Kljub vsemu znanju, znanost še ni razvila nadomestka za kri, zato je pri določenih oblikah zdravljenja kri krvodajalca edina možna izbira zdravljenja. Z namenom, da se reši čim več življenj psov in mačk se je ustanovila enotna slovenska baza krvodajalcev.

KDAJ JE POTREBNA TRANSFUZIJA?

• V življenjsko kritičnih situacijah zaradi večje izgube krvi (prometna nesreča, če je žival pojedla večjo količino podganjega strupa, večji kirurški poseg, kadar poči tumor v trebušni votlini …)
• V kolikor je žival slabokrvna in druga zdravljenja niso bila uspešna. V primeru slabokrvnosti kri nima dovolj rdečih krvničk, da bi celotnemu telesu dovajala potrebno količino kisika in odvajalo ogljikov dvokis, zato je ogroženo delovanje vitalnih organov.
• Če je število trombocitov prenizko. Trombociti so male celice, ki preprečujejo ali zaustavljajo izgubo krvi.

ZAKAJ JE TRANSFUZIJA POTREBNA?

Transfuzija je potrebna, da živali povrne nekatere vrednosti posameznih sestavin krvi v telesu (kot rdečih krvničk, trombocitov, dejavnikov strjevanja krvi, idr.) s trenutno nizke na optimalno oziroma najbližje normalni vrednosti.

KAJ JE KRVNA SKUPINA?

Krvna skupina pomeni klasifikacijo krvi na osnovi prisotnosti antigenov na površini rdečih krvničk. Pri ljudeh je najpomembnejši AB0 sistem krvnih skupin. Pri krvodajalcu in bolniku določimo še krvni skupini RhD (iz sistema Rh) in K (KEL 1) iz sistema Kell .

KAKŠNE SO KRVNE SKUPINE PRI PSIH IN MAČKAH?

Pri psih so krvne skupine klasificirane v t. i. DEA sistemu (ang. “Dog Erythrocyte Antigen”), prisotnih pa je še vrsta drugih sistemov (npr. antigen DAL). Znanih je več različnih skupin, vendar je klinično najpomembnejša krvna skupina DEA 1. Pes ima lahko na površini eritrocitov naenkrat prisotnih več različnih antigenov, torej ima več različnih krvnih skupin.
Psi v plazmi večinoma nimajo naravno prisotnih protiteles proti drugim krvnim skupinam. Če pes, ki nima prisotnega antigena DEA 1 dobi transfuzijo krvi, kjer je ta antigen prisoten, odreagira na tuje antigene s tvorbo protiteles.
Ob prvi transfuziji neustrezne krvi ne bo prišlo do akutne transfuzijske reakcije. Do te pride, ko se protitelesa v plazmi prejemnika začnejo vezati na ustrezne antigene na eritrocitih dajalca krvi. Takojšnje transfuzijske reakcije ne bo, lahko pa prejemnik nekompatibilne krvi v roku 1-2 tednov ustvari dovolj protiteles, da pride do pozne transfuzijske reakcije. Z vnosom DEA 1 pozitivne krvi povzročimo tvorbo protiteles pri DEA 1 negativnem prejemniku, zaradi česar bo lahko imela žival hude zdravstvene težave ob naslednjih morebitnih transfuzijah.
Mačke imajo podobno klasifikacijo krvnih skupin kot ljudje isc. A, B, AB, odkriti pa so še drugi sistemi (npr. antigen MIC). Za razliko od psov imajo mačke že prisotna protitelesa v plazmi proti antigenu rdeče krvničke, ki predstavlja drugo krvno skupino. Zato je pri mačkah ključna tipizacija krvnih skupin pred prvo transfuzijo, saj lahko že ob prvem prejemu druge krvne skupine pride do resnih zapletov in celo do smrti.

ALI JE MOJA ŽIVAL PRIMERNA ZA KRVODAJALCA?

Kri lahko daruje vsak pes, ki je:
• težak vsaj 25 kg,
• star vsaj 1 leto in največ 8 let
• mirnega značaja
• zdrav
• v dobri kondiciji
• redno cepljen
• redno zaščiten pred zunanjimi in notranjimi zajedalci (a ne manj kot 14 dni pred posegom)
• ni prejemnik transfuzije krvi
• ni samica, ki je že imela leglo

Kri lahko daruje vsaka mačka , ki je:
• težka vsaj 4 kg
• mirnega značaja
• živi v stanovanju
• redno zaščitena pred zunanjimi in notranjimi zajedalci (a ne manj kot 14 dni pred posegom)
• ni prejemnik transfuzije krvi
• negativna na FeLV in FIV

ALI IMA DONACIJA KRVI VPLIV NA MOJO ŽIVAL?

Pred donacijo veterinar pregleda žival, da ustreza vsem zgoraj naštetim parametrom. Odvzem krvi ne pusti nikakršnih posledic na dajalcu. Odsvetujemo večjo fizično aktivnost za kak dan in darovalcu privoščimo najljubši obrok.

KAKO POTEKA ODVZEM KRVI PRI PSU?

Če je pes miren se kri odvzame brez pomirjeval. Lastnik je med posegom prisoten.
Odvzem krvi poteka preko sistema z iglo z vbodom v veno na vratu ali v sprednjo nogo in traja pri večjem psu običajno manj kot 10 minut. V primeru, da je pes nemiren se ga pomiri s pomirjevali, zato se protokol odvzema krvi za transfuzijo nekoliko podaljša.

KAKO POTEKA ODVZEM KRVI PRI MAČKI?

Mačke je potrebno skoraj vedno pomiriti s pomirjevali zaradi varnosti, da se je ne poškoduje pri odvzemu krvi, saj je le redko katera mačka toliko časa na miru. Kri se odvzame z vbodom igle v vratno žilo.

KOLIKO KRVI SE ODVZAME?

Standardna  količina darovane krvi pri psu  je največ 15 do 20 ml krvi na kilogram telesne mase, najpogosteje na 3 do 4 tedne. Pri mački sorazmerno manjša količina, 10 ml krvi na kilogram telesne mase.

KAKO POGOSTO LAHKO ŽIVAL DARUJE KRI?

Prepogosto darovanje krvi v kratkem časovnem okvirju lahko vodi k slabokrvnosti živali, zato, če le ni nujno potrebno, odvzemamo kri vsaj v trimesečnem razmaku.

Vabimo vas, da svojega psa, mačko vpišete v bazo krvodajalcev  in pomagate rešiti življenja.

Hvala .