Paraziti

Vse o parazitih in zoonozah

Spoznajte mali svet notranjih in zunanjih zajedalcev.

Psi in mačke niso samo živali. Dan danes jih obravnavmo kot družinske člane. In kot za kateregakoli  člana naše družine, je pomembno, da so tudi naše živali zdrave in brez parazitov.

Dokaj običajno je, da se na neki točki v življenju vsak pes ali mačka okuži z notranjimi ali zunanjimi paraziti. Škodljivci lahko vplivajo na naše ljubljence na različne načine. Povzročijo lahko enostavno draženje ali celo smrtno nevarno stanje,  če se jih ne zdravi.

Nekateri paraziti  (prenašalci zoonoz) lahko okužijo celo nas in našo  družino.

Veterinar lahko pomaga preprečiti, diagnosticirati in natančno in varno zdraviti parazite in druge zdravstvene težave, ki ne vplivajo samo na našega psa ali mačko, temveč ogrožajo  tudi  nas in našo družino.

Kaj je zoonoza?

Zoonoze  so tiste bolezni, ki se lahko neposredno ali posredno prenašajo iz živali na človeka.

Kaj so vektorsko prenosljive bolezni?

To so bolezni, ki jih širijo prenašalci, torej tiste, ki jih prenašajo bolhe ali klopi ali drugi paraziti, ki napadajo pse in mačke. Prizadanejo lahko živali in ljudi. Klopi lahko prenašajo veliko število “vektorsko prenosljivihi” bolezni. Na nekaterih področjih je prenosljivih več bolezni, kot na drugih. Pri nas poznamo na primer  erlihiozo, boreliozo, lišmanijo, dirofilarijo…

Paraziti, ki pestijo naše ljubljence pa so:

 • Giardia
 • Pršice
 • Klopi
 • Bolhe
 • Ušesne garje
 • Dirofilario immitis – srčna glista
 • Gliste
 • Trakulje …

POGOSTA VPRAŠANJA O ŽIVALIH IN PARAZITIH

Ali bolhe in klopi predstavljajo tveganje za zdravje moje družine?

Da. Bolhe in klopi lahko nosijo in neposredno ali posredno prenašajo več potencialnih bolezni na ljudi. Na primer boreliozo lahko prenašajo klopi neposredno. Gliste se prenašajo na mačke iz bolh in posledično se lahko razširijo tudi na ljudi. Tudi za trakuljo, bolhe služijo kot vmesni gostitelj.

Kateri notranji paraziti ali črvi lahko okužijo mojo mačko ali psa?

Obstaja več vrst črevesnih črvov, ki lahko okužijo pse in mačke.  Pri nas poznamo predvsem gliste in trakuljo, obe vrsti pa sta zelo plodni. V bistvu, lahko en črv proizve več kot 100.000 jajčec na dan, ki se nato preko iztrebkov prenesejo in razširijo po vsem območju, kjer se naš ljubljenec potika. Nekateri od teh jajčec lahko ostanejo neaktivni in prisotni še več let in tako predstavljajo tveganje za naše zdravje in zdravje našega ljubljenčka.

Ali naj bom glede parazita srčne gliste (Dirofilaria immitis) zakrbljen za svojo žival?

Da, Dirofilaria Immitis je lahko zelo resen problem za obe vrsti živali, psa in mačko, zlasti tistih na območjih, kjer so prisotni komarji, saj so le ti prenašalci in vmesni gostitelj za tega škodljivca.

Dirofilaria immitis lahko ubije ali močno oslabi živali okužene z njo. To je zato, ker Dirofilaria immitis živi v krvnem obtoku, pljučih in srcu okuženih hišnih ljubljenčkov. Vaš veterinar lahko s preiskavo krvi ugotovi, če ima ljubljenec srčno glisto. Letni preventivni program je učinkovit način, da hišni ljubljenčki ostanejo izven nevarnosti pred Dirofilarijo.

Če ima moj pes ali mačka črevesne črve, kako lahko to ogrozi tudi mene in mojo družino?

Gliste so najpogostejši črevesni paraziti hišnih ljubljenčkov in najbolj verjetno, da se prenesejo na človeka. Ljudje lahko nenamerno zaužijejo inficirana jajčeca črva, ki so šla skozi iztrebke hišnih ljubljencev in ostala v okolju. Jajčeca se lahko izležejo v prebavnem traktu v človeka in izlegli, še nezreli črvi lahko potujejo po različnih tkivih v telesu, vključno z očmi in možgani, kar lahko povzroči resne okužbe in zaplete.

Za bolj pogosto zastavljena vprašanja in odgovore se posvetujte z veterinarjem.

Kako zmanjšati  tveganja za našo družino?

Tveganje  parazitskih okužb naše družine lahko zmanjšamo

 • z redno z odpravo parazitov hišnih živali,
 • omejitvijo dostopa do okuženih območij, kot so peskovniki, sprehajališča psov in drugih površinah, kjer se zadržuje veliko psov in mačk
 • dobra osebna higiena

Pobiranje iztrebkov lahko pomaga odstraniti potencialno okužna jajčeca, preden se le ta razširijo v okolju.

Preventiva skozi vse leto

Paraziti lahko okužijo naše ljubljence v vsakem letnem času. Zunanji zajedavci, bolhe in klopi so lahko manj razširjeni v nekaterih obdobjih leta; Vendar pa pogosto preživijo v hiši tudi v zimskih mesecih in ustvarjajo neprekinjen življenjski  cikel.

Drugi, notranji paraziti pa lahko enako prizadanejo naše hišne ljubljenčke vse dni v letu. To je razlog, zakaj je pomembno, da se posvetujemo z veterinarjem, da Izvajamo program odstranjevanja parazitov celoletno.

Kaj lahko storim?

Odgovoren in reden  nadzor nad paraziti lahko zmanjša tveganje, povezano s prenosom  parazitskih bolezni  na hišne ljubljenčke in na ljudi.

Oznake: ,