Psi

NEPRAVILEN UGRIZ

VPRAŠANJE:

Psički pritlikavi pudlici, so ob treh mlečnih zobkih zrastli stalni. Pri sedmih mesecih so ji izpulili te tri mlečne zobke. Ima pa nepravilen ugriz, sprednjo čeljust ima pomaknjeno naprej oz. daljšo z cca 0,5 cm razmikom. Sedaj je stara 7 mesecev in me zanima ali bo to slabo vplivalo na zdravje ostalih zobk. Ali se bo ugriz še popravil? Ali se ji lahko kako pomaga, da bo lahko uporabljala sprednje zobke.

ODGOVOR:

Pohvalno, da ste tako hitro ukrepali in so se zaostali mlečni zobje odstranili. Nepravilen ugriz je lahko problematičen, če preprečuje popolno zaprtje gobčka, omejuje jemanje hrane ali povzroča, da imajo nekateri zobje premalo prostora in zato rastejo v neprimernih ravninah. Do pribljižno 1 do 1,5 let so zobje še precej mobilni in se lahko do neke mere prestavijo nazaj v naraven položaj, ko se zobje, ki so bili v nepravilni poziciji odstranijo – to pogosto vidimo pri zaostalih mlečnih podočnikih. Zelo majhna verjetnost je, da se bo čeljust sama od sebe popravila. Trenutno obstajajo že nekatere ortodontske terapije, ki lahko pomagajo pri zelo nepravilnih ugrizih, za več informacij se lahko obrnete na specialistki veterinarske stomatologije Dr. Ano Nemec na veterinarski fakulteti ali Dr. Ano Rejec v Bolnici za živali Postojna. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

PES SE TRESE

VPRAŠANJE: Zanima me, nas pes bo star 3 leta je pudelj. V soboto nas ni bilo doma in je bil par uric sam. On zmeraj rad skace se posebj ce…