Sterilizacija in kastracija

Kdaj je najbolj primeren čas za sterilizacijo in kastracijo in zakaj?

Na primeren čas za sterilizacijo oziroma kastracijo vpliva več dejavnikov, zato ni mogoče določiti točno določene starosti, ki bi veljala za vse živali. Priporočamo pa, da se poseg opravi v zgodnjih fazah spolnega razvoja . Pri psicah je to pred prvo gonitvijo (v starosti 6 – 8 mesecev) ali po prvi gonitvi, saj s tem močno zmanjšamo možnost za nastanek tumorjev na mlečnih žlezah. Pri psicah večjih pasem je pogostnost urinske inkontinence manjša, če se sterilizacija opravi po prvi gonitvi.

Po nekaterih raziskavah zgodnja sterilizacija (pred prvo gonitvijo) zveča verjetnost kostnega raka, ki se največkrat pojavlja pri starejših psih večjih pasem, tudi iz tega razloga svetujemo počakati na konec prve gonitve.

Podobnega časovnega okvira se držimo tudi pri samcih, vendar pri njih starost ob kastraciji ni tako pomembna v kontekstu preprečevanja urinske inkontinence ali raka na mlečnih žlezah, ki pri samcih ne predstavljata pogoste patologije. Pri samcih večjih pasem svetujemo s kastracijo počakati na konec razvoja skeleta, torej okvirno do 1 leta starosti.

Pri mačkah je idealna starost za kastracijo in sterilizacijo prav tako v starosti okoli pol leta, vendar je pri prostoživečih mačkah to dostikrat neizvedljivo. Pri njih namreč želimo preprečiti neželeno brejost, ki se lahko zgodi že prej, zato prostoživeče mačke steriliziramo in kastriramo pred spolno zrelostjo, lahko že pri 4 mesecih starosti.