Perkutana cistolitotomija je tehnika odstranjevanja urolitov, ki je v nasprotju s klasično cistotomijo minimalno invazivna, saj urolite odstranimo prek endoskopskega delovnega kanala, ki je vstavljen direktno v mehur. Tako je kirurška rana manjša, možnost kontaminacije trebušne votline s potencialno inficiranim urinom pa je minimalna. Omogočena je natančna vizualizacija lumna sečnega mehurja in sečnice, odstranjevanje urolitov, izpiranje sečnega mehurja ter sečnice (retrogradno in normogradno), hkratna diagnostika in terapija drugih patologij urinarnega trakta ter izogib uretrotomiji in uretrostomi pri samcih.

V prispevku opisujemo klinični primer 6-letnega kastriranega samca pasme basenji z diagnosticirano cistinsko urolitiazo, neodzivno na konzervativno terapijo in posledično večkrat ponavljajočo delno obstrukcijo sečnice.

pred trokarjem

Za poseg je bil uporabljen 2,7 mm rigidni cistoskop s 30° kotom, fleksibilni fiberskop, 5 mm navojni trokar, endoskopski forcepsi, sukcija in košara za odstranjevanje urolitov.

perkutana cistolitotomija s trokarjem
perkutana cistolitotomija s trokarjem

Mehur smo prek medialne incizije trebušne stene (2-3 cm) fiksirali na kožo in vanj vstavili trokar.

perkutana cistolitotomija

Uporabili smo rigidni cistoskop za vizualizacija notranjosti mehurja.

Uroliti različnih velikosti v mehurju

Uroliti različnih velikosti v mehurju.

Večje urolite smo odstranili

Večje urolite smo odstranili z endoskopskimi forcepsi preko delovnega kanala cistoskopa.

prepiranja mehurja s fiziološko raztopino

Manjše urolite smo odstranili s pomočjo prepiranja mehurja s fiziološko raztopino in odstranjevanjem le te s sukcijo. Če bi bili uroliti večji, bi jih lahko odstranili tudi neposredno preko troakarja s forcepsi. Mehur smo izpirali s fiziološko raztopino, ki smo jo odstranjevali s sukcijo.

S fiberskopom smo opravili vizualni pregled sečnice po celotni dolžini. V temu primeru urolitov v sečnici sicer nismo našli, a bi jih ob popolni obstrukciji sečnice lahko na tej točki tudi odstranili in se tako izognili morebitni uretrostomi pri samcih.

rana na koži

Rana na koži je bila ob koncu posega velika približno 2,5 cm z resorbilnimi intradermalnimi šivi in za pacienta popolnoma nemoteča. Bolečine ali nelagodja po posegu nismo opazili, a smo vseeno predpisali tridnevno terapijo z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili. Priporočili smo nadaljnjo uporabo veterinarske diete za alkalizacijo urina.