Prehrana

Debelost pri psih in mačkah

Debelost je bolezen, ki se ni »razpasla« le pri ljudeh, temveč svoje kremplje steguje tudi po domačih ljubljenčkih.

Najpogostejši vzrok za pojav debelosti je, da živalica več poje kot porabi. Vzroki so še v pasemski predispoziciji,  povezani so  s starostjo živali,  pa s posegom  sterilizacije in kastracije; po katerih se veliko psov in mačk zredi. Ne nazadnje na telesno težo ljubljenca lahko vplivajo tudi nekatera zdravila. Debelost ima za posledico številne metabolne in ortopedske težave in močno vpliva na kvaliteto življenja in življenjsko dobo.

ŽIVAL in ČLOVEK

Zbližanost, ki jo čutimo do naših štirinožnih prijateljev nas dostikrat vodi do  projeciranja naših želja in načina življenja na živali, brez zavedanja in razmišljanja o tem kako drugačne so živali od nas in  kako močno se motimo, ko mislimo, a potrebujejo podobno nego in prehrano kot mi.

VZROKI ZA DEBELOST

Tako kot pri človeku, je tudi psih in mačkah kar 95% debelosti povezano s preobilnim hranjenjem v določenem obdobju. Največji krivec so brez dvoma priboljški, ki jih naše živali dobijo od mize ali ostanki kosila, ki jih lastniki namenjajo svojim kosmatincem. Škodljive so lahko tudi manjše količine  napačne hrane ali razni posladki za ljubljence.

Velik krivec za pojav debelosti je tudi neupoštevanje načel zdravega gibanja. Vsako bitje nujno potrebuje zadostno količino, svoji vrsti primernega gibanja, da ostane organizem zdrav in vitalen. Gibanje neverjetno dobro vpliva na zdravje organizma, v manjši meri pa k boljši prekrvavitvi mišic, hitrejši cirkulaciji krvi in presnovi hranil pripomorejo tudi masaže in pasivne gibalne vaje. V mnogo manjšem odstotku je debelost pri živalih lahko posledica bolezni, npr. nepravilnega delovanja nadledvične žleze, ščitnice ali pa bolezni trebušne slinavke. Poleg  prekomerne telesne teže pa imajo psi v teh primerih večinoma izražene tudi druge znake bolezni.

Poleg navedenih, so pri debelosti pomembni tudi ostali faktorji. K debelosti so vsekakor bolj nagnjene starejše živali in tiste, ki se premalo gibljejo, saj s tem porabijo manj energije. Poznano je tudi, da so k debelosti nekoliko bolj nagnjene določene pasme in sterilizirane živali. Zato je pri teh ljubljencih treba prehrani posvetiti več pozornosti.

POSLEDICE PREKOMERNE TELESNE TEŽE

Poleg tega, da živali s prekomerno težo enostavno ne zmorejo že nekoliko večjih fizičnih naporov, kar je pogosto povezano tudi z njihovo slabo kondicijsko pripravljenostjo, se pri njih tudi poveča občutljivost za nalezljive bolezni. Pogostejše so bolezenske spremembe na gibalih in hrbtenici. Ortopedski problemi, kot so artroze sklepov, poškodbe križnega kolenskega ligamenta, spondiloartroze hrbtenice, so pogosta obolenja, ki se pojavljajo pri večini starostnikov. Če je ob tem prisotna še prekomerna telesna teža, se hitro vzpostavi nekakšen začaran krog – žival je zaradi ortopedskih težav manj aktivna, ob nespremenjeni količini hrane se telesna teža konstantno veča, kar še bolj obremeni gibala. Določena obolenja , npr. ruptura kolenskih vezi, se zdravi kirurško. Pri predebelih pacientih postanejo rizične vse morebitne operacije , močno se podaljša čas okrevanja po njih, poveča se možnost komplikacij.

Debelost vpliva na pojavnost različnih metabolnih obolenj, obolenj kardiovaskularnega in respiratornega sistema, obolenja sečil.

UGOTAVLJANJE DEBELOSTI

Optimalna telesna teža pri psih je drugače predvsem odvisna od velikosti, telesne konstitucije in obsega mišične mase. Najlažji način za ugotavljanje prekomerne telesne teže pri psih je, da vašega ljubljenčka pretipate v področju prsnega koša. Ob primerni teži moramo na otip z lahkoto začutiti rebrne loke, ne smemo jih pa videti. Ob tem lahko tudi z lahkoto določimo debelino maščobnega tkiva.

ODPRAVLJANJE DEBELOSTI

Včasih se je še težje, kot odpovedovanju lastnim posladkom, upreti prosečim očem naših kosmatincev. S strokovno pomočjo in veterinarskim nadzorom je zato vsekakor lažje priti do želenih rezultatov. S preventivnimi pregledi in nadzorovanjem telesne kondicije se lahko odkrije, ustavi ali upočasni morebitne bolezenske procese.

Vadbeni program se začne pri odločitvi lastnika in spremenjenem pristopu k prehrambenim navadam živali. Za vsakega posameznega pacienta je program prilagojen glede na njegove potrebe. Določi se optimalno telesno težo ljubljenca, ki mora biti dosežena postopoma, saj prehitro hujšanje nosi negativne posledice, izračuna se primeren dnevni obrok, ki se periodično spreminja glede na potek hujšanja in po želji izbere načine telesne aktivnosti (sprehodi, igra, vaje).

S pravilnim pristopom in znanjem lahko brez pretiranih težav pomagate ljubljencu, da zgubi nekaj kilogramov, mu izboljšate kvaliteto in podaljšate življenjsko dobo, ter njegovo ciljno telesno težo tudi vzdržujete.

Pripravili smo program ozaveščanja o debelosti in promocijo zdravja, ki vključuje pomoč pri hujšanju ljubljencev in strokovno izvajanje ter vodenje diete. S pomočjo, dietne prehrane, zadostnega gibanja, vaj in rednih kontrolnih tehtanj bomo skupaj poskrbeli za zdravje vašega ljubljenca in mu omogočili daljše in kvalitetnejše življenje.

Oznake: ,