VPRAŠANJE:

Moja psicka ima na hrbtu bulo (lipom?) velikosti 1-2cm . Zanima me, ali je potrebna predhodna punkcija za diagnostiko , ali pa lahko takoj operativno odstranite?. Kolikšen je strošek taksnega posega?

ODGOVOR:

Načeloma pred vsako kirurško obravnavo spremembe najprej punktiramo – če se sumi na lipom je to opazno že takoj po jemanju punktata. V nasprotnem primeru se vzorec pošlje na analizo, da se izključi morebitne maligne novotvorbe, ki se kirurško rešujejo drugače kot benigne spremembe. V vsakem primeru se odstranitev izvede v splošni anesteziji, zato je pred posegom priporočljivo narediti klinični pregled in osnovne laboratorijske preiskave (kri) kužka – predvsem, če gre za starejše živali. Točno ceno je nemogoče napovedati, saj je odvisna od obsežnosti spremembe, zahtevnosti odstranitve in dodatnih preiskav, ampak računajte cca 250 evrov brez dodatnih preiskav. Aleksandra Slapšak, dr.vet.med.

POLOMLJEN REP

VPRAŠANJE: Prosim vas za pojasnilo glede polomljenega mačjega repa. Zanima me, kako do tega lahko pride, kako tak rep izgleda in kakšne so posledice take poškodbe. Sumim namreč, da ima…