Ektopični sečevod (ES) je prirojena patologija pri kateri sečevod ne vstopa v mehur na anatomsko pravilnem mestu. Ektopični sečevod lahko poteka znotraj stene sečnega mehurja (intramuralni ektopični sečevod) ali pa nepovezano z njim (ekstramuralni ektopični sečevod) in nato vstopi na nepravilnem mestu v mehur, sečnico, vagino ali celo maternico. Klinični znaki se najpogosteje kažejo kot urinska inkontinenca in ponavljajoče infekcije sečil. Ektopični sečevodi so pogostejši pri samicah in so v veliki večini intramuralni, pogosto pa jih spremljajo tudi druge prirojene anomalije urogenitalnega trakta. Ektopične uretre se diagnosticira z računalniško tomografijo ali/in uretroskopijo. Edina vrsta terapije je kirurška, ki se lahko opravlja klasično s transpozicijo ektopičnega sečevoda ali pa endoskopsko z lasersko ablacijo.

Laserska ablacija je primerna kirurška tehnika za korekcijo intramuralnih ektopičnih sečevodov pri samicah. Izvaja se s pomočjo cistoskopa premera 1,9 ali 2,7mm s 30° kotom, diodnega laserja z 980nm valovne dolžine in vodilne žice ali katetra. V primerjavi s klasično transpozicijo ektopičnega sečevoda je endoskopska laserska ablacija manj invazivna, hitrejša in omogoča natančno vizualizacijo in zaznavo drugih morebitnih patologij urogenitalnega trakta. Poleg tega zahteva ustrezno opremo in znanje kirurga. Med in po operaciji so možni tudi zapleti, kot sta perforacija uretralne stene in striktura nove uretralne stome. S to metodo ni mogoče terapirati ekstramuralnih ektopičnih sečevodov in ektopičnih sečevodov samcev, saj anatomija sečil onemogoča vstop v mehur z rigidnih cistoskopom. Ne glede na izbiro kirurške metode urinska kontinenca po posegu ni zanesljiva.

Naša pacientka je nesterilizirana psica, pasme kraški ovčar, stara 3 mesece, težka 11kg. Pri 1 mesecu starosti so lastniki začeli opažati urinsko inkontinenco in kasneje tudi perivulvarni dermatitis. Klinični pregled, krvna diagnostika, ultrazvok in urinogram ne pokažejo posebnih odstopanj, prav tako pa se psica ne odzove na diagnostično antibiotsko terapijo. Zaradi suma na ektopične sečevode je opravljen CT, s katerim diagnosticiramo intramuralni desnostranski ektopični sečevod. Sledi uretroskopija s katero potrdimo prisotnost razširjenega ektopičnega sečevoda, ki se izliva v sečnico. Z diodnim laserjem opravimo ablacijo stene med ektopičnim sečevodom in steno mehurja, do mesta kjer vstopi v sečni mehur.

Uretroskopija je minimalno invazivna metoda s katero hitro in natančno opravimo pregled urogenitalnega trakta, zaznamo morebitne patologije in jih terapiramo. Laserska ablacija ektopičnih sečevodov je v primerjavi s klasično transpozicijo manj invazivna in hitrejša metoda za korekcijo ektopičnih sečevodov. Uporabna je izključno pri samicah za sanacijo intramuralnih ektopičnih sečevodov.