STOMATOLOGIJA

pes_krtackalepi_zobje_pes

Pomembnost zobozdravstvenih storitev za hišne živali in osveščenost lastnikov glede nege zobovja v zadnjih letih pridobiva na pomenu.

Kljub temu raziskave kažejo, da do starosti štirih let več kot 70% psov in mačk kaže znake bolezni dlesni, večinoma zaradi nabiranja zobnega kamna. To vodi do paradontalne bolezni, ki je glavni vzrok odpadanja zob. Ustrezna ustna higiena naj bi bila normalno vsakdanje opravilo za lastnika in žival. Zaradi kvalitetnejše hrane, življenjskih pogojev ter boljše zdravstvene oskrbe živijo naši ljubljenčki dlje kot v preteklosti.
Zato narašča tudi pogostnost t.i. geriatričnih ( starostnih) obolenj. Bolezni zob in debelost sta med njimi na prvem mestu.

Delci hrane se kopičijo v področju med zobom in robom dlesni in ustvarjajo zobne obloge. V primeru, da obloge ne odstranimo, pride do nalaganja mineralov iz sline in nastanka zobnega kamna. Proces mineralizacije se začne tri do pet dni po nastanku oblog. Zobni kamen in bakterije v njem povzročijo vnetje dlesni, ki ga imenujemo gingivitis. Kaže se kot pordelost dlesni. Zobni kamen povzroči odstopanje dlesni, ustvarja žep, ki je idealno gojišče za nove bakterije. Na tej stopnji je poškodba ireverzibilna in jo imenujemo paradontalna bolezen. Lahko je zelo boleča in pripelje do izgube zob, nastanka abscesov, fistul in izgubo kostnega tkiva. V primeru, da se ne ukrepa niti na tej stopnji, se bakterije razraščajo in lahko pridejo v krvni obtok. To lahko povzroči infekcijo srčnih zaklopk (endokarditis), jeter, ledvic in sklepov. Paradontalna bolezen ima torej tudi negativen vpliv na vitalne organe drugje v telesu.

Dobra ustna higiena se začne že pri mladiču in se nadaljuje redno. S tem preprečimo bolezni dlesni, izgubo zob, slab zadah, svojemu ljubljenčku pa zagotovimo zdravo in srečno življenje v starosti.

Poudariti moramo pomembnost postopnega navajanja mladiča na krtačenje zob z ustrezno mehko zobno ščetko in namensko zobno pasto, ki odstranjuje  in masira ter krepi dlesni. Mladič je v obdobju socializacije najbolj učljiv, zato začnite z navajanjem na ustno nego že pri starosti dveh mesecev. Priporočamo krtačenje zob po vsakem obroku, torej dvakrat dnevno.

Briketirana hrana, namenjena zmanjševanju nalaganja zobnega kamna, sušena koža in drugi namenski priboljški prav tako pomagajo pri odstranitvi oblog.
V primeru, da kljub redni ustni higieni in preventivnim ukrepom ne uspete preprečiti nalaganje zobnega kamna, je potrebno mehanično odstranjevanje zobnega kamna s pomočjo ultrazvočnega čistilca in poliranje sklenine. Čiščenje se izvaja v splošni anesteziji, zato se pred tem priporoča pregled krvi, ultrazvok trebuha in srca ter slikanje prsnega koša. S temi postopki lažje ocenimo tveganje pri splošni anesteziji in prilagodimo anestezijski protokol.

zobje_pes   MainPagePhoto

Dobra skrb za zdravje zob vašega ljubljenčka vključuje:

– dnevno skrb za ustno higieno
– redne obiske pri vašemu veterinarju zaradi preventivnega pregleda zob
– po potrebi strokovno čiščenje zob in terapijo paradontalne bolezni

Pri pregledu bo veterinar:

– pregledal obraz in glavo ljubljenčka zaradi ugotavljanja simetrije, zatekanja in izcedka
– pregledal zunanjo stran zob, dlesni in ugriz
– pregledal notranjo stran zob in dlesni, jezik na spodnji in zgornji strani, tonzile , žrelo
– pretipal in ocenil velikost, obliko in konsistenco slinskih žlez in bezgavk v področju vratu.

Povezava do članka: Ustna higiena (revija Moj Pes)

Emir Mujagić, dr. vet. med.