Endoskopija je minimalno invaziven postopek, pri katerem s pomočjo endoskopa opravimo natančen vizualni pregled telesne votline ali tarčnega organa in diagnostične ter kirurške posege. V primerjavi s klasično kirurgijo je endoskopska hitrejša, povzroča manj travme in omogoča dober pregled telesne votline ali organa, saj je v celoti vodena s kamero.

Minimalno invazivna endoskopska diagnostika

Za diagnosticiranje patoloških procesov in izvajanje terapevtskih posegov na sečilih se izvajajo vaginoskopije (anomalije-perzistentni himen, neoplazije, tujki, osemenjevanje, transvaginalna ovariektomija), uretroskopije (anomalije – ektopični sečevodi, laserska ablacija ektopičnih sečevodov, neoplazije, uroliti), cistoskopije (neoplazije, uroliti, anomalije), ureteroskopije (neoplazije, uroliti, stenoza, ureterni stenti) in nefroskopije (nefroliti).

Z endoskopom opravljamo tudi preglede, diagnostiko in terapevtske posege prebavil, ki se začnejo v ustni votlini (tujki, neoplazije, anomalije). Opravljamo lahko ezofagoskopije (tujki, anomalije-megaezofagus), gastroskopije (tujki, neoplazije), duodenoskopije (tujki, neoplazije), jejuno/ileoskopije kolonoskopije (neoplazije, anomalije-megakolon) in proktoskopije (neoplazije).

Z laparoskopijo opravimo tudi natančno oceno trebušnih organov- jeter, žolčnika, žolčevodov in pankreasa, po potrebi odvzamemo vzorce (biopsije, holecistotomija) ali opravimo kirurške posege (holecistektomija, hiatalne hernije).

Za diagnosticiranje patoloških procesov in izvajanje terapevtskih posegov na dihalih izvajamo laringoskopije (anomalije – laringealna paraliza, tujki, neoplazije), nazofaringoskopije (tujki, neoplazije, stenoze), rinoskopije (tujki, neoplazije, glivična vnetja, kronični rinitisi), traheoskopije in bronhoskopije (anomalije, tujki, stenoza, bronhialni stenti, bronhoalveolarna lavaža) ter torakoskopije za oceno, diagnostiko in terapijo patologij na srcu, pljučih, timusu in v mediastinumu (hilotoraks, neoplazije, perikardektomije, lobektomije).

Endoskopija se uporablja tudi za diagnostiko in terapijo patologij sluhovodov – otoskopije (tujki, neoplazije, miringotomije, kirurgija srednjega ušesa), sklepov – artroskopije in živčevja.