Sterilizacija in kastracija

Ali drži, da se s kastracijo psa spremeni tudi njegov značaj?

Do neke mere to drži. Po kastraciji so psi manj dovzetni za neprijetne in potencialno nevarne pobege od doma, zmanjša se agresivnost do drugih psov, manj pa je tudi neželenega vedenja, kot je naskakovanje ter markiranje. Prav zaradi naštetih vedenjskih težav se mnogi lastniki pravzaprav odločijo za kastracijo. Dokazano kastracija vpliva na agresivnost in libido ( oboje se s kastracijo zmanjša). Kastrirani psi so značajsko bolj umirjeni , kar pa nekaterim lastnikom ni več všeč. Vedeti moramo, da spremembo v obnašanju psa mnogi lastniki povezujejo s kastracijo, čeprav gre pri psu za normalno, fiziološko spremembo obnašanja, sploh če čas kastracije sovpada s prehodom adolescence na odraslo dobo psa.
Kastracijo psa svetujemo opraviti zaradi zgoraj omenjenih vplivov na obnašanje in dejstva, da današnji psi ne živijo prosto v naravi kot njihovi predniki.
Pomembne indikacije za kastracijo psov so medicinske narave, z njo namreč zmanjšamo tudi možnosti za nastanek tumorjev na modih ter benigne hiperplazije prostate, ki pri starejših nekastriranih samcih pogosto povzročajo zaplete.