Pregled sečil – nožnice, sečnice, sečnega mehurja, sečevodov, ledvic.

Indikacije:

  • kronična vnetja mehurja
  • inkontinenca
  • prirojene anomalije sečil (npr. ektopični uretri)
  • sečni kamni
  • neoplazije
  • hematurija neznanega izvora

Cistoskopijo lahko izvajamo pri psicah z rigidnim ali fleksibilnim endoskopom, pri samcih pa zaradi anatomije samo s fleksibilnim. Uporablja se predvsem z namenom pregleda sečnega mehurja ter za odvzeme bioptov na podlagi katerih diagnosticiramo neoplazije in druge patologije sečnega mehurja.

S fleksibilnim endoskopom retrogradno vstopimo v sečnico mačk, psic in samcev. Ker so bolezni urinarnega trakta relativno pogoste, nam ta tehnika omogoča hiter in neinvaziven pregled sečil.
Pri pacientih s sumom na ektopične sečevode- uretre, bomo le te s pomočjo endoskopa tudi diagnosticirali. Večina ektopičnih uretrov je intramuralnih, katere lahko z endoskopsko vodeno lasersko ablacijo tudi kirurško rešujemo.

Endoskopija nam je v veliko pomoč pri težavah z urolitiazo (sečni kamni). Večina veterinarjev obstrukcijo sečnice ali pa prisotnost urolitov v mehurju rešuje kirurško s cistotomijo in/ali uretrostomo. Pri takih zapletih nam rigidni endoskop omogoči, da urolit, ki je zataknjen v sečnici, potisnemo retrogradno nazaj v mehur ali pa ga s pomočjo laserja razbijemo na manjše dele (litiotripsija) in nato preko delovnega kanala odstranimo iz sečnice oz.sečnega mehurja.

Za odstranjevanje urolitov v sečnem mehurju uporabljamo tudi minimalno invazivno laparoskopsko asistirano cistotomijo. Gre za kirurški poseg, kjer se v trebušno steno nad mehurjem naredi 2cm odprtino, preko katere s pomočjo kamere lociramo sečni mehur, ga primemo ter s štirimi držalnimi šivi prišijemo na trebušno steno na mestu odprtine. Nato napravimo majhno incizijo v sečni mehur v katerega vstavimo delovni kanal, preko katerega s pomočjo kamere pregledamo notranjost. Manjše urolite odstranimo s pomočjo sukcije, večje pa s prijemalkami ali košarico. Po končanem posegu odprtine zašijemo z resorbtivnim šivalnim materialom.

V primerjavi s klasično cistotomijo je ta tehnika manj invazivna, hitrejša, hkrati pa zaradi kamere omogoča popoln pregled sečnega mehurja in proksimalnega dela sečnice in odstranitev vseh urolitov.