Prehrana

Vrste dietne hrane za pse in mačke

Dieta za alergike

Monoproteinska hrana – eno beljakovinska hrana:

za živali s preobčutljivostjo na hrano (alergike), se navadno priporoča monoproteinska hrana,  oz. hipoalergena dieta. To pomeni, da hrana vsebuje le eno vrsto beljakovin – npr. kunčje meso in eno vrsto ogljikovih hidratov – npr. krompir. Priporoča se dietna prehrana za pse in mačke, ki navadno ni v prehrani teh živali (hipoalergena hrana, ki vsebuje vrsto beljakovin, ki je žival še ni jedla) in ne vsebuje pogostih alergenov. Najpogostejši alergeni pri psih (oglejte si dietno hrano za pse v naši spletni trgovini) in mačkah so: perutnina, govedina, žitarice.

Hidrolizirana hrana:

za živali s preobčutljivostjo na hrano in gastrointestinalnimi težavami se pogosto priporoča hidrolizirana hrana, torej dieta s hidroliziranimi proteini. To pomeni, da so beljakovine v hrani razbite na amino klisline – ki jih imunski sistem živali ne prepozna kot alergene.

Dieta za urinarni trakt / uroinfekt / sečni kamni

Hrana za zdravje urinarnega sistema:

dieta za pse in mačke, ki imajo težave s sečili uravnava zaželjeno ravnovesje urinarnega pH, obogatena je z antioksidanti in omega3 maščobnimi kislinami ter ima kontrolirano vsebnost magnezija, kalcija in fosforja (magnezij in fosfor sta mineralni komponenti najpogostejše vrste sečnega kristala – struvita).

Dieta za gastro intestilnalne težave

Prebavne težave pri psih in mačkih:

 • Gastro intestinalna dieta se predpisuje živalim s prebavnimi težavami, ki nastanjeo iz različnih razlogov;
 • Psi in mačke imajo pogosto netolerantnost na določene sestavine. Posledica je lahko alergija na hrano, driska, vnetja, kolitis…
 • Glede na vzrok prebavnih težav veterinar predpiše primerno gastrointestinalno dieto (to je lahko hipoalergena hrana za pse in mačke).
 • Splošno imajo gastro intestinalne diete naslednje karakteristike:
 • Visoka prebavljivost
 • Manjša vsebnost maščob
 • Visoka vsebnost proteinov
 • Varna izbira ogljikovih hidratov
 • Nizka vsebnost vlaknin
 • Dodane Omega3 mašobne kisline
 • Vsebnost prebiotikov in probiotikov
 • Ne vsebujejo sintetičnih

Diete za ledvice

Dieta za ledvice se priedpisuje živalim z okvaro oz. obolenjem ledvic. Ledvice odstranjujejo odpadno snov iz organizma, katera se izločia z urinom. Pri obolenju ledvic le-te slabše ali težje opravljajo svojo funkcijo in potrebujejo večje količine vode, da odstranijo toksine. Sčasoma žival ne more popoti dovolj vode, zato se strupene snovi začnejo kopičiti v krvi.

Diete za ledvice vsebujejo manjše količine visoko kakovostnih beljakovin z naravnimi vitamini in minerali, ter omejeno količino fosforja. Zmanjšana količina beljakovin v prehrani razbremeni že preobremenjeni ledvici, njihova visoka kakovost pa zagotovi vsakodnevne potrebe organizma.

Diete za jetra

Dieta za jetra se predpisuje živalim z jeternimi obolenji. Jetra imajo ključno vlogo pri presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in mašob, pri razstrupljanju presnovkov, shranjevanje maščob, glikogena, vitaminov in mineralov. Dietna prehrana, ob potrebni terapiji, je ključnega pomena za boljše in hitrejše okrevanje.

Pri jetrnih obolenjih je potrebna zadostna količina energije v obliki mašob in beljakovin, nizka vsebnost bakra, večji odmerki cinka in kalija.

Diete za diabetike

Diabetes pri psih in mačkah predstavlja napako v metabolizmu glukoze in prozvodnje insulina, to vodi k povečani vsebnosti krvnega sladkorja. Obstajata dva tipa sladkorne bolezni:

Insulinsko odvisna sladkorna bolezen – žival potrebuje redne odmerke insulina,

Insulinsko neodvisna sladkorna bolezen – žival lahko uspešno zdravimo brez insulina.

Pravilna dieta lahko:

 • pomaga vzdrževati stabilen nivo glukoze v krvi,
 • pomaga uravnavati telesno težo,
 • spodbuja izgubljanje telesne teže,
 • pomaga pridobiti telesno težo.

Diete za okrevanje

Živali, ki okrevajo po bolezni, operativnem posegu, nesreči ali drugimi resnimi obolenji potrebujejo hrano za okrevanje. Žival je potrebno zagotovit pravilno ravnovesje hranilnih snovi in stalen vnos energije, ki jo potrebuje za okrevanje.

Diete za sklepe in kosti

Težave s sklepi se pojavijo, ko se obrabi hrustančno tkivo, to je naravna zaščita, ki povezuje sklepe in absorbira udarce. Hrana za sklepe in kosti vsebuje glukozamin in hondroitin, ki pospešujeta obnovo hrustanca in izboljšujeta gibljivost sklepov, ter L-karnitin, ki pomaga dohranjati in doseči idealno telesno težo, saj prekomerna teža poveča obremenitev sklepov.

Oznake: ,