Obolenja zob, obzobnih tkiv in ustne votline predstavljajo zelo pogost problem pri psih in mačkah, še posebej pri manjših pasmah. Ob nevzdrževanju ustne higiene se že pri zelo mladih živalih (3 leta ali manj) lahko pojavi zobni kamen, vnetje dlesni, neprijeten vonj iz gobčka in bolečina v gobcu. To povzroča vsesplošno slabo počutje, predstavlja permanenten vir infekcije v telesu in lahko vodi v kronično bolečino ter resne sistemske znake – lahko vpliva na pogostejši pojav endokarditisa (vnetja srčne mišičnine), gastritisa (vnetje želodca), enteritisa (vnetje črevesja), tromboembolije, miokardialnega infarkta, hepatitisa ipd.

Zobje pri psu

Z zobno higieno je priporočljivo začeti že pri mladiču z mlečnimi zobmi. Uporabljamo encimske zobne paste, ki so narejene posebej za živali (človeške pogosto vsebujejo snovi, ki so za živali strupene), so okusne in jih mladič sprejema kot priboljšek ali nagrado. Če mladiču okus ne ustreza poskusimo z drugim izdelkom, na trgu jih je precej. Idealno je zobe čistiti enkrat na dan, za to uporabljamo zobno pasto in malo, mehko zobno ščetko, lahko tudi gumijast naprstnik, ki je pri zobnih pastah pogosto vključen.

Če se ustna higiena ne vzdržuje neizbežno pride do nastanka najprej mehkih in nato trdih zobnih oblog (zobni kamen), vnetja dlesni in kasneje globljih obzobnih tkiv, parodontoze in v končnem stadiju odpadanja zob, granulomov ob zobni korenini, abscesov ipd.

Stomatološki poseg se svetuje precej zgodaj, že ob pojavu zmernega zobnega kamna, preden pride do hudega vnetja obzobnih tkiv in drugih komplikacij.

Veterinarska stomatologija

Stomatološki posegi se zaradi varnosti opravljajo v splošni anesteziji – brez anestezije je poseg NEMOGOČE opraviti strokovno in učinkovito, saj je ob čiščenju zobnega kamna nujno očistiti še obzobne žepke, ki nastanejo zaradi vnetja dlesni. Potreben je celosten pregled ustne votline, ocena stanja celotnega zobovja in po potrebi rentgensko slikanje zobovja, ki se opravi z dentalnim rentgenom. Le tako lahko določimo pravilen način zdravljenja obolelega zobovja – čiščenje zobnega kamna, ekstrakcija obolelih zob, zdravljenje morebitnih granulomov ipd.

zobni rentgen za psa - zobje pri psu

Najpogostejši znaki so:

  • zadah iz gobčka
  • izogibanje trdi hrani
  • izogibanje grizenju igrač med igro
  • ZOBNE OBLOGE (rjave do črne obloge po površini zoba)
  • pordele dlesni
  • oteklina pod očesom
  • gnojni izcedek iz ene ali obeh nosnic
  • majavost ali izpadanje zob
  • splošno nelagodje in zavračanje hrane
  • krvavitev iz gobčka, zaostali mlečni zobje, nepravilni ugriz...