VPRAŠANJE:

Imam psičko staro 8 let – yorkširski terier. Pred približno 8 meseci se ji je pojavila na trebuhu bulica v velikosti frnikole, nato pa smo jo pred 4 meseci dali sterelizirat vendar ji bulice niso odstranili, ker smo se odločili da bi bil poseg prevelik in da bomo bulico odstranili drugič. Veterinar je rekel da se odstrani celotna mlečna žleza ter seski, vendar smo odšli še po drugo mnenje k drugemu veterinarju, kjer pa je rekel, da se odstranijo samo zadnji seski kjer so bulice in da posega ne morejo opraviti naenkrat na obeh straneh. Se pravi da bi psička potrebovala še vsaj dve narkozi. Ker sta mnenja tako različna me sedaj zanima še tretje mnenje. Psički pa sta se do sedaj že naredilu dve bulici malo večji od frnikule. Ne moremo se odločiti kaj bi bilo najbolje. Eni bi ji naenkrat izrezali vse, drugi pa samo dva seska v dveh narkozah. Prosim, če mi poveste še vaše mnenje. Zelo se tudi bojimo narkoze saj je že starejša in je že bila pod dvema narkozama. Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor.

ODGOVOR:

Spoštovana, svetujem, da se naročite na posvet, da pogledam psičko in na podlagi pregleda naredim plan kirurgije. Sicer vam pred pregledom glede na to, da je psička starejša svetujem kompletan internistično kardiološki pregled pri naši internistki. Pri tem pregledu se poslika tudi prsni koš in se oceni ali so vidni razsevki v prsnem košu. Seveda rentgen ni sto odstoten (v tem primeru bi se odločili za CT prsnega koša) vendar nam da okvirno informacijo ali se v poseg splača iti. Istočasno lahko kirurg pogleda psičko in naredi plan operacije, ki se naredi dan ali dva po pregledu. Odvisno od prostih terminov. Lp, Emir Mujagić dr.vet.med.

MLADI MUCKI

VPRAŠANJE: Pozdravljeni, zanima me zakaj naši mački vedno umrejo spomladanski mladiči in sicer iz razlogov kot so da jim teče kri in nosa ali pa iz ust, nekateri pa se…