OPIS BOLH

Bolhe so red žuželk, ki zajedajo na sesalcih in ptičih. Opisanih je okoli 2500 vrst. Bolham med drugim v skrajnem primeru lahko kot gostitelj ustreza tudi človek. Najlaže jih prepoznamo po dolgih skakalnih nogah in odsotnosti kril. Njihovi piki so živalim in človeku neprijetni, nevarnost pa predstavljajo predvsem kot prenašalci raznih bolezni ter povzročitelji alergijskih reakcij. Poleg zajedavskih uši so bolhe edini red žuželk, v celoti specializiran na zajedavstvo.
V Sloveniji je opisanih 52 vrst bolh, dejansko število vrst pa ocenjujejo na okoli 70. Največ vrst živi na malih sesalcih, ki so tudi najbolj raziskane. Najbolj znane pa so človeška, pasja in prašičja bolha.

ŽIVLJENJE BOLH

Samica izleže v svojem življenju nekaj 100 do 1000 snežno belih jajčec, bodisi na gostitelju, bodisi v njegovem gnezdu. V tednu ali dveh se izležejo ličinke, ki spominjajo na majhne črvičke. Te se prehranjujejo z odmrlim organskim materialom in ne vplivajo na gostitelja neposredno. Ličinke mnogih vrst kljub temu za razvoj potrebujejo kri in dobijo jo lahko iz iztrebkov odraslih bolh, ki živijo na bližnjem gostitelju. Bolšji iztrebki namreč vsebujejo delno prebavljeno kri.

Po dveh ali treh tednih se ličinka dvakrat levi. Zaprede v kokon in se preobrazi v predbubo, nato pa se še enkrat levi znotraj kokona in postane buba. Stadij bube traja različno dolgo. Trajanje je odvisno predvsem od temperature, tako da nekatere bolhe tudi prezimijo kot bube. Tiste, ki zajedajo na sesalcih, se na račun njegove telesne toplote pogosto razmnožujejo skozi vse leto, le pozimi je življenjski cikel nekoliko daljši. Bolh ne najdemo višje od 1500 m nadmorske višine, na suhih območjih ali pri temperaturah pod 4 in nad 35 °C. Običajno se izogibajo tudi vode. Kjer pa so pogoji zanje idealni, pa se lahko velikokrat razvijejo v nerešljivo in nadvse nadležno težavo. Nove odrasle bolhe najdejo gostitelja na podlagi toplote, ki jo oddaja. Preden se izmotajo iz kokona, potrebujejo mehanski dražljaj, s čemer zagotovijo, da je gostitelj v bližini. Ob odsotnosti ustreznega dražljaja lahko mirujejo več mesecev, zaradi česar se dogaja, da stara zapuščena zgradba “oživi” z bolhami, ko se nekdo spet vseli vanjo.

Večina vrst bolh se lahko prehranjuje s krvjo različnih živali, a kljub temu izražajo preferenco do svojega “običajnega” gostitelja, ki ga zaznajo z vohom in v bližini katerega preživijo vse življenje. Brez hrane lahko preživijo več mesecev, vendar mora samica zaužiti obrok krvi preden lahko proizvede jajčeca. Naenkrat izleže 6-10 jajčec, nato mora ponovno priti do krvi. Sploščenost telesa jim omogoča, da se tesno pritisnejo k telesu gostitelja, zaradi česar jih je težko odstraniti, pri čemer jim koristi tudi zelo trden skelet.

Bolhe so znane po izjemnih dolžinah, ki jih lahko preskočijo na račun močnih zadnjih nog. Človeške bolhe (Pulex irritans) skočijo do 18 cm v višino in 33 v dolžino. To sposobnost uporabljajo bolhe v glavnem za iskanje gostitelja. Ko so bolhe na gostitelju, se odstranitvi upirajo s tem, da se zavlečejo med dlake.

UGOTAVLJANJE IN ODPRAVLJANJE BOLH

Pri pregledu površine kože pri mačkah in zelo gosto odlakanih psih nekoliko težje opazimo kakšno bolho, ki vztrajno beži pred svetlobo. Pri razčesavanju dlake pa lahko na koži opazimo črn prah. To so bolšji iztrebki, ki se, če jih raztopimo na vlažni vati, obarvajo rdeče. Takšno obarvanje povzroči prebavljena kri. Pokazatelj da ima žival bolhe pa je tudi praskanje, predvsem po določenih delih telesa in namreč nad repom ter okoli vratu in ušes.

Bolhe lahko odstranjujemo z domačih živali z raznimi insekticidnimi sredstvi, ker pa ne živijo vse življenje na gostitelju, moramo poskrbeti za uničenje ličink in bub tudi v celotnem prostoru, kjer se žival zadržuje. Sredstva je treba izbrati pravilno, kajti dosti sredstev ni učinkovitih.. Insekticidi na osnovi organskih fosfatov v obliki ovratnic, praškov ali šamponov proti bolham so še vedno v uporabi, vendar se njihova uporaba odsvetuje, ker je mnogo žuželk postalo odpornih nanje, poleg tega pa so toksični za sesalce. Trenutno so na trgu najbolj učinkovite ampule (Fontline, Stronghold, Advantix, Practic, Expot…) na voljo pa je tudi Frontline v spreju.

Oznake: ,