Toplejši dnevi vabijo v naravo. Je pa to tudi čas, ko v naravi srečujemo vedno več močeradov. Te dvoživke, ki so zime prespale, toplota sončnih žarkov zbeza na plano. Še posebej dejavni so med dežjem, zato se jih je prijel vzdevek znanilci dežja.

Lastniki psov, ki se sprehajajo po travnikih, gozdovih in drugje v naravi, morajo biti v tem času izredno pazljivi. Močerad ima najraje mešan in listnat gozd, saj se z lahkoto skrije med listje, korenine ali odpadlo lubje. Kljub temu, da močeradi že s svojo barvo opozarjajo na nevarnost, se jim psi pogosto približajo iz radovednosti. Žal pa se igra z močeradom za psa lahko konča tudi s poginom.

Močeradi imajo v koži žleze, iz katerih izločajo strup samandarin, ki spada med zelo strupene alkaloide. Strup v stiku s kožo ali sluznico na psa deluje izredno toksično in že po nekaj minutah povzroči hude živčne znake, ki so odvisni od velikosti psa in količine zaužitega strupa. Običajno najprej pride do slinjenja, nato pa do tresavice, krčev, pospešenega in oteženega dihanja, na koncu pa najpogosteje do zadušitve in pogina. Ker ni zdravila ali protistrupa je pomembno, da lastniki vedo kaj narediti v primeru, če njihov ljubljenček poliže, ugrizne ali celo poje močerada.

Najboljša je preventiva – lastnikom svetujemo, da imajo pse na povodcu in jim tako preprečijo, da bi sploh prišli v stik z močeradom. Če pa pride do zaužitja strupa, je potrebno takoj izpirati gobec z velikimi količinami vode, nato pa hitro poiskati veterinarsko pomoč.

Oznake: