Ste že kdaj opazili psa, ki se kotali po tleh, liže svoj kožuh in se grizlja?

To je njegov način za vzdrževanje čistoče.

Kopanje psa priporočamo vsaj enkrat na vsake tri mesece, nekateri psi zahtevajo pogostejše kopeli, če preživijo veliko časa na prostem ali imajo težave s kožo in nenazadnje tudi, če se crkljajo v naših posteljah in foteljih. Opisanih je nekaj korakov, ki vam bodo pomagali pri negi kosmatincev.

Najprej ljubljenca dobro skrtačimo, s tem odstranimo vso mrtvo dlako in razvozljamo vozlje, nato pa ga damo v kad ali umivalnik, ki je bil predhodno napolnjen z nekaj centimetrov mlačne vode. Nato uporabimo razpršilno cev, velik plastični vrč ali skodelico, da popolnoma zmočimo svojega hišnega ljubljenčka. Kadar se ljubljenec curka ali pršenja boji, lahko uporabljamo skodelico in ga na kopanje postopoma navajamo. Pazimo, da ne pršimo ali nalivamo vodo neposredno v ušesa, oči ali nos in pazimo, da voda ni prevroča. Tudi preveč mrzla voda bo ljubljencu neprijetna izkušnja in če torej želimo, da pes v kopanju uživa, mu omogočimo čimboljše pogoje za to. Ko je pes popolnoma moker mu nežno vmasiramo šampon od glave do repa in ga speremo, ter po potrebi šamponiranje ponovimo. Ko končamo, psa temeljito osušimo tako, da ga dobro sfrutiramo z veliko brisačo. Pazljivi moramo biti na nepredvidene skoke psa iz kadi in pazimo, da se ne poškoduje, če ga je strah. Poskušamo ga umiriti s tem, da smo tudi sami mirni.

Občutljici psi in alergiki

Psom z nežnejšo kožo ali gubami, kot so na primer šar-peji ali mopsi je treba posvetiti posebno pozornost. Da bi preprečili umazanijo in bakterije, ki povzročajo draženje in okužbe, očistimo gube z vlažno krpo iz bombaža. Vedno temeljito posušimo območja med gubami. Določeni psi so tako zelo občutljivi, da jih lahko kopamo izključno z dermatološkimi šamponi. Nekatere srbečice in gnojna vnetja prav tako tretiramo z antiseptičnimi šamponi a glede tega se moramo pogovoriti z veterinarjem, saj stanje kužka lahko še poslabšamo.

Kopanje mladička

Nekateri mladiči mislijo, da je čas kopeli idealen za igro in se v kadi začno premetavati in skakati naokoli. Če vam je to znano, potem svojemu mladiču ob kopanju lahko v kad vržete igrače in tako se kuža osredotoči na njo in ne na vaše roke.

Izbira šampona

Uporaba šampona formuliranega za hišne ljubljenčke je najboljša. Človeški šamponi sicer niso strupeni za hišne ljubljenčke, nekateri pa morda vsebujejo dišave ali druge snovi, ki lahko dražijo kožo vašega ljubljenčka. Če že uporabljate šampone za ljudi, potem izberite tistega za otroke. Najbolje pa je, da izbirate med kvalitetnimi izdelki, ki so narejeni in posebej oblikovani za živalske vrste.

O izbiri se je vedno pametno najprej pogovoriti z veterinarjem, da se prepričajte, če je izbrani šampon ustrezen.

Zaščita za oči in ušesa med kopanjem

Ker lahko šamponi in mila vzdražijo oči, se posvetujte z veterinarjem, če vam za vašega prijatelja morda priporoča sterilno mazivo za oči. Mazivo, ki ga psu aplicirate pred kopanjem pomaga zaščititi oči od šampona. Lahko uporabite tudi razpršilec ali dolgo cevjo, ki vam omogoča boljši nadzor pretoka vode med izpiranjem. Izogibajte se šamponiranja glave vašega ljubljenca, lahko ga umijete samo z mokro krpico in  nežno odstranite prah ali smeti z njegovega obraza. Zaščitite ušesa vašega ljubljenca tako, da v vsako uho potisnete veliko vate, dokler kopel ni končana.

Ščetkanje in krtačenje

Redna nega s krtačo ali glavnikom pripomore k temu, da dlaka naših ljubljencev ostaja v dobrem stanju. S krtačenjem odstranjujemo  umazanijo, omogočamo boljšo porazdelitev  naravnih olj, ki se izločajo iz kože in preprečujejo vozlanje dlake ter ščitijo psa pred piki insektov… Krtačenje je tudi odlična priložnost za pregled psa. S tem lahko preverite, da nima bolh (to je razvidno iz malih črnih iztrebkov, ki se nahajajo na koži) in pravočasno lahko odkrijete morebitne rane, izrastke ali novotvorbe.

Način in pogostnost krtačenja psa je v veliki meri odvisna od njegovega tipa dlake.

Gladka in kratka dlaka

Pse s takšnim tipom dlake (Chihuahua, Boxer, Basset), lahko ščetkamo le enkrat na teden. Uporabimo gumijasto krtačo, da odstranimo odmrlo kožo in umazanijo ter ščetinasto krtačo, da odstranimo odmrlo dlako. Psa lahko pogladimo še z vlažno semiš krpo in kožušček bo zasijal v vsej svoji lepoti.

Kratka in gosta dlaka

Če ima naš pes kratko in gosto dlako ki je nagnjena k sprijemanju in vozlanju (prinašalci), je ravno tako dovolj, če ga krtačimo enkrat na teden. Uporabimo elegantnejšo krtačo, da odstranimo vozlje in ujamemo mrtvo dlako s ščetinami. Ne pozabimo razčesati tudi pasjega repa.

Dolga in svilena dlaka

Kadar je dlaka psa podobna razkošnemu elegantnemu plašču (Yorkshire terier), takrat  pes potrebuje dnevno pozornost. Vsak dan moramo odstraniti vozljiče z malo žičnato krtačo. Potem dlako razčešemo tudi z ščetinasto krtačo. Pri dolgodlakih psih, ki imajo dlako malo bolj grobo (Border colie, hrt…).

Dolga dlaka, ki se pogosto vozlja

Pri vseh psih z dolgo dlako je vsekakor priporočena dnevna nega. Lahko sledimo navodilom zgoraj in se prepričamo, da gremo z  glavnikom tudi skozi dlako na nogah. Rahlo izčešemo ven vse vozlje in jih po potrebi tudi odstrižemo. Pri striženju moramo biti zelo pozorni, da ne ranimo psa. Pazimo, da ne pridemo s škarjami niti blizu kože.

IZPADANJE DLAKE

Čeprav je izpadanje stare ali poškodovane dlake normalen proces za pse, je količina in pogostost izpadanja dlak pogosto odvisna od njihovega zdravja, tipa pasme in sezone. Mnogi psi razvijejo debele sloje dlake v zimskem času, ki nato spomladi odpade.

Psi, ki se zadržujejo v zaprtih prostorih so nagnjeni k manjšim nihanjem gostote kožuha in se nagibajo k dokaj enakomernem izpadanju dlake skozi vse leto.

Ukrepi za zmanjšanje izpadanja dlak:

Pri zdravem psu ne moremo ravno preprečiti običajnega izpadanja dlak, lahko pa zmanjšamo količino dlak v našem domu z rednim ščetkanjem svojega psa. Vprašajte svojega veterinarja ali pasjega frizerja, da priporoči določeno vrsto krtače ali glavnika, ki je najbolj primerna za določen tip dlake.

Čezmerno izpadanje dlake:

Izpadanje dlake je normalen proces pri hišnih ljubljenčkih. Prekomerno izpadanje se lahko prepreči tudi s pravilno prehrano. Kvalitetni proizvajalci hrane za pse so s časom raziskali in ugotovili, vsebnost prave količine hranilnih snovi, tako da dodajanje drugih snovi na potrebno.

Pri živalih z alergijami ali občutljivostjo je dostikrat treba poskusiti z različnimi blagovnimi znamkami in na ta način odkriti, katera hrana je za njih najbolj primerna.

Prekomerna izguba dlake se lahko pojavi tudi kot posledica raznih drugih vzrokov, stanj ali obdobij:

 • Prisotnosti parazitov (bolhe, uši ali pršice)
 • Glivičnih ali bakterijskih okužb
 • S hrano povezanih alergij
 • Bolezni ledvic, jeter, ščitnice in nadledvične žleze (vključno s Cushingom)
 • Brejost in dojenje
 • Nekatera zdravila
 • Samo povzročene poškodbe zaradi lizanja
 • Raka
 • Bolezni imunskega sistema
 • Sončnih opeklin
 • Stika z dražečimi ali strupenimi snovmi
 • Če opazite katero od naslednjih stanj, se posvetujte z veterinarjem o zdravljenju.
 • Draženje kože, vključno z rdečico, izpuščaji ali krastami
 • Odprte rane vseh vrst
 • Mesta brez dlake ali redkejši kožuh
 • Pusta, suha dlaka, ki se jo z lahkoto populi ven
 • Praskanje
 • Pretirano lizanje tačk ali drgnjenje gobčka
Oznake: