Članki veterinarjev

ČLANKI VETERINARJEV

Članki so namenjeni veterinarjem, študentom veterine in veterinarskim tehnikom, določeni pa so primerni tudi za lastnike živali.

BRAHIOCEFALIČNI SINDROM 1 IN 2

Značilni kratki gobci in velike oči spominjajo na mladiča, ki se mu je res težko upreti. Poleg veselja lastnikov selekcija na kratko gobčnost prinaša za seboj manj zaželene posledice, s katerimi se v praksi pogosto soočamo.

BAZA KRVODAJALCEV PSOV IN MAČK V SLOVENIJI

Kljub vsemu znanju, znanost še ni razvila nadomestka za kri, zato je pri določenih oblikah zdravljenja kri krvodajalca edina možna izbira zdravljenja.

KOLIZIJSKI TUMOR USTNE VOTLINE

Kolizijski tumorji so redka patološka sprememba, pri katerih se na isti anatomski lokaciji pojavita dva izvorno različna tumorja.

WOBBLERJEV SINDROM

Wobblerjev sindrom (to wobble: angl. zamajati) opisuje skupek simptomov, ki jih povzročijo številne nepravilnosti v zgradbi vratnega dela hrbtenice. Le-te povzročijo pritisk na hrbtenjačni živec in posledično bolečino ter ataksijo – nestabilno, nekoordinirano hojo in stojo.

TUMORJI NA VRANICI

Tumorji na vranici se pojavljajo pri vseh psih, najbolj pogosto pa prizadenejo pasme kot so nemški ovčarji in zlati prinašalci, labradorci in kodri. Benigni tumorji (fibrom, leiomiom, hemangiom in drugi) ne predstavljajo nevarnosti za razsevanje po drugih organih v telesu...

RUPTURA V KOLENU

Kaj sta kolenski križni vezi? Sprednja in zadnja križna vez sta trakova vezivnega tkiva, sestavljena iz velikega števila fino razporejenih, tankih vezivnih vlaken. Pripenjata se na stegnenično in golenično kost in preprečujeta zdrs golenične kosti pred stegnenično kost in posledično nestabilnost kolenskega sklepa.

RINOSKOPIJA

Rinoskopija je nepogrešljiv del pregleda nosne votline in jo uporabljamo v povezavi s krvnimi preiskavami, rentgenogramom glave in prsnega koša, CT in MRI slikanjem. Uporabljamo za diagnostiko in zdravljenje dolgo trajajočih (kroničnih) bolezni nosne votline...

GASTROINTESTINALNA ENDOSKOPIJA – Pregled prebavil

Gastrointestinalna endoskopija je minimalno invazivna metoda pregledovanja prebavil. Ponuja nam možnost, da direktno pogledamo grlo, lumen (svetlino) požiralnika, želodca in črevesja.

PNEVMOTORAKS

Normalno dihanje omogoča več fizikalnih dejavnikov, med drugim tudi neprodušno zaprt prostor med pljuči in prsno steno (t.i. plevralni prostor). Zaradi delovanja dihalnih mišic (mišice prsne stene in trebušne prepone), se volumen prsne votline spreminja,...

OSTEOSARKOM PRI PSIH

Osteosarkom je najbolj pogost kostni tumor pri psih (predstavlja 85% vseh tumorjev, ki se pojavljajo na kosteh). Lahko prizadane različne pasme, vendar je najbolj pogost pri velikih pasmah. Pojavlja se pri dogah, irskih setrih, dobermanih, rottweilerjih, nemških ovčarjih in zlatih prinašalcih.

OSTEOHONDROZA PRI PSIH

Enhondralna osifikacija je normalen proces rasti dolgih kosti (nadlahtnica, stegnenica...), pri katerem se hrustančno tkivo na obeh koncih rastoče kosti pod sklepno ploskvijo spreminja v kostno tkivo.

NENORMALNA RAST KOSTI

Kotna in torzijska deformacija okončin in rotacija sklepov je stanje, ki se pojavi zaradi nenormalne ali zavrte rasti ene ali več dolgih kosti. Določene pasme (kot je angleški buldog, valižanski ovčar, jazbečar), so nagnjene k tem težavam, ki so posledica namenske selekcije na takšen videz.

NAP – Nezdruženi ankonealni podaljšek

Kaj je NAP? Nezdruženi ankonealni podaljšek je obolenje komolčnega sklepa, pri katerem se kostna štrlina komolčnice (ki ima obliko kaveljčka in se nahaja v komolčni jami nadlahti), loči od preostalega dela komolčne kosti.

LERINGALNA PARALIZA

Študije kažejo, da je grlna paraliza lahko posledica tako imenovane »dying-back« nevropatije, pri kateri najprej pride do degeneracije najbolj oddaljenih delov živca. To nam pove, zakaj je laringalna paraliza lahko prvi znak generalizirane nevropatije...

LEDVENOKRIŽNI SINDROM

Beseda sindrom označuje skupek kliničnih znakov, ki nastanejo zaradi pritiska na hrbtenjačni živec ali živce caude equine, oziroma živčne korenine na ledveno-križnem področju. Vedeti moramo, da pravzaprav ne gre za eno bolezen, do pritiska na živec lahko pride zaradi različnih vzrokov.

KRIPTORHIZEM – Nespuščeni testisi

Po rojstvu se do 40. dneva starosti modi, skozi ingvinalni (dimeljski) kanal, spustita s področja za ledvicami v modnik. Včasih spust mod traja dlje, vendar morata biti do šestega meseca starosti obe modi v modniku...

KOMOLČNA DISPLAZIJA

Beseda displazija je sestavljena iz dveh starogrških besed (dys-težava in plasis-razvoj), kar pomeni težava v razvoju. Komolčni sklep je kompleksen sklep, sestavljen iz sklepnih ploskev treh kosti: nadlahti, komolčnice in koželjnice (lat. humerus, ulna in radius)...

KOLONOSKOPIJA – PREGLED DEBELEGA ČREVESJA

V terapevtske namene kolonoskopijo uporabljamo za balonsko razširitev črevesnih zožitev, ki so nastale zaradi vnetja, resekcije čreva ali drugih vzrokov.

JETRNI TUMORJI

Jetra so organ, ki ima mnogo vitalno pomembnih funkcij. Pomembno vlogo ima pri odstranjevanju strupenih snovi, ki se iz črevesja reabsorbirajo v kri pri procesu prebave. Je tudi skladišče energije...
LUKSACIJA KOMOLČNEGA SKLEPA

IZPAH – LUKSACIJA KOMOLČNEGA SKLEPA

Travmatski izpah komolčnega sklepa je posledica mehanične poškodbe, največkrat pri padcu, ali ko pes obvisi na zataknjeni sprednji nogi.

ENTEROSKOPIJA – pregled dvanajstnika in dela jejunuma

Enteroskopija pomeni pregled dvanajstnika in dela jejunuma (tešče črevo) s pomočjo endoskopa.

ČEVLJI ZA VSE ŽIVLJENJE -Laringoskopija, traheobronhoskopija in bronhoskopija

Laringoskopija je vizualni pregled anatomije in gibanja larinksa (grla) s pomočjo endoskopa, z namenom ocenjevanja laringealne funkcije.

DEBELOST PRI PSIH IN MAČKAH

Najpogostejši vzrok za pojav debelosti je, da živalica več poje kot porabi. Vzroki so še v pasemski predispoziciji, povezani so s starostjo živali, pa s posegom sterilizacije in kastracije; po katerih se veliko psov in mačk zredi.

MALI SVET ZUNANJIH ZAJEDALCEV – NEXGUARD IN BROADLINE

Oglejte si kratko in koristno predavanje o zajedalcih. Po ogledu predavanja lahko sodelujete v naradni igri, če le pridobite pravilne odgovore na vprašanja.

PROLAPS NOŽIČNE GUBE

Običajno se pojavi pri mladih psičkah ob prvi ali drugi gonitvi zaradi vpliva estrogenih hormonov in se lahko ponavlja ob vsaki gonitvi. V redkih primerih se prolaps nožnične gube pojavi ob koncu brejosti.

CMO – Kraniomandibularna osteopatija

CMO je bolezen kosti lobanje in spodnje čeljusti, ki se pojavlja pri mladičih določenih pasem. Prizadene spodnjo čeljustno kost (mandibula), kosti, ki obdajajo srednje uho (timpanični buli) in kosti lobanje, ki tvorijo sklep s spodnjo čeljustjo.

GASTROSKOPIJA

Gastroskopija je minimalno invaziven poseg, ki ga izvajamo v splošni anesteziji. Klinični znaki, ki kažejo na obolenja prebavil: slabost, slinjenje, bruhanje/krvavo bruhanje, regurgitacija, driska/krvava driska, neprijeten zadah, neješčnost.

ZASUK ŽELODCA

Razširitev in zasuk želodca (GDV) je življensko nevaren pojav, pri katerem pri psu zaradi nezmožnosti praznjenja plinov pride do nenadnega napihovanja želodca .

IZPAH POGAČICE

Pogačica zdrsne iz žleba stegnenice pri vpogibu noge ali je celo konstantno premaknjena iz žleba. Dokazano je, da je izpah pogačice dedno obolenje. Pse z diagnosticiranim izpahom ne bi smeli uporabljati za vzrejo.

PREGLED PREBAVIL – EZOFAGOSKOPIJA

Ezofagoskopija je pregled votline in sten požiralnika s pomočjo endoskopa in nam omogoča, da določimo spremembe na sluznici požiralnika.

ALERGIJE

Tako kot ljudje, lahko tudi psi kažejo simptome alergije oz. preobčutljivosti, ko njihov imunski sistem prepoznava različne snovi iz njihovega okolja kot nevarne.

DVA PRIMERA KOŽNE FEOHIFOMIKOZE PRI MAČKAH

Phaeohyphomycosis are uncommon opportunistic infections with characteristic pigmented hyphal and yeast-like elements in the tissue...

USTNA HIGIENA

Pomen zobozdravstvenih storitev za hišne živali in osveščenost lastnikov o negi zobovja v zadnjih letih pridobivata na pomenu. Preberite si več i ustni higieni psov in kako lahko pripomoremo k boljšemu stanju zob pri psih

LAPAROSKOPIJA – LAPAROSKOPSKA OPERACIJA

Laparoskopija, laparoskopska kirurgija, minimalno invazivna kirurgija, video kirurgija, endoskopska kirurgija...

DOLOČANJE PROTITELES IN CEPLJENJE !!

WSAVA priporoča, naj se živali proti omenjenim boleznim ne bi cepilo pogosteje kot vsake 3 leta. To pa ne pomeni, da naj bi žival cepili vsake 3 leta

HIPERKORTICIZEM ALI CUSHINGOV SINDROM

Skupek klinično laboratorijskih znakov, ki so posledica delovanja čezmernih neustreznih količin glukokortikoidov.

SPREMEMBA ZAKONA O CEPLJENJIH PSOV PROTI STEKLINI

Z letom 2014 je prišlo do novih uvedb in sprememb zakona o cepljenjih. 7. marca 2013 so poslanci sprejeli nov zakon.

PROTEINURIJA PRI PSIH Z GLOMERULONEFRITISOM

Glomerulonefritis (GN) je obolenje vnetne narave, ki povzroča morfološke in funkcionalne spremembe v glomerulih.

KRONIČNA LEDVIČNA ODPOVED PRI MAČKAH

Stara, zaspana muca, ki več pije in urinira, manj je in hujša, občasno ali pogosteje bruha, je značilna klinična slika za katero se skriva nevarna bolezen, kronična ledvična odpoved.

ENDOPARAZITI PRI GOVEDIH

Kot strasten bodoči parazitolog sem se odločil napisati članek o notranjih (endo) parazitih pri govedih.

MASTOCITOM

Mastocitom je najpogostejši tumor pri psih. Kaj so mastociti? Kako diagnosticiramo mastocitom, kašna je prognoza in kakšna terapija?

AVASKULARNA NEKROZA GLAVICE STEGNENICE

Idiopatska bolezen glavice stegnenice je degenerativna bolezen glavice stegnenice...

DERMOIDNI SINUS

Dermoidni sinus je embriološko gledano defekt nevralne cevi. V času razvoja plodu pride do ločitve tkiv. Če ta ločitev ni popolna...

DISTOCIJA PRI PSU

Distocijo definiramo kot porod, pri katerem je normalen prehod plodu skozi porodne poti moten ali nemogoč.

KATARAKTA PRI PSIH

Vzroki za nastanek katarakte so številni. Pri psu so najpogostejše tako imenovane dedne katarakte, drugi najpogostejši vzrok pa je sladkorna bolezen.

PREHRANA PSOV IN MAČK S KRONIČNO BOLEZNIJO LEDVIC

Kronično obolenje ledvic je ena od najpogostejših kliničnih diagnoz pri starejših psih in mačkah.

PREHRANA PSOV IN MAČK Z JETRNIMI OBOLENJI

Jetra imajo osrednjo vlogo v presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob, pri razstrupljanju presnovkov...

EKTOPIČNI SEČEVODI PRI ŠTIRIH PSIČKAH – ECTOPIC URETERS IN FOUR FEMALE DOGS

Podan je prikaz diagnostike in zdravljenja ektopičnih sečevodov pri treh psičkah pasme kraški ovčar in eni psički pasme angleški buldog.

POMEN URINOGRAMOV PRI PASJIH IN MAČJIH OBOLENJIH, KI ZAHTEVAJO ANALIZO URINA

V prispevku razpravljamo o pomenu urinograma pri boleznih sečil in drugih sistemskih boleznih, katerih diagnostika zahteva pregled urina.

JUVENILNI CELULITIS PRI PSIČKI – poročilo o kliničnem primeru

Juvenilni celulitis (juvenilna pioderma) je redka bolezen mladih psov. Zbolevajo psi mlajši od pol leta, najpogosteje v starosti od 3 do 16 tednov (2, 6, 8, 9, 10, 11).

MRZLICA Q

Mrzlica Q je zoonoza, prvič opisana v Avstraliji, leta 1937, povzročena z bakterijo Coxiella burnetii, razširjena po vsem svetu.

TVORBA URINA PRI PSIH

Primarni urin nastaja z ultrafiltracijo plazme v glomerulu, ki prehaja skozi glomerulno filtracijsko pregrado.

THE OESTRUS CYCLE IN THE BITCH

The regulation of the oestrous cycle in the bitch is quite unique among the various animal species commonly encountered in veterinary medicine.

DISPNOA PRI PSU IN MAČKI

Dispnoa pomeni težko, oteženo dihanje, ''občutek pomanjkanja zraka'' oziroma respiratorno stisko.

DIAGNOSTIKA BOLEZNI SEČIL PRI PSIH IN MAČKAH S POUDARKOM NA URINOGRAMU

Diagnostika bolezni sečil obsega številne diagnostične metode, s katerimi ugotavljamo funkcionalne in strukturne spremembe sečil.

ENTEROKOKNI CISTITIS PRI PSU

Enterokoki postajajo, tako kot pri ljudeh tudi pri psih in mačkah, vse pogostejši povzročitelji ponavljajočih se, težko ozdravljivih vnetij urogenitalnega trakta.

DOLOČANJE OPTIMALNEGA ČASA ZA PARITEV PRI PSICI

Prva gonitev nastopi med 6. in 18. mesecem starosti, ko doseže psica pričakovano velikost in težo. Gonitev se ponavlja v povprečju na sedem mesecev, je pa to obdobje pri različnih psičkah različno

AKUPUNKTURA PRI PSIH

Akupunktura je metoda tradicionalne kitajske medicine in temelji na konceptu bio-energijskih tokov v telesu, tako imenovanih »meridianov«.

DERMATOLOGIJA in KOŽA

Dermatologija je veda, ki obravnava bolezni kože. Izbor teh je zelo širok. Razvrščamo jih v različne skupine.