Sterilizacija in kastracija

Nekateri veterinarji svetujejo poseg pred spolno zrelostjo psa ali psice, drugi svetujejo, da se pri psički počaka enega ali dva cikla. Kakšne so prednosti in pomanjkljivosti sterilizacije pred prvo gonitvijo? Kakšne pomanjkljivosti? Kaj pa kasnejše sterilizacije?

Mnenja so različna ravno zaradi tega, ker je treba posamezno žival obravnavati individualno in pretehtati, kaj bo najbolje za njo in lastnika.
Prednost zgodnje sterilizacije (pred prvo gonitvijo) psic in mačk je, da se možnost pojava tumorjev na mlečnih žlezah zmanjša na manj kot 5%. Po prvi gonitvi se ta odstotek že dvigne na 10-20%, po tretji gonitvi pa so možnosti za nastanek tumorjev skoraj enake kot pri nesteriliziranih psičkah. Kasnejša sterilizacija (po prvi gonitvi) pa ima druge prednosti, sploh pri psih večjih pasem, za katere velja, da imajo v primeru prezgodnje sterilizacije večjo možnost za nastanek urinske inkontinence ter nekaterih bolezni gibal, kot je kolčna displazija.
S pozno sterilizacijo ( po 3.gonitvi) sicer ne vplivamo več bistveno na nastanek tumorjev na mlečnih žlezah, preprečimo pa druge težave, kot so gnojna vnetja maternice, nezaželena brejost in mladiči, navidezna brejost in druge patologije na reproduktivnih organih ( ciste na jajčnikih in maternici, tumorji jajčnikov)