Psi

LAPAROSKOPSKA STERILIZACIJA

VPRAŠANJE:

Imam psičko mešanko, ki je stara 6 mesecev in težka nekje 12 kg, srednje velikosti. Želim, da se sterilizacija opravi laparoskopsko. Pri kateri starosti se lahko opravi? Kako dolgo je okrevanje?

ODGOVOR:

Po novejših  doktrinah se svetuje poseg opraviti po prvi gonitvi zaradi zmanjšanja verjetnosti urinske inkontinence in skeletnih anomalij. Omenjeno je pomembno predvsem pri psicah velikih pasem, pri manjših ali srednje velikih pa je urinska inkontinenca zaradi sterilizacije relativno redek pojav. Zato v vašem primeru lahko poseg opravite tudi pred prvo gonitvijo. Kdaj se bo začela goniti, ni možno vnaprej predvideti. Če se torej do prve polovice marca ne pojavi gonitev, lahko poseg opravimo do takrat.

Laparoskopska tehnika je manj travmatična od klasične, ustrezno temu je tudi rekonvalescenca hitrejša, komplikacij s celjenjem rane je manj, prav tako postoperativne bolečine.

Za več informacij je najbolje, da me pokličete, termin za poseg pa lahko pridobite preko recepcije klinike. Vice Zaninović, dr.vet.med.

NASKAKOVANJE IGRAČKE

VPRAŠANJE: Imamo 3 mesece starega mešanca med yorkshirskim in višavskim terierom.Parkrat smo ga zalotili ko je naskakval plišasto igračko. Zanima me ali je to vredu za mladička te starosti. Lp. ODGOVOR:…