VPRAŠANJE:

Kunec je star okoli 7 mesecev. Do sedaj je bilo z njim vse ok. Par dni nazaj smo opazili črne lise na koži, na mestu, kjer je manj dlake, za ušesi. Že od malega ima tam manj dlake. Obnašanje je nespremenjeno, normalno je in pije. Praska se za ušeski. V uhah sicer ni opaziti kakšnih krastic. Drugje je dlaka ok. Ni zajedalcev, ki se jih da opaziti z prostim očesom. Če je možno, bi vam posredovala tudi fotografijo. Hvala za odgovor. Lep pozdrav.

ODGOVOR:

Pozdravljeni, brez pregleda v živo, je res težko reči kaj bi lahko bil problem s kožo. Praskanju za ušesi so lahko vzrok tudi mikroorganizmi (ponavadi kvasovke) v sluhovodih, ki lahko povzročijo vnetje, ki pa je seveda neprijetno in srbeče. Predlagam pregled pri veterinarju, specialistu za kunce oz. eksotične žvali. Pregled je možen tudi na Prvi K kliniki za male živali po predhodnem naročilu. LP, Petra Šinkovec, dr. vet. med.

PREGLED MAČKA?

VPRAŠANJE: Mojega mačka nisem pripeljala k vam na pregled že kakšne 2 leti in me zanimače mislite, da bi bilo to potrebno? Letos bo star 10 let in načeloma nima…