Primeri iz prakse

Postopki PRED-MED-PO kirurškem posegu

Na kratko predstavljamo kako poteka operacija na naši kliniki – od dneva pred posegom do odpustitve živali v domačo oskrbo – in kako kot lastnik živali najbolje poskrbite za svojega psa in mačko.

PRED POSEGOM:

Pred posegom pri starejših živalih priporočamo internistični pregled:

  • opravimo splošni kontrolni pregled živali, ki vedno vključuje tudi ultrazvok abdomna
  • pregledamo kri. Pregled krvi nam da vpogled v splošno stanje živali, v delovanje ledvic in jeter. To so organi, ki so med anestezijo najbolj obremenjeni.

Pregled se lahko opravi na dan posega ali nekaj dni pred posegom.

DAN PRED POSEGOM

Če veterinar ne poda drugačnih navodil z živaljo ravnate popolnoma normalno, le izogibajte se intenzivnih sprehodov in drugih napornih športnih aktivnosti.

Žival, ki jemlje zdravila,  jih dan pred posegom prejme normalno.

Zadnji obrok je zvečer pred posegom, nato ji hrano odmaknite, saj mora biti na dan posega 12 ur tešča.

Vodo ima lahko na voljo.

NA DAN POSEGA:

Kirurški posegi se največkrat opravljajo v dopoldanskih urah.

Žival 12 ur pred posegom ne sme jesti, lahko pije vodo.  S tem preprečimo bruhanje, do katerega bi lahko prišlo med uvodom v anestezijo.

POSTOPEK SPREJEMA ŽIVALI:

Ob prihodu na kliniko žival sprejme veterinar, ki jo pred posegom ponovno  pregleda in oceni ali so potrebne še dodatne preiskave. Na voljo je za vsa morebitna še neodgovorjena vprašanja v zvezi s posegom.

Lastniki podpišete izjavo, da ste seznanjeni s posegom in postopki na živali ter okvirnimi stroški posega. V izjavi navedete svoje osebne podatke (ime, priimek, naslov, EMŠO, telefonsko številko)  ter podatke živali (ime, datum rojstva, številko mikročipa).

Glede na težo, starost in stanje živali pripravimo ustrezno pomirjevalo, po katerem se žival sprosti in postane zaspana. Pomirjevala se vbrizgajo intramuskularno (zdravilo se vbrizga v mišico) ali subkutano (vbrizga podkožno).

Če vam čas dopušča, je zaželeno, da z živaljo v ambulanti počakate še 15 minut po aplikaciji pomirjeval. Žival je tako bolj mirna, zdravila pa posledično bolje delujejo.

Ko zdravila pričnejo učinkovati žival lahko hitrejše diha, sope, se slini ali tava okrog. Takšno vedenje je popolnoma normalno, pričakovano in ni razlog za skrb.

Žival pri takšni premedikaciji ne zaspi popolnoma, se le pomiri.

Ko začnejo opioidi zadovoljivo delovati prevzamemo žival v hospital, vi pa odidete domov.

POSTOPKI PRED IN MED OPERACIJO:

Živali obrijemo manjši predel na sprednji taci, kamor vstavimo kanilo, skozi katero med operacijo dovajamo infuzijske raztopine, anestetike (narkoza), analgetike (sredstva proti bolečinam), antibiotike ipd.

V sapnik vstavimo dihalno cev, preko katere dovajamo mešanico kisika in hlapnih anestetikov, ter nadzorujemo dihanje.

Pri manjših posegih žival prejme anestetik v obliki injekcije v mišico in britje ni potrebno. Vedno pa obrijemo in razkužimo operacijski predel.

Kirurško polje se vedno pobrije, sčisti in razkuži, saj le tako zagotovimo aseptičen potek kirurškega posega.

Med celotno operacijo je žival priklopljena na različne monitorje preko katerih spremljamo in nadzorujemo življenjske funkcije (srčni utrip, dihalna frekvenca in volumen, globina narkoze, ekg…)

Če je le možno uporabimo “notranje”, razgradljive šive, ki so v koži in se ne odstranjujejo.  Ti živali povzročajo manj stresa in nelagodja, lastnikom pa prihranijo še en obisk pri veterinarju, kjer bi bilo po posegu treba odstranjevati šive.

Ko gre za velike kirurške rane, so zaradi kožne tenzije občasno potrebni še zunanji šivi. Ti se odstranijo po 10 do 14 dneh.

PO OPERACIJI:

Po končani operaciji žival namestimo v kletko z mehko in toplo podlago. Veterinarski tehnik opazuje žival in ji dovaja potrebno tekočinsko in protibolečinsko terapijo dokler ni zbujena. Ko smo popolnoma prepričani, da lahko odide v domačo oskrbo vas o tem telefonsko obvestimo.

Žival navadno odpustimo v domačo oskrbo še isti dan.

DOMAČA OSKRBA:

Zaradi vpliva anestezije zna žival prvi dan po operaciji prespati. Namestite jo v primeren prostor, ki je v zimskih dneh primerno ogrevan, med poletjem dovolj hladen. Hrano ji ponudite šele proti večeru ali naslednji dan.

Po posegu živali predpišemo protibolečinska sredstva (analgetik) – v obliki tablet, sirupa ali protibolečinskega obliža. Vrsta in jakost analgetika sta odvisna od posega in pričakovane bolečine po operaciji. Po sterilizaciji, kastraciji ipd. posegih analgetike predpišemo za 2-5 dni (povprečno za 3 dni), ki jih mora žival zaužiti po obroku. Priporoča se, da se protibolečinska sredstva porabi do konca, tudi če žival ne kaže bolečine, saj imajo poleg analgetskega tudi protivnetni učinek.

Rana mora ostati suha in čista, zato lizanje rane preprečimo :

  • s pooperativno majico

Majica zaščiti celoten trebuh in večino ran po abdominalnih posegih. Prepreči lizanje rane, hkrati pa jo zaščiti pred zunanjimi vplivi. Majico žival nosi 7 dni.

  • z zaščitnim ovratnikom

Ovratnik mora imeti žival nameščen 24 ur , 7 dni.

Poskrbite, da se žival ne napreza. Psa vodite na kratke sprehode na povodcu, preprečite igranje z drugimi psi, saj nenaden gib lahko pretrga šive in podaljša okrevanje. Mačko namestite v varen prostor ali boks, kjer se ne more poškodovati in jo spustite v zunanje okolje šele, ko si popolnoma opomore.

Šivi so v večini primerov notranji in se razgradijo sami – se ne odstranjujejo.

Če je po posegu potrebna kontrola, se za njo dogovorite že na dan posega, ob odpustu živali iz klinike.