VPRAŠANJE:

Mačka je stara dve leti. V novembru 2022 je veterinarka ob pregledu ugotovila zaplato na trebuščku brez dlak. Od takrat je na hipoalergeni dieti, prav tako ima pesek za mačke, nagnjene k alergijami. Pred dvema mesecema so bile krvne preiskave povsem v red. Pregled brezdlačnega predela je pokazal, da se na polovici dlaka prelomi, kar naj bi bil znak, da si mačka dlake puli oziroma ekscesivno liže tisti predel. Ker se situacija z dieto ni nič izboljšala, je veterinarka predlagala, da je potrebno pokusiti z zaščitno obleko, da se ne bo mogla lizati po tistem delu in da vidimo, če je težava v tem, potem je lahko problem v hišni pršici ali pa v psihičnih težavah, ki bi jih lahko potem zdravili z antidepresivi. Kakih drugih pregledov ni opravila ali da bi ji vzela kakšen vzorec ali kaj podobnega. Zanima me, kaj se da še narediti (zdi se mi, da bi bila moja mačka zelo nesrečna v tej zaščitni obleki ali z ovratnikom) in če lahko kaj pomaga tudi menjava hrane?

Redno dobiva ampule proti notranjim in zunanjim zajedalcem. Na drugih delih je dlaka lepa, razen na robovih ušes se ji pojavljajo tudi deli brez dlake. Mačka je ješča, drugače zdrava, igriva.

ODGOVOR:

V primerih, ko pride do prekomernega lizanja, ki je posledica srbenja, gre največkrat za alergije (na pršice, bolhe, hrano, trave…) ali pa za kožne parazite. Parazite se ugotovi oziroma izključi na podlagi vzorca kože, pomembno pa je tudi da ima mačka mesečno zaščito proti parazitom (najbolje ampula Nexgard combo ali tableta Credelio). Če v roku enega meseca ali dveh ni boljše, je naslednji korak izključevanje alergije na hrano, kar ste že naredili (je pa tudi res, da je pomebna izbira prave hipoalergene hrane za vašo mačko, saj ni vsaka hipoalergena res hipoalergena zanjo). Ko vse to izključimo nam ostane alergija na okoljske alergene (npr pršice) ali psihološki vzrok lizanja. Torej diagnozo postavimo postopoma, z izključevanjem, za kar je potrebnega kar nekaj časa.

Funkcija zaščitne obleke je samo ta, da si mačka ne more lizati kože in se posledično koža ne more še bolj vneti. Boljša izbira je v ta namen uporabiti simptomatska zdravila, ki pomagajo glede srbečice, to so kortikosteroidi (seveda v nizkih, protivnetnih dozah, da ne pride do stranskih učinkov) ali druga zdravila. V primeru, da po tabletih opazimo izboljšanje, je to pokazatelj, da gre za alergijo in ne za psihogeno srbečico. Alergijo na okoljske alergene lahko zdravimo tudi z imunoterapijo, v primeru pa da gre za psihološki vzrok se uporabljajo določeni antidepresivi.

Če bi želeli, da se poglobljeno pogovorimo, kaj bi bil naslednji korak pri vaši mački, se lahko naročite na dermatološki pregled. Urška Vesel, dr.vet.med.

MUC SE PRASKA

VPRAŠANJE: Imam mucka, starega približno 1leto, kastriran, cepljen(proti kugi, prehladu in mačjim garjam), dobiva ampule proti klopom in bolham. Zadnje čase opažam, da se drži bolj doma (ponavadi ga po…