Psi Splošno Vsi odgovori Zadnja vprašanja

ALI ŽELVA NUJNO MORA NA POSEG?

VPRAŠANJE:

Imam zelvico rumenovratko staro priblizno pol leta,ima vnetje srednjega usesa,na obrazih ima gnojno bulico ze dva meseca,bili smo pri veterinarju in nam je svetoval naj jo hranimo mesec dni z jetri(zaradi oslabljenega imunskega sistema),ter nato da jo pripeljemo na poseg(odstranitev bulic).Mene skrbi ker sta bulici vsakic vecji,drugace je zelvica zivahna in ima dober apetit.Zanima me ali lahko bulice pozdravimo z antibiotikom ali mora nujno na poseg?

ODGOVOR:

Pozdravljeni, te vrste ognojki, so zal pri vodnih zelvah pogost zdravstveni problem, ki potrebuje kirursko zdravljenje v kombinaciji z antibiotikom. Antibiotik sam, zal ne prodre dovolj globoko v tkivo in je zato treba gnoj fizicno odstraniti in dobro ocistiti sluhovod. Za to pa je seveda potrebna narkoza. Cel mesec hranjenja izkljucno z jetri, nebo dosti pripomoglo k izidu zdravljenja. Prej, bo to prevec mascobe za zelvo, ki mora imeti raznoliko prehrano, ki naj vkljucuje tudi rastline. Namesto jeter, ji hrano parkrat tedensko obogatite z vitaminskim praskom, ki je namenjen posebno plazilcem (z dovolj kalcija, vitamina A,..). Srecno in LP, Petra Šinkovec, dr. vet. med.

Oznake: ,

NASKAKOVANJE IGRAČKE

VPRAŠANJE: Imamo 3 mesece starega mešanca med yorkshirskim in višavskim terierom.Parkrat smo ga zalotili ko je naskakval plišasto igračko. Zanima me ali je to vredu za mladička te starosti. Lp. ODGOVOR:…