VPRAŠANJE:

Moj maček je star 9 let, marca 2021 bo 10. Letos so ga testirali in je pozitiven na mačjo levkozo, čeprav so ga cepili že od starosti par mesecev. Ne vem, zakaj ga niso že takrat testirali?! Veterinar predvideva, da je okužen že od rojstva. Sedaj je le suho hrano – brikete Gastro-intestinal, vendar vse bolj pogosto bruha, do 3x vsak teden. Kaj lahko naredim, da to ublažim? S čim naj ga hranim? 90% časa je notri, le tu pa tam gre na dvorišče.

ODGOVOR:

Če maček pred cepljenjem ni bil testiran, je možno, da je okužen že od rojstva. Možno je tudi, da je bil na hitrem testu negativen pa je imel vseeno latentno okužbo ali pa je bil v inkubaciji. Virus mačje levkoze je lahko neaktiven in ne povzroča težav, tako da ni nujno, da je bruhanje pri vaši mački znak te bolezni. V kolikor ima tudi druge težave (slabše je, hujša, ima respiratorne težave, vnetja ustne sluznice, nenormalne krvne izvide itd…) je lahko mačja levkoza vzrok za bruhanje. V tem primeru se mačku lajša simptome z antibiotiki, zdravili proti slabosti itd. Drugi vzroki bruhanja so tudi notranji zajedalci, alergije na hrano itd (lahko poskusite dati tableto proti zajedalcem in hipoalergeno dieto za 3 tedne), vendar brez pregleda žal ne morem postaviti diagnoze. Urška Vesel, dr.vet.med.

STRONGHOLD

VPRAŠANJE: Muca je dobila ampulo strongholda. Po dveh dneh ni videti učinka na bolhe. Sprašujem v kolikšnem času bo začela ampula delovati oz. kdaj je možno ponovno dati ampulo proti…