VPRAŠANJE:

Maček je imel teden dni nazaj operacijo, pri kateri so mu izpulili enega izmed spodnjih zob, dobil je tudi šive. Sedaj pa ima na mestu, kjer so mu izpulili zob nekakšno belo oblogo. Je to normalno ali se mu morda nabira hrana v rani? Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

ODGOVOR:

Obrnite se na veterinarja, ki je opravil sanacijo zobovja. Če je bilo to pri nas, me prosim pokličite na kliniko, tel. 012005180. Vice Zaninović, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Pred štirimi leti je mačka zbil avto, veterinar je takrat rekel, da lahko živi brez operacije ampak bo šepal. Čez en teden je maček nehal šepat in je normalno hodil brez operacije.
Pred tremi dnevi je maček kar na enkrat imel paralizo zadnjih nog, urin mu je ušel ampak je v roku 5 minut bil normalno živahen in je jedel. Danes je cel dan bil živahen, jedel. Zvečer je skočil iz kavča in ni mogel več premikati zadnjih nog. Hkrati je izločil blato. Začel je težko dihati, bruhat je začel, iz smrčka mu je začelo teči. Medtem ko sem ga peljala k veterinarju je poginil. Kaj bi bil lahko vzrok za nenaden pogin?

ODGOVOR:

Glede na opisano poškodba pred 4 leti najverjetneje ni vzrok paralize in pogina. Končno diagnozo bi pokazala samo obdukcija, za kar je že prepozno. Glede na opisane znake bi lahko šlo za aortno trombozo ob popuščanju srca, seveda pa je to samo suspektna diagnoza. Lep pozdrav. Vice Zaninović, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Psička je stara 2 leti in pred dvema tednoma začela z gonitvijo. Zdaj naj bi šla v 3 teden, ampak se ji je izcedek spremenil. Postal je bolj packast, smrdeč in svetlo rdeče barve. Zanima me, če je to normalno?

ODGOVOR:

Sprememba barve in količine izcedka je lahko normalen pojav, sprememba vonja prav tako, lahko pa je tudi znak vnetja maternice. Za postavitev diagnoze je potrebno opraviti ultrazvočno preiskavo rodil in sečil ter vsaj krvno sliko. Svetujem vam, da opravite omenjene preiskave. Lep pozdrav. Vice Zaninović, dr.vet.med.

 

VPRAŠANJE:

Danes sem opazil, da ima moj 6 mesecev star Boston terrier nekoliko nenavadno postavitev (zgornjih sprednjih) zob. Prilagam sliko. Ali je to normalno oz. ali naj ga pripeljem pokazat?

ODGOVOR:

Po sliki sodeč gre za zaostal mlečni zob (inciziv), ali pa za nepravilen položaj stalnega zoba( bolj verjetno). Pri bostonih je nepravilna rast zobovja pogost pojav. Za natančnejše informacije svetujem pregled in po potrebi RTG slikanje. Vice Zaninović, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Zdravo,imam francoskega bulldoga, sedaj se mi Že kakšen teden na vsake toliko časa drajsa po ritki..da bi imel polne analne zleze bi verjetno Čutila bulice? Ali je možen kakšen alergotest na kakšno hrano ali podobno? Že pred 3 leti sva imela podobno situacijo, takrat je bilo rečeno da umaknem piščanca, vendar brez kakršnih koli testov..zato bi rada sedaj kaj podrobnega.

ODGOVOR:

Lahko gre za polne ali vnete paranalne vrečke, možni pa so tudi drugi vzroki, npr. rezlične vrste alergij.
Svetujem, da kužka pripeljete na pregled, saj le tako lahko postavimo diagnozo. Predhodno se, prosim, naročite na recepciji klinike, tel. 012005180. Vice Zaninović, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Vprašala bi vas, glede na to da je psička stara že skoraj 7 let, bi bilo smiselno narediti splošen pregled ce je vse v redu. Videla sem (nekje na spletu) da ponekod v Lj. To delajo – nekakšen splošen pregled za starejše pse, vzamejo kri,…. Glede na to da je nekaj časa dobivala kar nekaj zdravil,… Pri vas to opravljate, kakšna pa bi bila cena.

ODGOVOR:

Glede diagnostičnih preiskav na splošno svetujemo opraviti ob kliničnem pregledu ultrazvočno preiskavo abdomna, RTG toraksa, osnovne krvne preiskave ( hemogram, biokemija, elektroliti) ter analizo jutranjega urina. Cena teh preiskav je cca 200 evrov, odvisno od števila krvnih parametrov in števila RTG slik. Za t.i. internistični pregled se lahko naročite preko recepcije, lahko pa me prej tudi pokličete. Vice Zaninović, dr.vet.med.

 

VPRAŠANJE:

Naša 6 letna psička se goni. Pobegnila je k sosedovemu psu in sumimo, da je prišlo do paritve. Ne želimo mladičkov.  Jo lahko steriliziramo takoj in ali se pri tem odstrani le jajčnike?

ODGOVOR:

Svetujem, da 3 tedne po možni nezaželeni paritvi opravimo ultrazvočno preiskavo, s katero potrdimo ali izključimo brejost. Na podlagi tega vam svetujemo, kdaj sterilizirati psičko in ali je potrebna odstranitev jajčnikov ali tudi maternice. Za natančnejše informacije me lahko pokličete, tel. 012005180. Vice Zaninović, dr.vet.med.

 

VPRAŠANJE:

Pozdrav, kaj mislite o izdelku SoftPaws za mačke? Mačka je stara 6,5 let, pri nas je več kot 5 let. Zdaj imamo 14 mesečno hčerko, ki je nedavno shodila in je noro aktivna. Zadnji mesec so se večkrat ponovili napadi mačke na otroka, nekajkrat jo je ze popraskala po glavi in obrazu. Prej se to ni dogajalo. Kupili smo Feliway, neželeno vedenje se ni ustavilo. Zdaj je že 4 dni mačka pri tašči (ne marata se). Mož noče, da bi prišla nazaj, jaz bi zelo rada, da se vrne v našo družino a me skrbi za hčerkico. Mačka je veterinarsko pregledana, zdrava. Le znervirana zaradi malčice in babice, ki jo čez dan pri nas doma pazi, ko sva z možem v službi. Kaj lahko naredimo? Bi softpaws pomagali? Ali karkoli drugega. Mačka je notranja, stanovanje majhno. Prej ni bila napadalna, navajena je miru in da je doma vse njen teritorij.

ODGOVOR:

V takšnih primerih je vedno najbolje najprej izključiti vse mogoče fizične vzroke agresije (bolečina, bolezni ipd.). Če je mucka veterinarsko pregledana in kot pravite zdrava lahko sklepamo, da njeno obnašanje izvira iz strahu ali anksioznosti. Izdelka SoftPaws ne bi priporočala, saj ne reši problema, le mački onemogoči branjenje pred neželeno pozornostjo in jo morebitno le še bolj spravlja v stres. Feliway je lahko učinkovit, a je dodatno vedno potrebno še spremeniti okolje oz. vedenje vseh v gospodinjstvu do mucke. Pri anksioznih muckah je prvi korak vedno vzpostavitev dnevne rutine, s čim manj spremembami v okolju. Poskusite ji doma urediti mesto, kjer se bo počutila varno (najrajši višje v prostoru), kamor se bo lahko umaknila, če bo sama tako želela. zaenkrat jo poskusite čim bolj pustiti pri miru in počakajte, da sama pride do vas, če si bo zaželela pozornosti. Če se neželeno vedenje kljub ukrepom nadaljuje vam priporočam obisk pri veterinarju, ki se ukvarja z vedenjskimi motnjami psov in mačk. Lep pozdrav. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Pozdravljeni.
Imam 8 let starega mačkona, ki so mu potrdili macjo levkozo. Zaenkrat je edini sindrom to, da se mu vsake par mesecev “porusi” imunski sistem, veterinar mu da antibiotik in mucek je v redu. Sem pa gledala dokumentarec, da se macku kremplji obnavljajo tako, da se mu zgornji del olupi. V vseh 8 letih nisem našla nobenega krempeljčka, sedaj pa v 1 mesecu kar 4. Je to lahko kako povezano z boleznijo in je lahko kaj narobe? Vsi krempeljčki izgledajo normalno in ne kaže da bi ga karkoli bolelo.

ODGOVOR:

Levkoza se lahko kaže z zelo različnimi kliničnimi znaki. Odpadanje krempljev je teoretično lahko povezano tudi s tem obolenjem, ni pa nujno. Glede na to, da mucka odpadanje krempljev ne moti oziroma ga ne boli, je ta znak trenutno nepomemben. Lahko mu začnete dodajati lizin in omega maščobne kisline. Za kaj več bi bil potreben temeljitejši internistični pregled mucka. Lep pozdrav. Vice Zaninović, dr.vet.med.

VPRAŠANJE:

Pri psički je zatekla zadnja desna tačka tik pod kolenom… oteklina je kar velika skoraj 10 cm in zelo trda… sem bila pri veterinarju malo je potipala rekla, da je mogoče od udarca, predpisala antibiotike na 12 ur in sirup proti bolečinam… v roku 1 tedna se mora vsaj malo zmanjšati oteklina po nareku veterinarja, kar je meni kar dolgo obdobje z antibiotiki, da bi bil napredek tako majhen.
Zanima me kaj bi lahko še jaz naredila, da bi bilo kužku lažje… apetita tudi nima veliko in pije tudi bolj kot ne s prisilo, če dodam malenkost mleka samo za okus…

ODGOVOR:

Ker psičke ne poznamo in ne vemo koliko časa oteklina že traja, na katerem mestu točno je in kako izgleda je težko reči za kaj gre. Če se oteklina po 1 tednu antibiotika ne zmanjša ali celo poveča je potrebna nadaljnja diagnostika. To se lahko naredi s tankoigelno bipsijo in nadaljnjo mikroskopsko preiskavo tkiva s katero se določi izvor celic in postavi domnevno diagnozo ter ustrezno zdravi. V tem času je priporočljivo, da psička čimveč miruje, da omejite dolžino sprehodov, sami pa jo lahko hranite po brizgi. Če bi se pri psički v tem času pojavile še druge težave (apatičnost, neješčnost, bruhanje ipd.) vam priporočam obisk pri veterinarju že prej. Lep pozdrav, Kalina Seljak, dr. vet. med.

 

Navigacija prispevkov