Paraziti

Invazija s srčno glisto

Invazija s srčno glisto (dirrofillaria immitis) je resna in potencialno smrtna bolezen pri živalih po celem svetu, tudi v Sloveniji – okužena je predvsem obalna regija in Sredozemlje. Povzroča jo srčna glista (dirrofillaria immitis), ki lahko v odrasli obliki zraste tudi do 30 cm in več, ter živi v srcu, pljučih in okoljnih krvnih žilah okuženih živali. Povzroča huda obolenja pljuč, odpoved srca in poškodbe drugih organov v telesu. Primarno prizadene pse, mačke in bele dihurje, živi pa lahko tudi v drugih živalih (volkovi, lisice ipd.). Zakaj so antiparazitiki pomembni in kako priti do strokovnjaka?

Pes je naravni gostitelj za srčno glisto, kar pomeni, da se paraziti v telesu razmnožujejo. Če se stanje ne zdravi se lahko njihovo število poveča – tudi do do več sto primerkov v eni živali. Ker lahko invazija s srčno glisto povzroči permanentno škodo na srcu, pljučih in drugih krvnih žilah psa je preventiva toliko bolj pomembna.

Sam parazit se prenaša preko vektorja – komarja. Odrasla srčna glista v okuženem psu proizvede mikrofilarije – mikroskopska razvojna oblika srčne gliste, ki krožijo po krvnemu obtoku psa. Ko komar piči okuženega psa s krvnim obrokom dobi tudi mikrofilarije, ki se nato v komarju v 10 do 14 dneh razvijejo v infektivno obliko larve. Ob naslednjem ugrizu tega komarja se infektivna oblika srčne gliste prenese na drugega psa. Larve potrebujejo tudi do 6 mesecev, da se iz njih razvijejo odrasle oblike parazita, ki lahko v gostitelju (psu) živijo tudi 5 do 7 let.

V zgodnjih fazah bolezni kliničnih znakov praktično ni, nato pa se lahko pojavijo blag ponavljajoč kašelj, odpor proti gibanju, utrujenost po zmerni aktivnosti, zmanjšan apetit in izguba teže. Ko bolezen napreduje lahko pride do kronične srčne odpovedi in nabiranja tekočine v abdomnu (okrogel, napihnjen trebuh).

Zdravljenje je zahtevno, dolgotrajno in včasih neuspešno – predvsem v napredujočih stadijih. Zato je toliko bolj pomembna preventiva bolezni. V praksi to pomeni, da psi v sezoni, ko so komarji aktivni in se srčna glista teoretično lahko razmnožuje v njih (za to potrebuje temperaturo okolja 14°C ali več) dobivajo preventivna zdravila proti njej. Le ta so lahko v obliki tablet (Milprazon, Nexgard spectra, Simparica trio ipd.), ampule (Selehold, Stronghold) ali injekcijskih preparatov.

Ker je parazit endemičen predvsem v obalni slovenski regiji in Sredozemlju lastnikom psov svetujemo dajanje enega izmed zgoraj naštetih preparatov najkasneje 3 tedne po prvem dnevu morebitne izpostavljenosti komarjem oz. ko se vrnejo iz omenjenih regij.

Zaradi vselej spreminjajočega podnebja in čedalje višjih povprečnih temperatur tudi v centralni slovenski regiji in drugih se v toplejših mesecih (spomladi in poleti) svetuje preventivno dajanje antiparazitikov, ki delujejo na srčno glisto enkrat mesečno.