Eksoti

SPREMEMBA BARVE DLAKE PRI RUSKEM HRČKU

VPRAŠANJE:

Imamo ruskega hrčka starega dva meseca in pol. Je zelo živahen, pije in je raznoliko hrano, ter ne kaže nobenih zdravstvenih težav. Skrbi nas menjava barve dlake. Ob nakupu je bil temnejše sive barve, sedaj je svetlo siv,  po nekaterih delih pa že kar bele barve. Gre za kakšno bolezen, saj pri prejšnjih hrčkih tega pojava nismo opazili. Prosim za vaše strokovno mnenje.

ODGOVOR:

Pri nekaterih vrstah hrčkov med katerimi je tudi ruski, je menjava barve dlake normalen pojav. Ruski hrčki, ki živijo v naravi pozimi dobijo svetlejšo ali celo belo barvo dlake (ki jih zavaruje pred plenilci), spomladi pa ta zaradi daljšega dneva spet potemni.
Pri hrčkih, ki jih imamo doma in živijo v ujetništvu, do tega ne pride vedno, sploh če so zaradi notranjega bivanja ves čas izpostavljeni enaki količini svetlobe. Kljub temu se včasih zgodi da pozimi zaradi krajših dni spremenijo barvo dlake. Če gre za to, bi morala dlaka spomladi/poleti spet potemneti.
V primeru da bi pri hrčku opazili še kakršnekoli druge znake (srbečica, izpadanje dlake ipd.) pa bi vam vseeno svetovala obisk veterinarja specializiranega za male glodalce. Kalina Seljak, dr.vet.med.

 

STERILIZACIJA KUNČICE

VPRAŠANJE: Doma imamo kunčico Lili staro 6mesecev in zadnje čase je zelo živahna. To sicer ni niti problem, problem je bolj, ker pušča "sledi" za seboj in občasno čisto ponori…