Gastropeksija je kirurški poseg, s katerim želodec trajno pritrdimo na notranji del trebušne stene. Namen tega posega je preprečevanje zasuka razširjenega želodca pri predisponiranih pasmah psov.
Gastropeksijo lahko opravljamo na klasičen način z laparotomijo, na laparoskopsko asistiran način ali pa s t.i. totalno laparoskopsko tehniko, ki jo opisujemo v prispevku.
Za poseg potrebujemo ob osnovni opremi za laparoskopske posege (CO2 insuflator, monitor, kamera, svetlobni kabel) dva 5 mm troakarja, 10 mm troakar, 5 mm endoskop, dva endoskopska šivalnika, endoskopsko prijemalko ter monopolarni endoskopski elektroinstrument. V trebušno votlino vstavimo več kanalov za ustrezno triangulacijo. Število kanalov in njihov položaj je lahko različen, najpogosteje se uporabljajo trije, medialno ali desno paramediano. Pod vizualno kontrolo prek optičnega kanala z dvemi delovnimi instrumenti antralni del želodca približamo in s transabdominalnim šivom fiksiramo na peritonealni del trebušne stene približno 3 cm kavdalno od zadnjega rebra. Za bolj zanesljivo adhezijo naredimo v trebušni steni in mišičnem delu želodčne stene z monopolarnim elektroinstrumentom defekt v dolžini peksije (3-5 cm). Steno želodca z resorbilnim šivalnim materialom prišijemo na trebušno steno.
Totalno laparoskopsko gastropeksijo lahko opravimo samostojno ali istočasno z laparoskopsko ovariektomijo.

totalna laparoskopska gastropeksija