VPRAŠANJE:

Danes zvečer (30.november) sem hotela mojega mačkona zapreti v hisico. Ura je bila okoli 18.00 in jaz sem bila z muckom se zunaj. Potem sem se odlocila da odidem nekaj iskat v hiso. Cez priblizno 30 min nekaj zaslisim. In vidim da se dva macka tepeta. Takoj sem jih preplasila. In nato se mi je zdelo, da je v pretepu bil tudi moj macek. Zacnem ga klicat potem pa je koncno prisel. Ampak zagledam da ni vredu. Pogledam ga in vidim da je pod repom razmazan ‘kakec’. Skrbi me, ker ga je bilo zelo strah in potem je hitro sel v svojo hisico. Kaj bi lahko bilo to? Za tem so je takoj zacel lizati… Po asfaltu sem videla tudi okoli 1cm majhne kakce. Sosedi so imeli tudi mucka , ki se je stepel in potem je tudi on bil tak. Pokakal se je tudi kar po asfaltu ali pa ko ga je nekdo pestval…(zgledalo je kot driska). Me zanima zakaj to nastane pri pretepu. Macek se ni kastriran je to tudi problem? Me pa zanima ce veste kaj je to in koliko je zdravljenje tega (cena). Je to zelo huda poskodba?

ODGOVOR:

Svetujem vam, da se mucka pregleda, po pretepih je pričakovati ugrizne ali vbodne rane, ki jih je potrebno zdraviti. Mucka preglejte doma, če najdete rano na koži, ga pripeljite na pregled. Nekastrirani mački se pretepajo pogosteje, zato je kastracija priporočljiva. Vice Zaninović, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Opazil sem članek o barvi dlesni pri psu… moj pes pitbull 4mesece je sedaj izgubil prvi mlečni zob in se mu je zgoraj pojavil stalni… nad zobom pa je postala dlesen rahlo rdeče barve (le nad zobkom). Za kaj bi lahko šlo?

ODGOVOR:

Najverjetneje gre za vnetje dlesni, pri mladičih pogost pojav zaradi menjave zob. Vice Zaninović, dr.vet.med.

VPRAŠENJE:

Pes, s katerim sem nameravala pariti mojo psičko naslednji mesec, je prejšnji teden zbolel za piroplasmozo. Bolezen je bila odkrita zelo zgodaj in je v fazi zdravljenja. Na internetu sem prebrala, da takšen kuža ne more biti darovalec krvi ter, da ima parazite v latentnem stanju ves čas v krvi in bolezen lahko ponovno izbruhne kadarkoli.Nisem pa zasledila kako je s paritvijo. Zanima me ali takšen pes lahko pari brez posledic za mladičke.

ODGOVOR:

Okužba s protozojem Babesio spp. (novo ime za piroplazmozo) se primarno prenaša z vektorji (okuženi klopi). Kljub temu je okužba zdrave živali mogoča tudi s krvno transfuzijo okužene krvi, po nekaterih virih pa tudi preko neposrednega stika preko ran med okuženo in neokuženo živaljo. Naj bi bil mogoč tudi transplacentarni prenos-se pravi iz psičke na mladiče že med brejostjo. Sicer nimamo direktnih informacij, da bi se babesioza prenašala s spolnim kontaktom, a je glede na možnost prenosa preko ran/poškodb vseeno potrebna previdnost pri parjenju, saj potencialne okužbe psičke in posledično njenih mladičev ni mogoče popolnoma izključiti. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Pri naši muci Mimi, ki je stara 3 in pol leta, sicer vaša pacientka in kmečka muca, se pravi ne rodovniška, opažam slabe zobe. Občasno pordelo zgornjo sprednjo dlesen, tudi se zdi, da ji 2 mini sprednja zobka manjkata in tudi ostali so precej krivi, odmaknjena dlesen, majavi…sekalca se zdita v redu… Mimi hranimo s kakovostno hrano (briketi in občasno tuno iz konzerve), zadnja 2 meseca od Royal Canina Oral care brikete, kupila sem tudi zobno pasto z encimi in ji skušam približno vsak drugi ali tretji dan podrgniti zobe. sem pa zadnjič govorila z lastniki Mimine mame, od koder Mimi izvira in so rekli, da je mačka mama povsem izgubila zobe in da tudi njen brat ima zelo slabe, izpadle zobe. Mimi sicer deluje zdravo, zadovoljno, ješče… Moje vprašanje je, če gre pri Mimi za slabo dedno zasnovo ali je sploh kaj, s čimer ji lahko pomagamo ali je na voljo samo to, da jo še naprej dobro hranimo (če bo potrebno z mehko hrano), in skrbimo za njeno ustno higieno… Hvaležna bom za vaš pogled na stvar. Brala sem namreč o čiščenju zob pod narkozo, pa nisem prepričana, da je to to, kar Mimi potrebuje. Morda kakšno zdravilo, po katerega lahko pridem sama, brez da jo vznemirjam s potjo in boksom…

ODGOVOR:

Glede na opisane težave gre pri vaši mački najverjetneje za vnetje dlesni – gingivitis ter napredovano parodontozo, ki se kaže z vnetjem dlesni, slabim zadahom, majavostjo in izgubo zob. Vzrokov za omenjene težave je več, med drugimi je tudi genetska zasnova.

V takih primerih običajno začnemo z antibiotskim zdravljenjem, ki omili znake vnetja, žal pa samih težav ne odpravi. Za to je potrebna sanacija zob v splošni anesteziji, ko veterinar zobe očisti, temeljito pregleda, prizadete zobe pa po potrebi odstrani. Ko so zobje sanirani se priporoča uporaba encimskih past ter kakovostna hrana, ki preprečujejo ponovni nastanek parodontoze.

Svetujem Vam, da se naročite na pregled, kjer bo veterinar pregledal zobovje in Vam svetoval če je potreben tudi stomatološki poseg. Obenem bi mačka dobila tudi začetni odmerek antibiotske terapije . Kalina Seljak, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Imam 7 mesecev staro psičko pasme border collie, ki je v zadnjih dneh dobila prvo menstruacijo. Rada bi jo sterilizirala, ker pa so mnenja o tem kdaj je najbolj primeren čas za ta poseg različna, me zanima kdaj ga vi priporočate? Na vaši spletni strani sem opazila, da izvajate tudi laparoskopsko sterilizacijo, zanima me kakšna je cena tega posega?

ODGOVOR:

Sterilizacijo svetujemo opraviti med prvo in drugo gonitvijo, najbolje cca 2 meseca po koncu prve gonitve. Laparoskopsko sterilizacijo trenutno ne opravljamo, najverjetneje bom to storitev lahko ponudili v začetku leta 2021. Svetujem vam, da nas takrat še enkrat pokličete. Vice Zaninović, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Imam psičko francoskega buldoga (brez rodovnika) staro 1,5 let. Je navajena na ukaz lulat, vendar vseeno lula ko spi. Zadnje čase še pogosteje. Zdravili smo vnetje 2x.Lulat jo peljemo vsaj 8x dnevno, lula v postelji, sedaj spusti že na kavču, 2x mi je tudi že v naročju (po 1,5 ure od lulanja) ko sva zvečer ležali. Veterinar pravi, da je z njo vse ok. Sem ji dajala že tudi 1 teden tablete za inkontinenco pa ni bilo nič bolje (skoraj slabše). Lahko sploh še kaj pomaga veterinar? Ne vem kam bi se še obrnila, denarja pa počasi že tudi zmanjkuje…

ODGOVOR:

uhajanje urina je res lahko posledica vnetja mehurja, kar se ugotavlja s pregledom urina (morda tudi mikrobiološkim). Glede na to, da je vaša psička še mlada gre lahko tudi za določene anatomske nepravilnosti, kar se ugotavlja z ultrazvokom in drugo slikovno diagnostiko. Lahko pa gre tudi za inkontineco zaradi zgodnje sterilizacije (pred 6 meseci starosti), v tem primeru pri nas zdravimo s Propalin sirupom, vendar je za klinični odziv potrebno najti primerno dozo zdravila. Za več informacij nas pokličite ali se naročite na pregled. Urška Vesel, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Pred dnevi sem pri našem morskem prašičku opazila,da ima na predelu zadnjice neko belo snov. Ko sem jo odstranila, je izgledalo kot glista, dolga 2 cm,belkasto-prozorne barve. Struktura je bila gumijasta, ni se premikalo in pod vodo ni razpadlo. Na zraku se ta gumijasta zadeva strdi. Po obisku veterinarja smo dobili ampulo proti glistam. Iztrebki so bili preverjeni in tam ni bilo prisotnih zajedalcev. Naslednji dan se je zadeva ponovila in sem ugotovila, da ta zadeva prihaja iz njegovega spolovila. Samček je star slabe 3 mesece. Zanima me, kaj bi to lahko bilo, saj na spletu nisem našla nikakršne podobne situacije.

ODGOVOR:

Sicer pri nas večinoma zdravimo pse in mačke, vendar glede na opis gre pri vašem morskem prašičku verjetno le za strjen ejakulat. Vsi samčki (tudi kastrirani) normalno proizvajajo ejakulat, ki ga izločijo, tako da ga pogosto lastniki niti ne opazijo. V primeru, da ga ne morete odstraniti, je morskega prašička treba peljati k veterinarju, saj lahko v nasprotnem primeru povzroča vnetje in zaporo seča. Urška Vesel, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Pri svojem mačku (star je 9 m), sem pred enim tednom uporabila Frontline Combo, ga uporabljamo preventivno za klope in bolhe. Potem pa sem čez en teden hkrati opazila še okužbo z ušesnimi garjami in glistami. Zanima me ali lahko uporabim v tem primeru Stronghold, glede na to da je pred enim tednom že dobil Frontline?

ODGOVOR:

Navedena proizvoda ne vsebujeta enake učinkovine, tako da do predoziranja ne bo prišlo. Vseeno svetujemo, da se med uporabo počaka 2 tedna od prejšnjega proizvoda. Proti glistam lahko uporabite tudi pasto ali tableto. Urška Vesel, dr.vet.med.

 

 

VPRAŠANJE:

Verjetno je pri psih enako kot pri človeku, da mora za cepljenje bit zdrav, a ne? Nasa psička dobro leto stara mora v decembru na cepljenje proti steklini in kužnim boleznim. Občasno ima bolj mehko blato ( ni driska, zjutraj normalno, popoldan mehkejše) a se to smatra za ‘bolezen’ pri kateri se nebi smelo cepit psa??Hvala za vas odgovor, ste nam v veliko pomoč.

ODGOVOR:

Tako kot ste sami predvidevali mora biti pes ob cepljenju zdrav. Če so driske le občasne in minejo v enem dnevu, običajno niso problematične, vseeno pa vam V vašem primeru svetujem, da se oglasite pri veterinarju.
Za začetek lahko poskusite s probiotiki, ki ob blažjih prebavnih motnjah rešijo težave. V primeru, da so driske kronične pa je potrebno ugotoviti vzrok in jih ustrezno zdraviti. V tem primeru vam veterinar do konca zdravljenja izda odlog o cepljenju proti steklini. Kalina Seljak, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Sem lastnica mačke (mešanke), main coona (mačkon) in nemške doge (pes). Vse tri živali so bile sterilizirane in kastrirane ob priporočljivi starosti. Na zalost pa imamo že sedem let težave z našim maincoonom, ki je po kastraciji spremenil svoje vedenje. Težave so vezane zlasti na vertikalno praskanje po vratih, predalih, oknih,… in to kljub praskalniku ter na nočno aktivnost, ki vključuje tekanje obeh mačk (da padajo stvari) in mijavkanje, čeprav je dobil hrano. Poskusila sem že z vsemi možnimi nasveti lastnikov mačk: striženje krempljev, pozno hranjenje (mokro hrano dobita le zvecer, kar se da pozno, briketi so na voljo cez cel dan), lepljenje povrsin z lepilnim trakom, kapljice vode v spreju, macja trava,…Pa se bi lahko naštevala. Ko pridem iz službe zeli macek 150% moje pozornosti. To pomeni, da če se grem samo v dobi preoblect, bo že na drugi strani vrat pričel s praskanjem in mijavkanjem. Isto iskanje pozornosti se ponavlja vedno, če sem v katerem izmed prostorov, kjer ni on. Seveda se pa to nadaljuje tudi zvecer, ko se s partnerjem odpraviva spat. Macek preprosto zacne na drugi strani vrat močno praskati, mijavkati in se celo obešati na kljuko vrat. Vcasih mi je preprosto lazje, da grem kar na kavc spat, da dobim vsaj nekaj ur spanca, kajti takrat se pogosto zgodi, da macek spi ob meni. Zavedam se, da je to moja napaka, ampak v obupu, saj že sedem let ne spim v kosu (ampak me njegove aktivnosti zbujajo po 3-4 na noc), podležem želji po spancu. Za nami je res veliko neprestanih noci, kreganj ter obupa v iskanju resitev, ku pa nikoli ne obrodijo sadov. V maju pricakujeva s partnerjem naraščaj in me skrbi, kako se bo to odvijalo naprej, saj ne bom mogla ponoci pomirjati zmeraj samo macka, ampak bom rabila tudi skrbeti za otroka. Hvalezna bom vsakega nasveta, saj bi si zelela veliko lepse zivljenje, tako za mackona, kot tudi zame in za to sem pripravljena tudi delati.

ODGOVOR:

glede na opisano problematiko, gre pri vaši mački najverjetneje za vedenjsko in ne bolezensko težavo. V tem primeru Vam svetujem, da se obrnete na strokovnjaka za mačje vedenje. Ena od svetovalnic je Minamikat (Pšenica Kovačič), na spletu pa lahko najdete še druge. Kalina Seljak, dr.vet.med.

 

Navigacija prispevkov