa, a ne opažamo znatnega povečanja opisanih dejanj v primerjavi s preteklostjo. Pred dvemi leti je imela težave s kožo (po aplikaciji ampule proti klopom in tudi antibiotika je šlo za hudo alergijsko reakcijo). Redno nosi ovratnico Foresto. Za kaj menite, da bi lahko šlo? Kakšno vrsto diagnostike predlagate?

ODGOVOR:

Pri belih kužkih s svetlo kožo so lahko te pikice popolnoma normalen pojav – lahko je povečana pigmentacija kože, največkrat zaradi izpostavitve soncu in ni razlog za skrb. Cotončki nimajo poddlanke in so temu še posebej izpostavljeni. Izločki bolh so večinoma na dlaki in kot ste sami pravilno ugotovili, se na vlažnem papirju obarvajo rdeče, tako da zelo verjetno ne gre za to. Vseeno bi svetovala redno uporabo antiparazitikov – če je psička nagnjena k srbečici mogoče namesto Foresto ovratnice poskusite s kakšnimi ampulami, ki vsebujejo še repelent (npr. Ataxxa, Advantix). Če psička nima drugih znakov (je živahna, ješča, pije in urinira normalno in ne prekomerno, ni shujšala in se ne praska prekomerno, se te spremembe na koži ne spreminjajo) predvidevam, da nadaljnje diagnostike ne potrebuje. V nasprotnem primeru pa bi bilo pametno opraviti dermatološki pregled, in po potrebi tudi splošni klinični. Aleksandra Slapšak,dvm

VPRAŠANJE:

Imamo 9 let staro psico, zdravo malo mešanko med pinči. Problem je, da je zunaj vsak dan, redno 3-4x, vmes 1urni sprehod, vendar že ves čas lula in kaka, kjerkoli se ji zdi. Sedaj smo jo dali ven, vendar je tudi na terasi ista zgodba. Jo niti ne moti, da v tem leži, saj ima svojo posteljico tudi premočeno. Kaj naj naredim? Drugače je pridna, nekako posluša, ampak to je pa noro. Res je močno moteče vseh teh 9 let in res ne vem več kaj naj naredim.

ODGOVOR:

Če prav razumem se ji to dogaja že dlje časa in ne šele zdaj, ko je starejša? Lahko je vedenjski problem, a je v vsakem primeru dobro prej izključiti fizične vzroke za urinarno in fekalno inkontinenco (uroinfekt, inkontinenca po sterilizaciji, fekalna inkontinenca zaradi težav v ledveni hrbtenici ipd.). Najprej bi bilo smotrno opraviti internistični pregled in preiskave, da se zgoraj omenjeno izključi. Če vzrok ni fizične narave je najboljša pot sodelovanje s kakšnim pasjim trenerjem, npr. individualne ure prevzgoje. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Pri mački sem opazila nenavaden del kože brez dlake v kvadratni obliki. Uporabila sem slikovno iskanje na spletu, kar mi je podalo v odgovor spirurida. Mi lahko malo svetujete o te, na kaj moram biti pozorna, kako je z nalezljivostjo na človeka?

ODGOVOR:

Spirurida oziroma Thelazia je očesna glista, ki povzroča zelo redko bolezen na očeh pri mačkah in je v Evropi opisanih samo nekaj primerov.

Razlogov za brezdlačna mesta na koži pri mačkah je veliko, pogosto so lahko tudi nenavadnih oblik. Svetujem pregled, kjer bomo vzeli tudi vzorce iz kože in svetovali za naprej. Urška Vesel, dr.vet.med.

 

VPRAŠANJE:

Razmišljam o posvojitvi mucke, ki je ravno prebolela mikrosporijo-so jo zdravili in je bila po zdravljenju 2x negativna na mikrosporijo (je to dovolj relevanten pokazatelj da je mucka sedaj zdrava?). Zanima me, ali je posvojitev omenjene mucke “varna” odločitev, saj imamo doma še mačka in kužka in me skrbi, da bi se kaj nalezla? Ker bolezni ne poznam dovolj dobro, bi vas prosila še za nekaj informacij o le tej-je to hujša oblika mačje bolezni oziroma ima kakršnekoli posledice na mucko, se rada navkljub zdravljenju ponovi?

ODGOVOR:

V kolikor je bil test 2x negativen, je verjetnost, da bi mačka še vedno imela mikroskopijo minimalna in je v  tem kontekstu posvojitev mačke načeloma varna. Hujših posledic mikrosporije ni, mačka bi se tudi brez zdravljenja pozdravila, le trajalo bi nekoliko dlje časa. Da bi se bolezen ponovila, bi morala mačka ponovno v stik z glivami, ki to povzročajo – sama od sebe se ne ponovi, je pa lahko mačka, če je manj odporna, bolj dovzetna za okužbo. Urška Vesel, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Imam 7 letno mačko. Je sterilizirana. Zelo prijazna muca. Zadnje čase me skrbi njeno obnašanje. Ne dovoli, da se jo boža, skriva se pod posteljo. Včasih tam ostane ves dan. Ne pije in ne je. Ko jo skušam spraviti izpod postelje postane napadalna. Kaj naj storim?

ODGOVOR:

Mačka s skrivanjem in odmikanjem od ljudi ter neješčnostjo kaže na slabo počutje. Svetujem, da jo pripeljete na pregled čim prej, saj se mnoge različne bolezni kažejo na ta način. V primeru, da mačka ne je več kot nekaj dni, lahko pride do zamastitve jeter, ki je že sama po sebi lahko nevarna. Urška Vesel,dvm

VPRAŠANJE:

Doma imamo starejšo mucko (15+), ki smo ji pred več kot 14 dnevi malce preveč odrezali 5.noht. Krvi ni bilo praktično nič, noht se je lepo zaprl. Ali je normalno, da muca še vedno šepa? Predvsem nas skrbi, ker zelo malo je in skoraj ves čas spi, je letargična, brezvoljna. Je to lahko zaradi bolečin, ali moramo vzroke za nenadno spremembo vedenja pripisati čemu drugemu? Muca je bila do tedaj brez zdravstvenih težav, vedra, normalno aktivna.

ODGOVOR:

Malo verjetno, da bi se zaradi kremplja mačka slabo počutila, bi manj jedla in šepala toliko časa. Glede na njeno starost je vzrokov opisanih težav zelo veliko in bi potrebovala veterinarski pregled. Urška Vesel, dr.vet.med.

 

VPRAŠANJE:

Pri najini mucki Simi sva v zadnjih dneh opazila slab zadah, zato sva pregledala njene zobke in ugotovila, da ima pordele dlesni in obloge na zadnjih zgornjih zobkih, na obeh straneh. Sicer občasno čistiva njene zobke z BPH Encimsko zobno pasto. Na vas se obračava za nasvet, kaj storiti, da se trenutno stanje ne poslabša ali širi. V priponki vam pošiljam fotografije iz katerih je stanje razvidno. V primeru, da je potreben obisk veterinarske ambulante, vas prosiva za okvirno ceno zdravljenja.Mucka je pozitivna na FIV, zato biva izključno notri. Simi sva posvojila decembra 2021 in od takrat veterinarski obisk še ni bil potreben.

ODGOVOR:

Glede na poslano ima muca verjetno stomatitis (vnetje dlesni in obzobnih tkiv), kar je precej pogost pojav pri njih. Umivanje zob, predvsem z encimsko zobno pasto je vsekakor priporočljivo čim pogosteje, a zobnega kamna (trdih zobnih oblog) s tem žal ne boste odstranili. V vsakem primeru bi vam priporočala obisk veterinarja, predvsem, če pri muci opažate nelagodje ob hranjenju (odklanjanje hrane, spuščanje hrane iz gobčka, izogibanje trde hrane), saj je stanje lahko neprijetno in boleče. Primarno se zdravi z zobnim posegom, kjer v splošni anesteziji opravimo pregled cele ustne votline vključno z zobnim rentgenom, sčistimo zobni kamen in žepe pod dlesnimi in odstranimo zobe, če je to potrebno. Konzervativno se lahko poskusi tudi z antibiotično, protivnetno in lokalno antiseptično terapijo. Internistični pregled muca je okrog 40 evrov vključno z ultrazvokom abdomna, zobni poseg pa se cenovno začne z 200 evri, končna cena pa je odvisna od dolžine in zahtevnosti posega. Če vsa skrbi, se mogoče najprej oglasite na splošni pregled in nato skupaj naredimo plan naprej. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Imamo 9 mesecev staro Veliko švicarsko planšarko. 6.11. je dobila prvo menstruacijo. Zadnje dni pa opažam, da ji med počivanjem in spanjem uhaja urin, saj vsa njena ležišča smrdijo po urinu. Živi z nami v hiši in drugje ne urinira (ni lužic po hiši). Je normalno razpoložena in aktivna, ima povečan apetit. Sicer je zdrava. Zunaj na sprehodu pogosto lula, kak deci. Zelo intenzivno si liže spolovilo in predel okoli njega, sploh zvečer. Je to kaj povezano z gonitvijo ali je bolje, da jo pripeljemo na pregled?

ODGOVOR:

Njena gonitev bi morala že počasi izzveneti, če še vedno pretirano urinira in to na neprimernih mestih, je bolje, da jo pripeljete na pregled, da se izključi uroinfekt. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

 

 

VPRAŠANJE:

Psička -shih-tzu – ima vsak dan gnojno oko, bili sva pri veterinarju, ki ji je izmeril pritisk obeh očes. Na desnem je imela 26 na levem pa 13mmHg.  Zanima, ali ti podatki zadostujejo, da ji predpišete zdravila, ali se morava osebno oglasiti?

ODGOVOR:

Normalni intraokularni pritisk se giblje med 12 in 25 mmHg (torej je v enemu očesu rahlo povišan), kar lahko kaže na glavkom, uveitis ipd. Vsa ta stanja so resna in zahtevajo specialistično obravnavo očesa pri oftalmologu, kjer se preveri tudi očesno ozadje. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

 

VPRAŠANJE:

Danes je osebno vozilo zapeljalo čez sprednjo desno pasjo šapo psa – beli švicarski ovčar.
Odpeljal sem ga na pregled v bližnjo ambulanto, kjer so opravili rtg slikanje in ugotovili zlom kosti.
Zanima me če je potrebno opraviti še CT vezi, ali je moja skrb odveč.

ODGOVOR:

Samo iz poslanega vam težko karkoli podrobneje komentiram. Zdravljenje je odvisno od tipa in lokacije zloma (enostaven, kompliciran ipd.), a večinoma za diagnozo zadostuje ortopedski pregled in rentgensko slikanje, nato pa ortoped predlaga način zdravljenja. Le to je lahko konzervativno (opornica) ali pa kirurško (osteosinteza) – zopet, odvisno od tipa zloma. Nevrološko stanje okončine se prav tako oceni med pregledom. Za kaj več informacij pošljite rentgensko sliko na klinika@prva-klinika.si in posredujte telefonsko številko, da vas lahko kirurg, ki pri nas opravlja ortopedske posege, kontaktira ali se obrnite nanj na telefonski številki 01 200 51 80, Vice Zaninović, dvm. Aleksandra Slapšak, dr.vet,med.

Navigacija prispevkov