VPRAŠANJE:

Moja grška želva je stara 7 let,  že nekaj časa ni aktivna in ne je, oklep ima mehak. Kaj naj storim?

ODGOVOR:

Za grške kornjače, ki živijo prosto v naravi je normalno, da pred zimo, ko se temperature znižajo, postanejo manj aktivne in neješče saj se s tem pripravijo na hibernacijo.
Z želvami v ujetništvu pa je drugače, saj hibernacija ni nujno potrebna. Če jo imate doma v stanovanju je v hladnejših mesecih potrebno postopoma znižati temperature terarija ter njegovo osvetlitev.
Če imate želvo zunaj, se ji lahko omogoči tudi hibernacija, vendar je pred tem potreben pregled pri veterinarju, saj morajo biti želve za to popolnoma zdrave, pomembno pa je tudi, da imajo v okolju vse potrebne pogoje za hiberniranje (zemlja/slama, temperatura ki ne pade pod 0°C, postopno praznenje prebavil pred hibernacijo…).
Omenili ste tudi mehek oklep, kar nakazuje, da želva ni zdrava. Do težav z oklepom (in kostmi) lahko pride zaradi pomankanja UVA/UVB svetlobe, nepravilne prehrane, pomankanja kalcija, ipd.
V vsakem primeru Vam torej svetujem, da se z želvo naročite na pregled pri veterinarju specializiranemu za eksotične vrste živali, ki bo želvo pregledal, ustrezno zdravil in vam svetoval glede ustrezne oskrbe.          Kalina Seljak, dr.vet.med.