Večina patoloških stanj pri živalih na začetku poteka bolezni ne povzroča kliničnih znakov. Na žalost nekatere bolezni pogosto odkrijemo prepozno, ko so precej težje ozdravljive kot če bi jih odkrili zgodaj v bolezenskem poteku.
Zato priporočamo letne sistematske preglede, ki vključujejo minimalno klinični pregled in ultrazvočno diagnostiko trebuha, v optimalnem primeru pa še osnovno krvno sliko.

S preventivnim pristopom lahko zelo uspešno zdravimo ali preprečimo različna stanja, ki so ob nezdravljenju lahko usodna:

 • Tumorji na vranici
  Ti tumorji v začetnem stadiju ne povzročajo nikakršnih kliničnih znakov, znaki se pojavijo šele zelo pozno, ko tumor zaradi same velikosti povzroča nelagodje, ali pa poči in pride do notranjih krvavitev – v tem primeru je nujna urgentna kirurška odstranitev vranice, da se krvavitev ustavi. Živali so v temu primeru nestabilne, smrtnost ob posegu je neprimerljivo višja, kot če bi se poseg opravil preventivno, predno pride do krvavitev.
 • Tumorji na jetrih, črevesju in drugje v abdomnu
  Hitreje kot odkrijemo kakršnokoli maso v abdomnu, lažje in bolj učinkovito je zdravljenje, saj je tumor manj razširjen, žival pa sistemsko manj obremenjena in posledično veliko bolj primerna za napredno slikovno diagnostiko, ki se opravlja v splošni anesteziji (CT, MRI) ter morebitne potrebne kurativne kirurške posege.
 • Vnetje žolčnika, jeter, trebušne slinavke
 • Endokrinološke težave, kot so hipotiroidizem, cushingov sindrom ipd.
 • Zgodnja faza srčnega popuščanja
  Nekatere pasme so močno predisponirane k srčnemu popuščanju – predvsem pri njih je nujna preventivna kardiološka diagnostika, saj se znaki srčnega popuščanja (kašelj, utrujenost, hitro dihanje) pojavijo pozno, z medikamentozno terapijo, če je ta potrebna, pa si želimo začeti čim prej – tako lahko srčnemu bolniku življenje podaljšamo za več let.
 • Parodontoza, zobni kamen in stomatitis
  90% psov malih pasem po tretjem letu starosti ima znake parodontoze. V izogib obširnih, napornih in dragih stomatoloških posegov je spremljanje stanja zobovja nujno – če je zobnega kamna preveč, dlesni pa so že vnete je priporočljivo čim prej opraviti stomatološki poseg, kjer se stanje v gobčku sanira.

KOMU PRIPOROČAMO PREVENTIVNI PREGLED?

 • PSOM po 6. letu starosti
 • MAČKAM po 8. letu starosti
preventivni pregled malih živali - ultrazvok