VPRAŠANJE:

Imam 14 letno psičko(mešanko) odličnega zdravja. Po videzu,razigranosti zgleda mlad kuža,star le nekaj let.
Imela je 3 legla. Okoli bradavic ima 5 bul že 2leti ima 1 velko bulo(ki je prva ki je nastala) premiera 3 centimeta in ki je na optip mehka. v zadnem casu(ne vem točno kdaj) so pa nastale tudi ostale 4,ki so manjše(premier 1 cm) in so trde na otip. Kakšen teden nazaj sem ugotovila da je ena bula nekoliko zrastla.
Je to kaj nevarno? Bi jo morala pripeljati na preged? Zaradi teh bul nisem na psu ugotovila nobenih sprememb razen tega da gre po stopnicah gor nekoliko težje. V pričakovanju vašega odgovora vas lepo pozdravljam.

ODGOVOR:

Verjetno gre za tumorje na mlečnih žlezah. Terapija je kirurška, svetujem tudi RTG prsne votline in ultrazvok abdomna za izključitev morebitnih metastaz. Če se za operacijo ne bi odločili ( zaradi starosti ali drugih težav), je za pričakovati, da bodo tumorji rasli naprej. Svetujem torej pregled psice in pogovor o možnih načinih terapije.
Lep pozdrav,
Vice Zaninović, dr. vet. med.

Oznake: ,

BOLEZEN PRI PSU

VPRAŠANJE: Imam bernskega planšarja starega 5 let. Do zdaj je bil zdrav. Pred kakim mesecem sem opazila, da mu dlaka štrli vstran od trupa, tudi na glavi. Konice dlake so…

NEVAREN PES

VPRAŠANJE: Ne le do neznancev, ampak tudi do družinskih članov. Pes napada druge ljudi, renči da družinske člane v primeru da ga "naženejo" v hišo, skregajo. Enega od družinskih članov…