Mački

POPUŠČANJE LEDVIC PRI MAČKU

VPRAŠANJE:

Mojemu mačku kažejo izvidi zadnjega leta, kot da mu popuščajo ledvice. Ker je star šele 4,5 leta (mešanec mainecoon, 6 kg), je mogoče vzrok kje drugje. Ali mislite, da bi bilo smiselno pogledati še srce in ščitnico? Spodaj prilagam rezultate izvidov BUN in CRE (od febr22 je nekje 70% na renal hrani). Prosim vas za mnenje, oz. datum pregleda.

ODGOVOR:

Glede na to da ima vaš muc povišane vrednosti sečnine in kreatinina to kaže, da gre verjetno za začetek ledvične odpovedi. Da bi lahko natančneje določili stopnjo odpovedi pa bi bil priporočljivo opraviti še ultrazvok abdomna (kjer se med drugim pregledajo tudi sečila), analizo urina ter dodatne krvne preiskave (SDMA-dodatni parameter ki kaže funkcijo ledvic, fosfor, jetrne encime, ščitnico, proteine…). Glede na to da je vaš muc mešanec z mainecoonom pa seveda ni odveč tudi kardiološki pregled, saj so pasemsko nagnjeni k srčnim obolenjem.
Omenjene preiskave lahko opravimo na naši kliniki, prav tako je pri nas 2x na mesec (ob petkih) kardiolog.
Če bi se želeli naročiti na pregled nas prosim pokličite na recepcijo. Če je mogoče s sabo prinesite tudi izvide dosedanjih preiskav. Kalina Seljak, dr.vet.med.

RANA NA OBRAZU

VPRAŠANJE: Pozdravljeni, naso hiso redno obiskuje mucka, vceraj pa sem na njenem obrazku opazila veliko oteklino in rano imam slike. Mi lahko prosim sporocite kaj bi lahko bilo in Kako…